Deși la prima vedere avem prețuri mici, lucrurile nu stau chiar așa dacă le raportăm la puterea de cumpărare a populației.
Atunci când locuiești în chirie, pe lângă suma lunară datorată proprietarului trebuie să iei în calcul o variabilă importantă, anume costul utilităților. Dintre acestea, cele care cântăresc cel mai mult în buget – mai ales pe timp de iarnă – sunt energia electrică și gazele.
Potrivit datelor publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, prețul plătit de români pentru energia electrică în a doua jumătate a anului trecut se număra printre cele mai accesibile din Uniunea Europeană (UE). Mai exact, 100 kWh costau circa 13,2 euro (sau 58,6 lei), în vreme ce media la nivelul regiunii era de 21,1 euro per 100 kWh. Prețuri mai mici decât atât erau consemnate în țări precum Bulgaria (9,6 euro per 100 kWh), Ungaria (11,5 euro), Republica Cehă (12,9 euro), dar și Croația (13,1 euro). La polul opus, cele mai mari prețuri erau consemnate în Danemarca (30,4 euro pentru 100 kWh) și Germania (29,5 euro).
Raportat însă la puterea de cumpărare a populației, România ocupă, alături de Spania, locul al treilea în clasamentul țărilor europene cu cea mai scumpă energie electrică, acestea fiind precedate de Portugalia și Germania. Pe de altă parte, cele mai accesibile prețuri pot fi găsite în Finlanda, Suedia, Luxemburg și Franța.
Țara noastră se numără, totodată, printre membrele UE care au consemnat cele mai mari scumpiri la energia electrică între a doua jumătate a lui 2014 și perioada similară din 2015. Este vorba de o creștere de 6,1%, ce o situează pe locul al patrulea, după Letonia (cu un avans de 26,8%), Belgia (+15,1%) și Bulgaria (+6,9%). Spre comparație, cele mai mari scăderi au avut loc în Cipru (-22,0%), urmat la mare distanță de Lituania (-5,8%), Irlanda (-3,2%) și Estonia (-2,6%). În perioada menționată, energia electrică pentru uz casnic s-a scumpit în medie cu 2,4% la nivelul UE; din 2008 încoace însă, aceasta a consemnat un avans de 33%.
Cel mai mic preț la gaz, dar și cea mai mare creștere
În ceea ce privește prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici, România ocupă primul locul în clasamentul celor mai mici prețuri din UE (cu o medie de 3,4 euro sau 15,1 lei per 100 kWh); aceasta este urmată de Ungaria (3,5 euro), Estonia (3,8 euro) și Bulgaria (3,9 euro). Cele mai ridicate prețuri la gaz se găsesc în Suedia (11,7 euro), Portugalia (9,8 euro), Spania (9,3 euro) și Italia (9,1 euro), în vreme ce media la nivelul regiunii este de 7,1 euro per 100 kWh.
Raportat la puterea de cumpărare a populației, cele mai accesibile prețuri la gaz pot fi găsite în Luxemburg, Marea Britanie, Estonia, Belgia și Danemarca, iar cele mai „piperate” în Portugalia, Spania, Grecia și Suedia.
Între a doua parte a lui 2014 și intervalul similar din 2015, țara noastră a consemnat cea mai mare rată de scumpire a gazului, respectiv 7,2%, urmată fiind de Suedia (cu 4,4%). De menționat este că, în acest răstimp, gazul s-a ieftinit în majoritatea statelor membre UE, cele mai semnificative scăderi având loc în Estonia (-22,3%), Bulgaria (-19,1%), Danemarca (-12,8%) și Lituania (-12,6%).