Fondul sud-african care a pariat în acest an pe două proiecte majore de birouri amplasate în afara Bucureştiului ţine în continuare sub lupă piaţa românească.
După ce a încheiat, chiar la începutul acestui an, cea mai mare tranzacţie imobiliară din 2012 (achiziţia complexului de birouri City Business Center din Timişoara, de la Ovidiu Şandor, deal estimat în piaţă la 80-90 de milioane de euro), fondul de investiţii sud-african New Europe Property Investments (NEPI) anunţă că nu intenţionează să se oprească aici. ”NEPI deţine lichidităţi în valoare de peste 100 milioane de euro şi are în plan noi achiziţii, după o perioadă în care grupul a investit numai în terenuri. Anul acesta am vrea să investim într-un proiect major comercial sau de birouri, dacă vom cădea de acord asupra unei oportunităţi”, subliniază Martin Slabbert, CEO al NEPI. Acesta a precizat că cea mai mare parte din fondurile alocate pentru noi achiziţii pe piaţa locală e plasată momentan în acţiuni, ce pot fi vândute pentru a face o investiţie directă.
Un om nou pentru oportunităţi noi
De la începutul acestei luni, echipa de management a fondului sud-african are un nou membru, Lori Collin (foto), care a lucrat anterior la compania de consultanţă Jones Lang LaSalle şi are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul imobiliar. Collin va avea rolul de a coordona strategia de expansiune a grupului pe partea de office, prin identificarea unor potenţiale achiziţii sau proiecte de dezvoltare pentru clădiri de birouri, colaborând în acest scop cu agenţii imobiliare locale şi internaţionale. „Numirea lui Lori nu are ca scop dezvoltarea unei agenţii imobiliare proprii, ci mai degrabă eficientizarea procesului de achiziţie şi dezvoltare pe acest segment şi îmbunătăţirea colaborării cu reprezentanţii chiriaşilor existenţi şi viitori”, explică Slabbert. ”Sunt entuziasmată de această nouă mare provocare, care constă în implicarea mea directă în procesul de închiriere, cât şi în identificarea de oportunităţi de achiziţie şi oferirea celor mai bune soluţii pentru chiriaşii multinaţionali. NEPI este întotdeauna pregătită să reacţioneze la oportunităţile identificate pe piaţă”, precizează Lori Collin, Office Executive în cadrul grupului.
Agenda de lucru pentru restul anului
Potrivit lui Martin Slabbert, pe lângă identificarea de noi oportunităţi de achiziţie pe piaţa românească, NEPI urmează să înceapă anul acesta dezvoltarea a trei proiecte, amplasate atât în Bucureşti, cât şi în ţară. Cel mai recent anunţ al fondului sud-african vizează construcţia, în colaborare cu timişoreanul Ovidiu Şandor, a unui ansamblu de birouri amplasat în centrul Clujului, pe platforma fostei fabrici Tricotaje Someşul. Proiectul presupune dezvoltarea, în trei faze, a unor clădiri de birouri de clasa A, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 56.000 de metri pătraţi, după modelul City Business Center Timişoara. Potrivit estimărilor oficiale, lucrările la acest complex vor fi demarate în ultima parte a acestui an, urmând a fi finalizate integral în 2015. Pentru prima etapă de construcţie a proiectului, cei doi parteneri nu vor apela la finanţare bancară.
Pe agenda de lucru a NEPI pentru acest an se mai înscrie şi demararea lucrărilor de construcţii la un parc de retail amplasat în zona Rahova din Capitală (pe terenul fostei fabrici Vulcan), în colaborare cu fondul de investiţii Benevo Capital. Proiectul va include, conform planurilor iniţiale, un magazin de bricolaj, un hipermarket şi o galerie comercială, toate cu o suprafaţă cumulată de 28.000 de metri pătraţi. Reprezentanţii Benevo şi cei ai NEPI urmează să investească aproximativ 20 de milioane de euro din fonduri private pentru construcţia parcului de retail.
Potrivit lui Martin Slabbert, tot anul acesta vor începe lucrările şi la un mall în Braşov, ce va fi dezvoltat în zona magazinului Mobexpert din oraş.
Citeşte şi: Cum să obţii zeci de milioane de euro pe un proiect imobiliar în plină criză? Construieşte ca pentru tine!