Cine a scapat de criza imobiliara?

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 10 Noiembrie 2009, Ultima actualizare: 10 Noiembrie 2009

In timp ce tari precum Irlanda, Marea Britanie si Spania trec printr-o adevarata criza imobiliara, unele tari europene par sa scape miraculos.

Este, de exemplu, cazul Portugaliei, care are se poate lauda cu “luxul unei cresteri a preturilor”. Astfel, intre 2006 si 2008, pretul mediu al locuintelor a crescut de la 120.000 de euro si 150.000 de euro, in timp ce numarul de tranzactii a scazut cu 30% de la 250.350 la 173.600, iar numarul creditelor bancare acordate a scazut cu 40%. Piata si-a revenit insa in al doilea trimestru al anului 2009.

Aproximativ 200 de sucursale ale retelei Era Portugal au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri, in luna septembrie, cu 39% fata de anul precedent si cu 15% fata de anul 2007.

“Bancile portugheze au, incepand cu anul 2003, o cresterea anticipata a ratelor dobanzilor, iar odata cu venirea crizei ele sunt si mai stricte in acordarea creditelor”, spune Miguel Poisson, director la Era Portugal.
Potrivit Le Monde, una dintre pietele imobiliare care par sa zica “nu” crizei in domeniu este cea din Belgia.

“Piata imobiliara belgiana este atat de stabila incat devine plictisitoare”, sustine Alain Declerq, de la Era Belgia. In 2008, numarul de vanzari de imobile la “prima vedere” a scazut la 120.000, fata de 122.000, in 2007, in timp ce preturile au crescut cu 4,3% in 2008 si s-au stabilizat in 2009.

Aceste rezultate se bazeaza pe o idee non-speculativa, dupa cum reiese si din faptul ca 1.800 de euro pentru un metru patrat este un pret rezonabil, la Bruxelles, cu atat mai mult cu cat este vorba de o capitala europeana.

Elvetia, o piata inchisa

Elvetia, o tara de chiriasi, cu numai 37,5% din populatie proprietara de locuinte, a fost, de asemenea, ferita de exces in domeniul imobiliar. Cu aproximativ 55.000 de tranzactii pe an, afacerile in domeniul imobiliar sunt constante, iar preturile cresc progresiv.

In Elvetia, costul mediu pe tranzactie a fost 375.000 de euro in 2006 si 384.000 de euro in 2008.

“Elvetia este o piata inchisa. Strainilor nu li se permite sa cumpere o casa, cu exceptia celor care au deja una in tara lor si vor o a doua, in zonele turistice. Numai strainii cu permis de munca si refugiatii pot deveni proprietari de locuinte”, sustine Jean Felicite, agent imobiliar genovez.

Germania este o alta tara unde piata imobiliara a suferit, de asemenea, mai putin de pe urma crizei internationale. Cu 82 milioane de locuitori si 43% dintre acestia fiind proprietari, Germania nu are o piata foarte activa, avand o medie de 500.000 de tranzactii pe an.

Preturile sunt si ele stabile: in 2008, pretul mediu al unei locuinte a fost de aproximativ 110.000 de euro in zona de est, 200.000 de euro la Berlin si 170.000 de euro in vest.

Exemplul acestor tari din Europa ne invata ca o rata ridicata de proprietate, combinata cu o acordare excesiva de credite acentueaza volatilitatea preturilor si favorizeaza crearea unei bule.

Romania, tara paradoxurilor

Dupa un adevarat boom imobiliar in perioada 2007-2008, piata imobiliara autohtona a ajuns in anul crizei sa inregistreze scaderi de pana la nivelul anilor 2003-2005. Prin acordarea cu usurinta a creditelor, pe fondul unei piete speculative, preturile au crescut anul trecut cu pana la 80%.

Aflati in incapacitatea de a-si mai vinde imobilele, dezvoltatorii s-au vazut nevoiti sa reduca pretul pana la cel in care sa isi recupereze macar investitia.

In sectorul chiriilor, preturile din luna octombrie au atins cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Pretul mediu de inchiriere in Capitala in octombrie, fata de septembrie, a scazut cu 4% pentru garsoniere, cu 3% pentru apartamentele cu 2 camere, cu 1,3% pentru cele cu 3 camere.

Programul “Prima Casa”, cel cu ajutorul careia Guvernul a dorit sa aduca revirimentul pietei imobiliare, nu pare sa aiba nici pe departe efectul scontat. Desi dezvoltatorii incearca sa vina cu oferte in jurul plafonului de 60.000 de euro, piata inca nu si-a revenit complet.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe