Un proiect imobiliar „verde” oferă avantaje importante pentru ocupanți, fie ei cumpărători de locuințe, fie angajați într-o clădire de birouri.
Complexul de birouri Vox Technology Park din Timișoara (foto) a primit certificarea verde finală BREEAM cu ratingul Excellent și un punctaj total de 86,7%. Potrivit reprezentanților companiei, acesta este cel mai mare obținut până în momentul de față de către un proiect imobiliar din România, indiferent de segmentul de piață. Acest sistem de notare reprezintă o modalitate de diferențiere a sustenabilității proiectelor imobiliare, măsurând impactul semnificativ redus asupra mediului înconjurător. Un punctaj ridicat se traduce și prin costuri mai mici de operare, inclusiv pentru ocupanții clădirii – fie ei cumpărători, ca în cazul unui proiect rezidențial, sau companii, ca în cazul unei clădiri de birouri. „În plus, dezvoltarea unui proiect sustenabil duce și la crearea unui mediu de lucru sănătos și prietenos pentru angajați, propice dezvoltării profesionale și personale”, completează oficialii companiei dezvoltatoare.
Identificare biometrică pentru angajați
Ansamblul de birouri Vox Technology Park a fost finalizat la începutul lui 2018 de către Vox Property Group, în urma unei investiții de peste 30 de milioane de euro. În cadrul proiectului cu o suprafață închiriabilă de 26.600 de metri pătrați au fost implementate o serie de facilități precum posibilitatea identificării biometrice, spații și dușuri pentru biciclete, food court, sală de fitness, spații comerciale și de servicii. „Avantajele oferite pentru companii și angajați sunt decisive, iar un nivel atât de ridicat de performanță se traduce prin costuri lunare mai reduse pentru companii și angajați mai fericiți”, notează Vlad Vela, general manager Vox Property Group.
Costuri mai mici pentru clădirile „verzi”
De menționat este și că Timișoara este unul dintre puținele orașe din România care oferă o reducere a impozitului pe proprietăți certificate sustenabil. „Impactul obținerii unei certificări BREEAM scade cu un procent de 15% taxele și impozitele pe proprietate, determinând implicit și o reducere a service charge-ului total pe metru pătrat închiriat. Indirect, atingerea standardelor BREEAM asigură și o eficiență energetică foarte ridicată, care se traduce prin costuri reduse de funcționare a clădirii și a utilităților din spațiile comune, rezultând beneficii suplimentare pentru companiile chiriașe care vor plăti service charge-uri mai mici.”, explică Daniela Ionescu, senior property manager Colliers Internațional România, compania care asigură property managementul proiectului.
Un ansamblu rezidențial, în construcție
Vox Property Group a început recent construcția ansamblului rezidențial Vox Vertical Village (foto jos), amplasat în imediata apropiere a proiectului de birouri finalizat anterior. Ca și acesta din urmă, complexul rezidențial urmează a fi dezvoltat conform standardelor BREEAM Excellent. Necesitând o investiție estimată la 14 milioane de euro, complexul va cuprinde 120 de unități locative (într-o clădire cu 10 nivele) și a fost conceput ca un adevărat „oraș pe verticală”. Potrivit reprezentanților companiei, proiectul a fost conceput astfel încât fiecare locuință să reprezinte o casă în sine, cu terase cu suprafețe foarte generoase, asemănătoare unor grădini, și spații comune ample pe fiecare nivel, cu un grad ridicat de iluminare naturală și o multitudine de plante, toate acestea având rolul de a facilita interacțiunea între membrii comunității. Ansamblul va dispune de o piscină exterioară, o zonă de recepție, cinema și o sală de fitness complet echipată. Suprafața totală a teraselor locuințelor din cadrul proiectului va ajunge la 7.000 de metri pătrați, iar acesta va dispune și de 138 de locuri de parcare – subterane și supraterane.
Citește și: Beneficiile unei case la curte aproape de centrul orașului: ansamblul cu „pădure verticală”!