Potrivit Codului Civil aflat actualmente în vigoare, în obligațiile unui proprietar care închiriază intră predarea imobilului într-o „stare bună de funcționare”. Iată, deci, aspectele majore de care ar trebui să ții cont din acest punct de vedere:
1. Renovarea
Dacă ai achiziționat o locuință ce are nevoie de ceva renovări, și acestora trebuie să le acorzi o atenție deosebită. Chiar dacă locuința se află, per ansamblu, într-o stare bună și nu ar părea să aibă nevoie de mari îmbunătățiri, șanse sunt că tot vei găsi câte ceva de reparat. În orice caz, o zugrăveală nouă reprezintă o cerință de bază pentru igienizarea unei locuințe vechi.
2. Curățenia
O așteptare de bun simț din partea oricărui chiriaș – dar nu numai! – este să se poată muta într-o casă cât mai curată. Mai înainte de a scoate proprietatea pe piață, așadar, asigură-te că aceasta este bine pusă la punct. Curățenia reprezintă o condiție esențială, chiar și pentru locuințele nou-construite – acestea au nevoie de o bună „șmotruială” pentru a curăța praful, vopseaua etc. lăsate în urmă de muncitori.
3. Mobilat sau nemobilat?
Odată ce te-ai ocupat de aspectele mai sus menționate, probabil că vei ajunge în punctul acestei alegeri: să optezi pentru închirierea unei locuințe nemobilate sau mobilate? În general vorbind, apartamentele mobilate sunt cele mai căutate, dat fiind că pentru chiriași este greu să se mute din loc în loc cu tot cu mobilă. Asta nu înseamnă însă că un apartament sau casă nemobilate nu pot fi închiriate. Condiția este, desigur, ca prețul acestora să fie adaptat la gradul de confort oferit: un apartament nemobilat va avea, de regulă un preț cu (cel puțin) 20% mai mic decât cel al unei proprietăți similare, complet amenajate.