Cele mai scumpe versus cele mai ieftine (tipuri de) apartamente: diferența poate fi de peste 20%!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 22 August 2019, Ultima actualizare: 26 August 2019

Atunci când ești concentrat doar pe un anumit gen de proprietăți, poți scăpa cu ușurință din vedere faptul că unele tipuri de apartamente sunt mai scumpe, iar altele, mai ieftine.

„Cumperi mai mult, plătești mai puțin”. Nu este vorba, desigur, despre valoarea totală de achiziție a unui produs, ci de un raport cantitate-preț mai favorabil. Acest principiu, exploatat adesea în marketing, este valabil și în imobiliare. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, din punctul de vedere al prețului cerut pe metru pătrat util, garsonierele sunt mai scumpe decât toate celelalte tipuri de apartamente vechi în majoritatea marilor orașe. La polul opus, unitățile locative cu patru camere sunt, dimpotrivă, cele mai accesibile. În cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, ecartul dintre cele două extreme ale pieței poate depăși o pondere de 20%. Cea mai mare diferență poate fi observată în Timișoara, iar cea mai mică în Constanța.

București:

În luna iulie a acestui an, diferența dintre prețul mediu pe metru pătrat util al unei garsoniere în bloc vechi și cel solicitat pentru un apartament cu patru camere era, în București, de aproape 18%. Astfel, o unitate locativă monocamerală putea fi achiziționată cu 1.367 de euro pe metru pătrat, în vreme ce una cu patru camere costa doar 1.122 de euro pe metru pătrat. Apartamentele cu două și trei camere se află între aceste două extreme, cu valori medii de listare de 1.287 și, respectiv, 1.212 euro pe metru pătrat.

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, o garsonieră era, raportat la prețul mediu pe metru pătrat util, cu circa 20% mai scumpă decât o unitate locativă cu patru camere: dacă cea dintâi avea o valoare medie de listare de 1.201 euro pe metru pătrat, cea din urmă putea fi achiziționată cu 960 de euro pe metru pătrat. Pretențiile vânzătorilor de apartamente cu două camere, pe de altă parte, ajungeau la o medie de 1.141 de euro pe metru pătrat, în vreme ce o locuință cu trei camere costa 1.058 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:

În capitala Transilvaniei, diferența dintre cele mai scumpe și cele mai ieftine tipuri de apartamente în funcție de numărul de camere se situa, luna trecută, la circa 18%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, o garsonieră avea un preț mediu cerut de 1.721 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce o locuință cu patru camere costa 1.409 euro pe metru pătrat util. Locuințele bicamerale din blocurile vechi se situau pe locul al doilea în clasamentul prețurilor, cu 1.627 de euro pe metru pătrat, fiind urmate de cele tricamerale, cu 1.580 de euro pe metru pătrat.

Constanța:

Dintre marile centre regionale analizate, orașul de la malul mării este singurul în care nu garsonierele sunt cele mai scumpe raportat la prețul mediu pe metru pătrat util. Astfel, dacă acestea costau, în medie, 1.167 de euro pe metru pătrat util luna trecută, apartamentele cu două camere erau ușor mai scumpe, ajungând la 1.173 de euro pe metru pătrat util. Diferența dintre acestea din urmă și unitățile locative cu patru camere, care costau 1.061 de euro pe metru pătrat, era, deci, de 9,5% – cea mai mică dintre marile centre regionale analizate. Locuințele cu trei camere, pe de altă parte, aveau un preț cerut de 1.118 euro pe metru pătrat.

Constanța este singurul dintre șase mari centre regionale în care diferența de preț între cele mai scumpe și cele mai ieftine tipuri de apartamente coboară la sub 10%

Iași:

În capitala Moldovei, ecartul de preț dintre o garsonieră și un apartament cu patru camere se situa, luna trecută, la 14,5%: dacă cea dintâi putea fi achiziționată cu 1.082 de euro pe metru pătrat util, cel din urmă avea o valoare medie de listare de 925 de euro pe metru pătrat. În vreme ce un apartament bicameral costa 1.024 de euro pe metru pătrat, unul tricameral cobora sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat, situându-se, mai exact, la 993 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:

În capitala Banatului a putut fi observată, luna trecută, cea mai mare diferență de preț dintre o garsonieră și un apartament cu patru camere, anume 21,4%. Astfel, dacă pretențiile proprietarilor de locuințe monocamerale ajungeau la o medie de 1.369 de euro pe metru pătrat util, cele ale vânzătorilor de locuințe cu patru camere se situau la 1.076 de euro pe metru pătrat. La fel ca în majoritatea marilor orașe analizate, unitățile locative cu două și trei camere se situează între cele două extreme, cu valori medii de 1.264 și, respectiv, 1.163 de euro pe metru pătrat util.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Iulian

    Cele mai scumpe versus cele mai ieftine (tipuri de) apartamente: diferența poate fi de peste 20%!
    Diferența dintre prețul mediu pe metru pătrat util al unei garsoniere în bloc vechi și cel solicitat pentru un apartament cu patru camere era, în București, de aproape 18%.

    În aritmetică, diferența este rezultatul unei scăderi matematice, iar procentul (%) este o proporție, un raport (o împărțire) între două numere care indică de câte ori al doilea număr se cuprinde în primul.

    Cu alte cuvinte, doar RAPORTUL între două numere (prețuri, suprafețe etc.) poate fi de 20%, nicidecum DIFERENȚA dintre ele.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe