Cererea și oferta pe rezidențial, în CONTRAPUNCT

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 5 August 2017, Ultima actualizare: 05 August 2017

Cei doi indicatori au avut, la nivelul a șase centre regionale ale țării, o evoluție invers proporțională.

De ce tot cresc prețurile locuințelor din România? Cauzele și explicațiile sunt multiple, iar una dintre acestea este dată de o lege economică fundamentală. Astfel, dacă cererea de proprietăți rezidențiale a crescut în ultimul an în marile orașe, oferta s-a diminuat, în schimb, aproape în aceeași măsură.

cererea si oferta pe rezidential, in contrapunct

Potrivit unui raport de piață publicat de platforma Analize Imobiliare, dezvoltată de Imobiliare.ro, numărul anunțurilor de locuințe disponibile spre vânzare în cele mai mari șase orașe ale țării – apartamente, dar și case – a scăzut, per ansamblu, cu 31% în al doilea trimestru din 2017 comparativ cu intervalul similar al anului trecut. Cel mai semnificativ declin din acest punct de vedere a avut loc în Constanța (–39%), pe următoarele locuri în clasament situându-se Brașovul (–36%), Bucureștiul (–32%), Timișoara (–31%), Iașiul (–26%) și Cluj-Napoca (–25%).

„Deși majoritatea indicatorilor economici se arată a fi favorabili achizițiilor imobiliare, oferta de proprietăți disponibile spre vânzare este considerabil mai mică față de acum un an. Mai exact, datele noastre arată că oferta a scăzut, la nivelul marilor orașe, în medie, cu 31%. Acest procent este problematic, mai ales pentru că în aceeași perioadă a crescut cererea cu 30%.”

Dorel Niță,
Head of Data & Research Imobiliare.ro
Project manager Analize Imobiliare

Apetitul pentru achiziții, cu 70% mai mare în Iași

În mod interesant însă, interesul pentru achiziția de locuințe s-a majorat în perioada menționată cu o medie de 30% la nivelul celor șase centre regionale analizate. Privind mai în detaliu, cererea a consemnat în ultimul an un avans de peste 50% în trei dintre aceste orașe: cea mai mare creștere, de 70%, a avut loc în Iași, la mică distanță situându-se Brașovul (+68%), urmat de Constanța (+51%). În Timișoara, cererea este mai mare cu 41% decât în urmă cu un an, iar în București cu 21%. O creștere neglijabilă, de doar 2%, a fost consemnată în acest răstimp în Cluj-Napoca – fapt ce poate fi explicat, cel puțin în parte, prin nivelul ridicat al prețurilor din acest oraș, ce-l depășește chiar pe cel din Capitală.

Locuințele noi, tot mai căutate

Din punctul de vedere al împărțirii preferințelor clienților între piața nouă și cea veche, este semnificativ faptul că, în al doilea trimestru, cea dintâi categorie de locuințe a fost preferată, în proporție de 57%, de către potențialii cumpărători. Astfel, cererea a fost îndreptată cu precădere spre unitățile locative nou-construite în trei dintre marile orașe supuse analizei, respectiv Iași (70%), Cluj-Napoca (63%) și București (61%). În celelalte trei centre regionale, locuințele vechi primează în preferințele clienților, chiar dacă ponderea acestora la nivelul cererii nu reușește să depășească pragul de 60% – astfel, de blocurile ridicate înainte de Revoluție sunt interesați 59% dintre clienții brașoveni, 57% dintre cei constănțeni și, respectiv, 53% dintre cei timișoreni.

Părerile cititorilor
1 părere
  • GOE

    PROPAGANDA PT. PRETURI.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe