Chiriaş sau proprietar?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 3 Noiembrie 2010, Ultima actualizare: 22 Aprilie 2013

Scăderea drastică a preţurilor locuinţelor face ca perioada actuală să fie una propice pentru a renunţa la chirie şi a achiziţiona propriul apartament.

În actualul context economic, contractarea unui credit pentru casă reprezintă, în mod clar, o responsabilitate pe care nu toţi românii care şi-o permit sunt totuşi dispuşi să şi-o asume. Cu toate acestea, trecerea de la statutul de chiriaş la cel de proprietar este acum extrem de oportună – cel puţin în comparaţie cu anii trecuţi. În urmă cu doi-trei ani, dacă chiria la un apartament cu două camere ajungea la 400 de euro pe lună, rata la un credit urca şi spre 1.000 de euro, spune Igor Postovanu, broker/owner al agenţiei Sims Parkman. Acum, diferenţa dintre banii pe care ar trebui să-i scoţi lunar din buzunar în cele două situaţii este aproape insesizabilă. Spre exemplu, un apartament cu două camere din cartierul Titan, în apropiere de metrou, poate fi închiriat cu 250-260 de euro pe lună (mai puţin dacă acesta este neamenajat şi este situat la parter sau ultimul etaj), apreciază Postovanu. Pe de altă parte, în aceeaşi zonă, tot în apropiere de metrou, un apartament cu două camere este scos la vânzare cu 50.000 de euro pe www.imobiliare.ro. Rata la bancă pentru o astfel de proprietate se situează în jurul valorii de 220-250 de euro, în funcţie de bancă şi tipul de credit ales.

Românii îşi doresc să se aşeze la casa lor
În acest context, trecerea de la un apartament închiriat la propria ta casă poate fi considerată o mişcare înţeleaptă – asta ţinând cont de scăderea substanţială a preţurilor apartamentelor, crede Cătălin Simion, broker/owner al agenţiei Elogy. Acesta subliniază că, la modul general, românii preferă în mod clar să devină proprietari, în detrimentul variantei de a sta ani întregi în chirie. Postovanu este de părere că marele dezavantaj al celei din urmă situaţii este reprezentat de faptul că nu ai o stabilitate, nu te simţi „ca acasă”, nu poţi face investiţii în locuinţă etc. Astfel, în momentul de faţă, majoritatea celor care îşi permit să plătească ratele la un credit iau în considerare această variantă – cu singura condiţie ca dosarul să le fie aprobat de bancă, spune Simion. În cele din urmă însă, cei care îşi asumă responsabilitatea unui credit în momentul de faţă sunt aceia care fie au o nevoie clară (şi-au întemeiat o familie, spre exemplu), fie se bucură de o stabilitate financiară şi de o siguranţă a locului de muncă, precizează Postovanu.

Costurile unui credit pe termen lung, greu de apreciat
Chiar dacă la o comparaţie făcută pe baza condiţiilor actuale de piaţă, balanţa pare să încline în favoarea unei rate la credit, orice decizie trebuie însoţită însă de o viziune pe termen lung. Astfel, pe o perioadă de 25-30 de ani este greu de apreciat care dintre cele două variante este mai puţin costisitoare, crede reprezentantul Sims Parkman. Asta pentru că, într-o perioadă atât de mare de timp, costurile totale ale unui credit sunt greu de anticipat, astfel încât menţinerea statutului de chiriaş poate reprezenta o variantă mai economică.

La modul general însă, oricând este luată în calcul posibilitatea cumpărării unei locuinţe, o distincţie clară este absolut necesară. Astfel, atunci când o proprietate are ca scop uzul propriu, ce contează în primul rând sunt nevoile clientului – actuale şi pe termen lung – şi nu calculele de rentabilitate. Acestea din urmă capătă întâietate abia în momentul în care un cumpărător se gândeşte la o achiziţie din punct de vedere investiţional.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și