Chiriile spatiilor de birouri, mai ieftine in acest an

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 15 Octombrie 2009, Ultima actualizare: 15 Octombrie 2009

Chiriile proprietatilor din Europa vor scadea in acest an in medie cu 13,4%, iar valoarea acestora se va stabilza in prima jumatate a anului 2010, cand se va ajunge la valori corecte, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, preluat de NewsIn.

Astfel, DTZ evidentiaza amploarea scaderii chiriilor in Europa in 2009, cu o medie de -13,4% pentru intreg anul, mai pronuntata decat estimarea companiei din luna mai, de -11,9%.

“Am previzionat declinuri pronuntate pentru chiriile birourilor din Londra si Paris CBD, si anume scaderi 17% respectiv 23%, care au dus la o corectie a preturilor, asa cum s-a intamplat si pe piata birourilor din Spania (Barcelona si Madrid, cu scaderi de -23%, respective -24%, Irlanda (Dublin cu o scadere de -35%) si Europa Centrala si de Est, unde caderea gradului de ocupare pe piata de birouri a fost deosebit de pronuntata”, a declarat Tony McGough, Global Head of Forecasting la DTZ.

“In timp ce corectia chiriilor si a yield-urilor pare sa fie finalizata in Londra si Paris, multe alte piete europene – cum ar fi Roma, Munchen si Luxemburg – s-au ajustat intr-un ritm mult mai lent si se asteapta sa experimenteze scaderi ale chiriilor si in 2010 (-5.4% in Roma, -3.0% in Munchen si -3.0% in Amsterdam)”, se arata in studiul DTZ.

In plus, reprezentantii DTZ considera ca cinci dintre marile piete de birouri ale Europei, au ajuns deja la o valoare corecta. Astfel, in piete care au intarziat procesul de corectie – cum ar fi Munchen, Hamburg si Roma – se prevad in continuare scaderi ale valorilor, iar acestea nu vor atinge valori corecte pe parcursul anului 2010.

Raportul arata ca, in timp ce in restul continentului, chiriile sunt stabile sau in scadere, Londra se mentine pe primul loc in Europa, cu chirii “prime” previzionate sa creasca in 2010, mai ales datorita stocului mic. Potrivit previziunilor DTZ, acest fenomen urmeaza unei scaderi de 17%, inregistrate pana la sfarsitul anului 2009.

“Frankfurt, Dusseldorf, Madrid, Barcelona, Paris La Defense, Copenhaga, Amsterdam, Haga si Varsovia vor constitui al doilea val de piete ce ating valori corecte. Aceste orase urmeaza London City, London West End, Paris CBD, Berlin si Sydney, care au deschis procesul global de corectie a preturilor. Avand in vedere minimul istoric atins deja de ultimele, ele ofera investitorilor randamente foarte interesante pe termen mediu si lung”, apreciaza Tony McGough.

Totodata, DTZ considera ca datorita scaderii preturilor pentru proprietati “prime”, numeroase piete – inclusiv Londra, Paris, Berlin sau Bruxelles – prezinta acum valori corecte pentru investitii pe termen lung.

“In Centrul Londrei, preturile s-au ajustat foarte prompt, data fiind expunerea acestui segment la declinul din domeniul financiar. Chiriile londoneze au scazut dramatic in 2008-2009, in timp ce piata de birouri din alte zone ale Europei a avut un raspuns mult mai lent. Acum, cand yield-urile incep sa se aseze si pietele arata primele semne de revenire, Londra deschide, din nou, calea”, a mentionat directorul departamentului de cercetare din Marea Britanie, Martin Davis.

Totodata, analistii DTZ considera ca pentru piata de birouri din centrul Londrei, trimestrul trei a reprezentat un prim semn pozitiv, dupa sapte trimestre consecutive de disponibilitate a spatiilor in crestere. Astfel, in cel de-al treilea trimestru al anului volumul tranzactiilor de inchiriere a crescut cu 60% si gradul de neocupare a scazut cu 5%.

Corectia mai lenta a chiriilor pe aceste piete poate fi explicata de expunerea lor limitata la reducerea personalului in domeniul finaciar si al serviciilor, care a insotit primul val de criza. Ele sufera acum impactul intarziat al recesiunii economice de ansamblu” a adaugat Tony McGough.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe