Facilitățile oferite de noile proiecte rezidențiale nu atrag doar cumpărători.
Când vine vorba de închirieri de apartamente, majoritatea covârșitoare a ofertei este reprezentată încă de blocurile ridicate înainte de Revoluție. În ultimii ani au apărut însă și tot mai multe opțiuni pe piața rezidențială nouă. Un exemplu sugestiv este reprezentat de ansamblul rezidențial Cosmopolis, situat în nordul Capitalei, în zona Tunari-Ștefăneștii de Jos.
Potrivit lui Ahmet Buyukhanli, CEO și acționar al companiei dezvoltatoare Opus Land Development, dintre cele 1.700 de unități locative finalizate până în prezent, circa 150 sunt închiriate – atât de către dezvoltator, cât și de către investitori. Planurile companiei prevăd pentru anul acesta finalizarea a încă 400-460 de unități locative (în funcție de evoluția vânzărilor), dintre care o parte vor merge spre închiriere.
Prețurile practicate în cadrul ansamblului nu sunt cu mult diferite față de cele solicitate de proprietarii de apartamente vechi: de la 250 de euro pentru o garsonieră dublă, de la 300 de euro pentru un apartament cu două camere și de la 400 de euro pentru unul cu patru camere. Clienții interesați de închirierea unei locuințe în Cosmopolis sunt, de regulă, cei care lucrează în zona de nord a Capitalei – fie în zona aeroportului, fie în zona de afaceri din Pipera, detaliază Gabriel Voicu, director New Homes Division în cadrul Coldwell Banker Afilliates of Romania.
Contrabalansând localizarea în afara Bucureștiului, un punct important de atracție pentru locatarii din cadrul Cosmopolis – fie ei proprietari sau chiriași – este reprezentat de facilitățile oferite: cinci piscine exterioare, lac amenajat cu ponton și plajă, grădiniță, farmacie, supermarket, cafenea, sală de fitness, loc de joacă pentru copii, teren de baschet și de tenis etc. Tuturor acestora urmează să li se adauge în perioada următoare și un minimall, precizează Buyukhanli.
În prezent, numărul locatarilor din Cosmopolis se ridică la peste 3.000. Investițiile în dezvoltarea complexului depășesc 240 de milioane de euro și includ (alături de construcția efectivă a locuințelor) costurile de realizare (de la zero) a infrastructurii (30 de kilometri de drumuri, dezvoltarea unei rețele proprii de apă, cu stație proprie de epurare etc.), dar și a facilităților aferente. În anii ce urmează, compania dezvoltatoare intenționează să livreze câte 400-500 de unități locative, iar complexul ar trebui să cuprindă, la finalizare, aproximativ 6.000 de locuințe. Investiția bugetată pentru 2015 se apropie de 20 de milioane de euro, potrivit CEO-ului companiei.
Fotografii realizate de Mircea Dragoș
Rodica Ifrim
Privind de afara totul arata minunat dar ar fi foarte bine sa aratati si cum sint apartamentele din blocuri .(exista o zicata :pe afara este vopsit gardul iar inauntru este leopardul)
Ca sa prezentati interes mai ales romanilor care locuiesc in afara tari asa cum sint eu este foarte util sa vad si interiorul pornind de la garsoniere,apartamente cu 2,3 4 camere cu preturile lor si cu posibilitatea de a fi cumparate in rate dar fara sa se foloseasca bancile din Romania pentru ca noi nu avem cum.