Segmentul inchirierilor va fi singurul din domeniul imobiliar care va merge foarte bine in acest an, potrivit lui Dragos Dragoteanu, presedinte al firmei imobiliare Euroest.
“Piata inchirierilor este printre putinele care functioneaza, chiar la parametri buni. Inchirierile vor merge cel mai bine in 2010″, a spus Dragoteanu, la TV Ziare.com.
“Cei care sunt nehotarati sa cumpere raman adeptii chiriilor. Atata timp cat ratele dobanzilor la credite sunt mari, oamenii se orienteaza spre inchirieri, decat spre cumparare. Intr-un cuplu de tineri sau o familie cu copii, fiecare euro conteaza”, a adaugat presedintele Euroest.
Potrivit spuselor sale, cel putin in Bucuresti, sunt foarte multe persoane venite din provincie, datorita faptului ca salariile sunt mai mari in Capitala, iar rata somajului este de numai 2%, iar acestia, cel mai adesea, inchirieaza, nu cumpara locuinte.
In functie de locatie si suprafata apartamentului, chiriile ar trebui sa fie in jur de 10 euro pe metru patrat de suprafata utila, in zonele bune, si de 5 – 8 euro/mp suprafata utila, in cele mai slab cotate.
“Daca un apartament in cartierul Primaverii are 100 mp, merita 1.200 euro/luna. Daca sunt doua camere in Berceni, cu 40 de metri patrati utili, inseamna 200 – 350 euro/luna”, a spus Dragoteanu.
De asemenea, si piata inchirierilor de spatii comerciale va merge bine, cel putin pentru proprietarii care inteleg ca trebuie sa faca reduceri de preturi, avand in vedere ca majoritatea chiriilor au fost, deja, renegociate.
“Cei mai buni chiriasi sunt bancile, farmaciile si magazinele, insa si ei au fost loviti de criza si au renegociat fiecare contract in parte. Proprietarii care au fost baieti destepti si au acceptat o diminuare a chiriei de pana la 50% au de castigat”, a spus Dragoteanu.
“Multe din spatiile goale pe care le vedeti sunt din cauza unei mentalitati gresite a proprietarului, care a preferat sa stea cu el gol. Platesc impozit, platesc intretinere si vad ca nu au cui sa-l inchirieze, dar nu renunta la pret”, a adaugat el.
Prima Casa va resuscita doar anumite segmente
Potrivit lui Dragoteanu, programul Prima Casa este de succes mai ales pentru Guvern si pentru cei care nu aveau alternativa pentru cumpararea unei locuinte.
“Nu poate sa acopere toate segmentele imobiliare, nu poate sa ajute pe toata lumea”, a spus presedintele Euroest, adaugand ca, in timp, ratele vor creste, odata cu Euribor, desi, in prezent, ele sunt scazute.
Pana acum, media creditelor acordate prin programul Prima Casa, calculata pe baza celor 11.000 de dosare acceptate pana acum, este de 43.000 de euro. “Multi dintre cei care au luat credite sunt din provincie. Exista o mare masa care au accesat credite in Bucuresti, insa nu si-au permis decat apartamente in blocuri vechi la periferie”, a apus Dragoteanu.
Desi plafonul pentru Prima Casa ar putea fi majorat, presedintele Euroest este de parere ca nu va provoca o crestere a preturilor locuintelor, avand in vedere ca nimeni nu ar mai cumpara.
De altfel, pentru a fi raportate la salariul mediu din Romania, preturile ar trebui sa fie intre 500 – 700 de euro/mp.
Articol preluat de pe bloombiz.ro