Preţul mai mic şi eficienţa ridicată se numără printre principalele avantaje ale acestui produs.
Ariston Thermo România a lansat primul model de centrală termică în condensare creat special pentru apartamentele la bloc – în condiţiile în care, până acum, produsele de acest gen se adresau în special proprietarilor de case. Conceput cu schimbător de oţel inox şi arzător cu premix, Clas Premium (foto) aduce o economie de gaz de până la 35% comparativ cu un produs convenţional. „Introducerea acestui nou produs în oferta Ariston face parte dintr-un proiect amplu de aliniere a gamei la tendinţele europene privind orientarea către tehnologii avansate ce pun accent pe economisirea de combustibil şi pe protecţia mediului înconjurător”, subliniază Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo România. Noul model are un preţ recomandat de 3.590 de lei, cu 40% mai scăzut comparativ cu aparatele similare prezente pe piaţă, susţine reprezentantul companiei producătoare. Acesta menţionează şi avantajul unei eficienţe foarte ridicate, de 108%, comparativ cu centralele convenţionale, ce au un randament de maxim 93%. Printre avantajele produsului se mai numără greutatea redusă, economia de spaţiu şi funcţionarea silenţioasă.
Potrivit lui Drăguleanu, în acest moment circa 10% din piaţa de centrale termice pe gaz din România este compusă din aparate în condensare, în vreme ce restul revine centralelor termice convenţionale. Proporţia este aproape inversă comparativ cu statele vestice.
Citeşte şi alte articole din categoria Home & Deco
Andrei
Cand am stat cu chirie la o garsoniera fara centrala plateam 350 lei lunar la intretinere… apoi am stat la o garsoniera cu centrala si plateam 100-120 lei lunar la gaz si 50 lei la intretinere, si vreau sa va spun ca centrala duduia, o tineam la maxim aproape non stop, foarte rar o opream daca plecam de acasa, daca eram acasa o tineam la maxim, chiar si cand dormeam ma trezeam fleasca dimineata… Asa ca nu inteleg cum spun unii ca platesti mai mult cu centrala, adevarul este ca nu se compara, nu poti sa faci diferenta… Fara centrala platesti niste sume astronomice, ai mei plateau la 3 camere 700 lei pe luna si aveau frig in casa, apa calda o lasau o juma de ora sa curga, ca sa nu mai zic ca platesti toate pierderile lor
simionovici alexandru
Definitia stiintifica a randamentului arata clar ca acesta nu poate depasi valoarea de 100.Chiar atingerea acestei valori este o utopie deoarece s-ar putea crea un perpetum mobile ceea ce,stiu si copiii, nu se poate.
Cristine
Nu se poate 108% randament.
O central de tip vechi cu un singur schimbator de caldura ajunge pina la 90-92% randament. O central cu condensare care are un al doilea schimbator de caldura poate ajunge pina la max. 98%. Al doilea schimbator de caldura este o piesa scumpa dintr-un material special care sa reziste la coroziunea substantelor corozive care se produc in al doilea schimbator de caldura. O crestere a eficientei cu 8% nu justifica cresterea prtului cu 50%. Singurul avantaj este reducerea poluarii cu gazele arse.
Marin
o femeie avea butelie dar gatea la lampa cu petrol de frica sa nu explodeze butelia. Cred ca mai multe explozii au fost la blocuri din cauza buteliilor decit din cauza centralelor.
rares
Centrala prin condensatie nu aduce economii de gaz daca este folosita in apartamente, ci la casa. Studiati bine aceasta problema inainte de a da bani degeaba. Cautati sa intelegeti ce inseamna “condensatie”
alexandra
nici de gratis nu a-si monta centrala de apartament chiar daca ei mi-ar da mie bani si nu a-si face o asemenea prostie datorita faptului ca am vazut cu ochii mei ce inseamna un apartament care a explodat datorita centralei,mai o sa se introduca si taxa de poluare pe langa faptul ca gazele vor deveni tot mai scumpe,apoi din 2 in 2 ani trebuie facuta verificarea care nici ea nu este ieftina sa nu mai vorbesc ca odata la cativa ani trebuie scimbata placuta electronica iar cu aceea chiar ca te-ai fript la buzunare,tot ce ai economisit la pod ai pus la vama,apoi durata lor de functionare este de 10 ani dupa care posibil ca nu mai primesti autorizatie de functionare si trebuie inlocuita,sant alte surse de incalzire a apartamentelor mai eficiente,curate si mai rentabile care nu sant periculoase ca acele bombe cu ceas de perete,nu mi-ar trebui fereasca-ma domnul tevaraele alea prin casa,cine si-a montat centrala a luat o teapa cat el de mare pe bani scumpi asa ca da doamne mintea romanului de pe urma.
Gabi T
De fapt, din cifrele lor diferenta intre randamente este de 108-93 = 15% (le punem pe cele maxime care sunt ideale in ambele cazuri).
La mine gazul a costat 1200 lei intre mai 2011 – apr 2012 la apartament 5 camere in Bucuresti. Deci centrala in condensare mi-ar aduce o economie de 15% din 1200 = 180 lei pe an.
Centrala mea a costat 2399 lei.
Adicatelea as da acum diferenta de 3590 – 2399 = 1191 lei in plus ca s-o amortizez in 1191 / 180 = 6 ani si jumatate, cu conditia sa nu se defecteze niciuna.
La sfarsitul unei vieti de 10 ani (tot teoretica, am auzit de putine centrale care traiesc atat, ale mele nu) fac o economie de 609 lei.
M-as putea intreba daca cei 1191 lei nu ar produce mai mult daca nu i-as baga in centrala.
Daca se defecteaza e mai complicat. Sunt destul de sigur ca la centrala in condensare te costa mai mult nu numai piesele, ci si manopera pentru reparatii.
sil
singura tara in care proportia ar fi inversa ar fi poate germania.apoi faza cu economia de 30% e in cazul in care centrala merge la putere maxima iar asta se inntampla la o centrala odata la 2-3 ani timp de maxim 2-3 minute depinzand mai mult de tipul instalatiei decat de centrala termica.
din testele pe care le-am facut eu in occident pe centrale in condesare si cele conventionale practic nu se observa reduceri la consum.din contra; daca centrala in condensare nu e reglata bine pe partea de gaz(iar in romania stim cum fluctueaza presiunea la gaz) consumul o ia razna.