Apelând la varianta împărțirii unui apartament cu unul sau mai mulți colegi, te poți încadra chiar și într-un buget mai mic de 100 de euro pe lună, inclusiv în Capitală.
În afară de a locui la cămin, unde locurile sunt limitate, împărțirea chiriei cu unul sau mai mulți colegi (de cameră sau de apartament) rămâne poate cea mai viabilă variantă de cazare pentru studenții din marile orașe. O soluție accesibilă, la care apelează adesea și tinerii aflați la început de carieră, cel puțin până la întemeierea unei familii.
În ce măsură corespunde însă oferta din centrele universitare posibilităților financiare ale studenților și tinerilor? O analiză realizată de Imobiliare.ro, pe baza ofertelor listate pe portal la începutul lunii septembrie, prezintă topul marilor marilor orașe cu cea mai mare pondere din totalul apartamentelor de închiriat (în blocuri vechi) ce s-ar încadra într-un prag de preț (considerat) „accesibil”: 200 de euro pentru o garsonieră, 300 de euro pentru o locuință cu două camere și 400 de euro pentru una cu trei camere. Luând în calcul varianta locuirii în comun, costurile lunare ce ar reveni unei persoane (pentru chirie) ar ajunge la un maximum de 150 de euro – acestea ar putea coborî însă și la mai puțin de 100 de euro (în cazul locuințelor cu două și trei camere, dacă o cameră ar fi împărțită între două persoane).
1. Brașov:
Orașul de la poalele Tâmpei poate fi considerat cel mai „prietenos” pentru tineri și studenți. Aici, garsonierele cu prețuri de până la 200 de euro pe lună reprezintă 67% din totalul ofertei, prețul de pornire pe acest segment fiind 120 de euro pe lună. Pe de altă parte, 71% din oferta de locuințe cu două camere se încadrează în pragul de 300 de euro pe lună, cel mai mic preț listat pe Imobiliare.ro fiind de 150 de euro pe lună. Nu în ultimul rând, 72% dintre proprietarii de apartamente cu trei camere cer o chirie lunară de până la 400 de euro, suma minimă solicitată fiind de 250 de euro pe lună.
2. Timișoara:
În orașul de pe Bega, tinerii aflați în căutarea unei garsoniere de până la 200 de euro pe lună au la dispoziție 48% din totalul anunțurilor de închiriere, cel mai mic preț situându-se la 110 euro pe lună. Apartamentele bicamerale de până la 300 de euro pe lună reprezintă 61% din totalul ofertei, cea mai mică sumă solicitată fiind 170 de euro pe lună. Pe segmentul locuințelor cu trei camere, 65% din total se încadrează în limita a 400 de euro pe lună – cel mai mic preț este însă 200 de euro pe lună.
3. Constanța:
Orașul de la malul mării se situează pe locul al treilea în clasamentul celor șase orașe analizate în funcție de accesibilitatea chiriilor. Aici, 42% dintre proprietarii de garsoniere solicită până la 200 de euro pe lună, însă pretențiile acestora pornesc de la 150 de euro pe lună. Cei interesați de locuințe cu două camere la un maximum de 300 de euro au la dispoziție o pondere de 66% din totalul ofertei, însă tarifele pe acest segment pornesc de la 150 de euro pe lună. Pe de altă parte, 63% dintre apartamentele tricamerale se încadrează în pragul de 400 de euro pe lună, 200 de euro fiind cel mai mic preț.
4. Iași:
În capitala Moldovei, 42% din oferta de locuințe monocamerale corespunde cerințelor indicate, un tarif minim situându-se la circa 140 de euro pe lună. Dintre unitățile locative cu două camere, 61% au un preț cerut de până la 300 de euro pe lună, însă nivelul minim se situează la 160 de euro pe lună. La apartamentele cu trei camere, 64% se încadrează în pragul de 400 de euro pe lună, însă pretențiile proprietarilor pornesc de la 200 de euro pe lună.
5. Cluj:
Cu excepția Bucureștiului, capitala Transilvaniei este orașul cu cea mai mică pondere a chiriilor considerate accesibile pentru studenți. Aici, doar 23% dintre ofertele de garsoniere au un preț de până la 200 de euro pe lună, cel mai mic tarif fiind de 180 de euro pe lună. Pe segmentul locuințelor cu două camere, 41% se încadrează în pragul de 300 de euro pe lună, dar ofertele pornesc de la 180-200 de euro pe lună. Dintre apartamentele cu trei camere, o pondere de 55% ajung până la 400 de euro, dar prețurile pornesc de la 230 de euro pe lună.
6. București:
Așa cum era, poate, de așteptat, Capitala este centrul universitar cu cea mai mică pondere din total a chiriilor accesibile pentru studenți – ca volum însă, aceasta se situează deasupra celorlalte mari orașe analizate. În București, 11% din totalul garsonierelor au o valoare de listare de până la 200 de euro pe lună, cel mai mic preț fiind 150 de euro pe lună. Dintre apartamentele bicamerale, 23% ajung la un maximum de 300 de euro pe lună, dar pretențiile proprietarilor pornesc de la 190 de euro pe lună. Pe segmentul unităților locative cu trei camere, 31% din totalul ofertei se încadrează în limita a 400 de euro pe lună, în timp ce nivelul minim se situează la circa 230 de euro pe lună.