Dezvoltatorii activi pe piaţa rezidenţială vin cu proiecte mai bine adaptate la puterea actuală de cumpărare a românilor.
În 2012, evoluţia pieţei locuinţelor noi din Bucureşti a fost în ton cu cea a celorlalte capitale din Europa Centrală şi de Est (ECE). „Pentru majoritatea pieţelor din regiune, 2012 a fost un an decent”, arată reprezentanţii companiei de consultanţă Reas, într-un raport de piaţă publicat recent. O primă tendinţă resimţită de majoritatea pieţelor din regiune anul trecut a fost cea de stabilizare a preţurilor. Potrivit Indicelui naţional calculat de www.imobiliare.ro pentru apartamentele noi şi vechi din întreaga ţară, în 2012 preţurile cerute de proprietarii şi intermediarii din România au scăzut cu circa 1,3% – de la 991 la 978 de euro pe metru pătrat util -, aceasta fiind cea mai mică rată de scădere consemnată de la începutul crizei încoace. Spre comparaţie, în 2011 marja anuală de scădere s-a situat la 4%. Reducerile de preţ resimţite în 2012 şi 2011 au fost semnificativ mai mici decât cele consemnate în primii trei ani de criză: 24,8% în 2008, 20,6% în 2009 şi 15,6% în 2010.
Ce vor românii: locuinţe mici şi ieftine
Tendinţa de stabilizare a preţurilor a fost dublată de echilibrarea raportului cerere-ofertă. Pe de o parte, în 2012, cererea de locuinţe a fost generată în principal de cumpărători locali şi a fost concentrată preponderent pe acele proiecte concepute pentru venituri mici sau medii spre mici. „Mai mult decât atât, din cauza restricţiilor privind acordarea de credite ipotecare şi din cauza reticenţei de a contracta datorii, cumpărătorii au fost nevoiţi să-şi reducă aşteptările în ceea ce priveşte dimensiunea apartamentelor. Cea mai puternică cerere a fost consemnată pentru unităţile locative de mici dimensiuni, respectiv apartamente cu două şi trei camere, în corelaţie cu suprafeţe utile relativ mici. În cele din urmă, preţul total al unui apartament a fost cel care a decis dacă un cumpărător îşi poate permite o locuinţă nouă, şi nu preţul pe metru pătrat”, explică reprezentanţii Reas.
Proiecte pentru Prima Casă
În ceea ce priveşte oferta de locuinţe noi, dezvoltatorii s-au adaptat anul trecut cererilor specifice venite din partea utilizatorilor finali. Aceştia au lansat în mare parte proiecte de mici dimensiuni, cu apartamente la preţuri comparabile sau chiar mai mici decât ale celor vechi, astfel încât să poată fi achiziţionate prin programul Prima Casă. De fapt, programul guvernamental a fost şi anul trecut principalul motor al pieţei rezidenţiale, atât pe segmentul apartamentelor vechi, cât şi pe al celor noi. Potrivit datelor publicate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCMM), în 2012 au fost acordate de către stat peste 26.000 de garanţii, acesta fiind cel mai mare volum anual de la demararea programului. La finele lunii decembrie 2012, valoarea totală a împrumuturilor ajunsese la 3,17 miliarde de euro, pentru un total de peste 81.000 de beneficiari. Totuşi, cumpărătorii au continuat să fie precauţi în ceea ce priveşte achiziţia de locuinţe noi, astfel încât vânzări au avut loc în principal în acele proiecte finalizate sau aflate în stadii avansate de construcţie.
Rezidenţialul, încă o piaţă fragilă
Cum se întrevede, în acest context, anul 2013? „Situaţia pieţei rezidenţiale noi din ECE rămâne fragilă. Performanţa pieţelor locale depinde de stabilitatea cererii, care este dependentă de schimbările macroeconomice, de evoluţia pieţei muncii, de creşterea veniturilor şi de accesul la finanţare. De asemenea, atractivitatea ofertei în ochii cumpărătorilor este de o importanţă vitală”, se arată în raportul citat. Reprezentanţii Reas estimează că, în general, activitatea dezvoltatorilor va fi concentrată în continuare pe produse al căror succes în piaţă a fost deja dovedit, respectiv unităţi locative mici, cu suprafeţe reduse, în proiecte destinate populaţiei cu venituri medii spre mici. Majoritatea noilor proiecte vor fi de dimensiuni reduse sau dezvoltate în etape.
Citeşte şi: Prima Casă ar putea dura încă un an de zile. Ce fonduri au băncile pentru 2013