Țara noastră are cel mai învechit stoc locativ din Uniunea Europeană.
În România, o proporție covârșitoare a chiriașilor optează pentru un apartament vechi. Prin urmare, nu de puține ori, condițiile de locuire de care beneficiază aceștia lasă de dorit, din multiple puncte de vedere: începând cu gradul scăzut de confort termic și mergând până la calitatea amenajărilor.
„Preferința” pentru blocurile vechi este determinată în primul rând de lipsa unei oferte (competitive) pe piața construcțiilor noi – dat fiind că, în majoritatea orașelor din țară, a închiria o locuință nouă nici nu reprezintă, practic, o opțiune. Potrivit statisticilor oficiale, 31% din unitățile locative existente la nivel național au fost finalizate înainte de 1961, 42% au fost construite între 1961 și 1980, 14% datează din perioada 1981-1989, 7% din intervalul 1990-1999, iar doar 6% au fost realizate după anul 2000.
40% dintre locuințele urbane au nevoie de reparații
În acest context, un studiu realizat recent de IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) relevă că o bună parte dintre locuințele existente în România se află într-o stare precară. Astfel, din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodării din țară, circa 40% din cele situate în mediul urban au nevoie de reparaţii – iar, dintre acestea, 52% sunt considerate urgente.
„Prima prioritate investitională a aproape 600.000 de familii de români este îmbunătăţirea confortului locativ într-o ţară cu cel mai învechit stoc de locuinţe din UE – conform Eurostat. Cu toate acestea, veniturile medii ale românilor reprezintă jumătate din cât încasează un ceh, slovac sau croat, în timp ce costul materialelor de construcţii este relativ similar cu cel din România.”
Lucian Anghel, preşedintele BCR BpL
Românii vor condiții mai bune de locuire
O veste bună pentru chiriași este că, potrivit studiului citat, românii au totuși în vedere îmbunătăţirea condițiilor de locuire în perioada următoare. Astfel, circa 68% dintre cei intervievaţi doresc să demareze asemenea proiecte în următorii cinci ani, iar circa 37% intenționează să facă acest lucru în următoarele 12 luni. Cele mai frecvente planuri de îmbunătăţiri la o locuință existentă vizează renovarea acesteia (29%), izolarea termică (23%), reparaţii la instalaţiile sanitare sau electrice (21%), achiziţionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrări la acoperiş sau terasă (15%), reparaţii la structura de rezistenţă (11%) sau extinderea locuinţei actuale (8%).