Sfaturile expertului pentru identificarea viciilor ascunse. 10 lucruri de verificat când cumperi o locuință – VIDEO

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Publicat pe: 1 Februarie 2024, Ultima actualizare: 07 August 2024

Vrei să cumperi un apartament sau o casă în 2024? Am întrebat un expert cu 30 de ani de experiență în domeniul imobiliar, prin mâinile căruia au trecut sute de locuințe, ce trebuie să faci pentru a te asigura că proprietatea pe care ai pus ochii nu are probleme ce pot atrage ulterior tot felul de cheltuieli.

Află care sunt sfaturile pe care Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner Victoria Consult, le-a oferit în cadrul webinarul “Întreabă expertul”, prima sesiune de tip ask me anything organizată de Imobiliare.ro, dedicată celor aflați în căutarea locuinței perfecte în 2024.

Verifică aceste zece aspecte înainte de achiziție și asigură-te că faci o investiție bună.

1. Crăpături la nivelul pereților – nu toate crăpăturile pe care le vezi pot să reprezinte, cu adevărat, o problemă serioasă.

Unele fisuri sunt superficiale și apar, de exemplu, în cazul pereților din gips-carton, la îmbinări. Altele se formează în cazul caselor noi, în primul an de la finalizarea lucrărilor. Chiar dacă este indicat să notifici dezvoltatorul, crăpăturile care apar astfel sunt parte a procesului normal de “așezare” a casei.

Periculoase sunt, în schimb, crăpăturile în diagonală, destul de mari cât să poți băga degetul prin ele sau întinse pe lungimi mari de-a lungul pereților. În acest caz discutăm, cel mai probabil, de probleme de structură.

2. Igrasia și mucegaiul – acestea sunt un semn clar al umezelii excesive din locuință, îți aduc cheltuieli în plus și îți pot pune în pericol și sănătatea.

Sunt, totodată, probleme trecute de multe ori cu vederea de către potențialii cumpărători atunci când participă la o vizionare pentru că nu apar mereu în locuri vizibile. Pot fi ascunse, de exemplu, în spatele unui șifonier.

Există aparate speciale care măsoară umiditatea, destul de ieftine, pe care le poți cumpăra și le poți folosi la vizionare pentru a afla dacă locuința de care ești interesat poate să aibă astfel de probleme.

Ești interesat să cumperi un apartament nou sau o casă abia finalizată? Vezi ce trebuie să verifici din start pentru a te asigura că faci o investiție bună pe termen lung.

3. Infiltrații, probleme de hidroizolație sau chiar lipsa hidroizolației– acestea pot fi extrem de costisitoare și duc, implicit, la apariția umezelii și a mucegaiului.

“Sunt oameni care, pentru câteva mii de euro, aleg varianta mai ieftină și se grăbesc să cumpere pentru că vine altcineva și pierd oferta. Mare atenție la lucrurile ieftine. Verificați în detaliu. În imobiliare ieftin și bun în mod clar nu există. Există ieftin și costisitor ulterior, iar la case cel mai rău este să ai infiltrații”, ne-a explicat Iulian Niculae în cadrul webinarului “Întreabă expertul”.

4. Ferestre și tâmplărie – problemele de etanșare se transformă cu timpul în probleme cu umezeala și în costuri de încălzire ridicate în lunile de iarnă.

5. Modificări în compartimentarea locuinței – astfel de situații apar, de cele mai multe ori, în cazul apartamentelor aflate în blocuri vechi. Atenție la pereții care au fost dărâmați pentru a extinde încăperile din locuință. Astfel de acțiuni pot crește riscurile în cazul unui cutremur.

Poți verifica dacă în apartament s-au făcut modificări în comportimentare discutând direct cu asociația de proprietari.

Vrei să cumperi un apartament dintr-un bloc comunist sau o casă veche? Află aici mai multe detalii despre eventualele vicii ascunse și cum le poți identifica din timp.

6. “Bulina roșie” – poți verifica, totodată, dacă imobilul se supune unui risc mai mare în caz de cutremur consultând așa-zisa listă a clădirilor cu “bulină roșie”.

Clădirile din București pentru care s-a făcut o astfel de expertiză, dar și clasele de risc în care se încadrează acestea pot fi găsite aici.

7. Situația juridică – este recomandat să verifici situația juridică a imobilului de care ești interesat, în special dacă este vorba despre o casă veche. Te poți consulta, în acest sens, cu un notar.

8. Probleme de structură – deși acestea apar, în principal, în cazul clădirilor vechi, din perioada interbelică și nu numai, din poziția de viitor cumpărător poți să soliciți o expertiză și pentru o locuință finalizată recent.

Pentru astfel de verificări ai nevoie de ajutorul unui specialist care va analiza totul și va elabora un raport. Pe baza rezultatelor acestuia poți lua, ulterior, o decizie informată. Nu uita, însă, că și astfel de probleme pot fi rezolvate, important este, mai degrabă, cât ești dispus să investești ulterior în proprietatea respectivă.

9. Instalația electrică – verificarea instalației electrice este extrem de importantă mai ales în cazul locuințelor vechi. “Nu vă apucați să renovați până nu aduceți un expert care să verifice partea electrică”, îi sfătuiește Niculae pe cei care sunt interesați să cumpere o astfel de proprietate.

Improvizațiile făcute la instalația electrică pot fi extrem de periculoase și de multe ori pot fi identificate aruncând o privire în podul casei, deci nu le treceți cu vederea.

10. Materialele folosite în construcție – atunci când faci o investiție consistentă într-o locuință nouă, fie că discutăm despre un apartament sau despre o casă, este bine să te asiguri că întreaga construcție a fost ridicată utilizând materiale de calitate. Altfel, în câțiva ani vei avea deja bătăi de cap, de exemplu pe fondul problemelor apărute la tencuiala exterioară a clădirii.

Reputația dezvoltatorului contează în acest caz. Dacă a mai construit și alte ansambluri rezidențiale este indicat să mergi și să vezi în ce stadiu se află acestea. Poți să-i întrebi, totodată, pe locatari dacă au întâmpinat sau nu probleme de-a lungul timpului.

În plus, poți cere de la dezvoltator cartea tehnică, condica de betoane sau poți să mergi la vizionare însoțit de un arhitect sau de un expert în construcții.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cu avocatul la dezvoltator de la primele negocieri. O nouă inițiativă legislativă propune asistență juridică în tranzacțile imobiliare pentru cumpărători

Reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) au trimis un memoriu, adoptat de Comisia Permanentă, către Guvern, Senat și Camera Deputaților, care argumentează că se impune o modificare...

citește mai departe
Cum identifici o clauză abuzivă în promisiunea de vânzare-cumpărare? Avocatul te învață tot ce trebuie să știi

Ce este, de fapt, o clauză abuzivă și cum poate fi identificată aceasta într-o promisiune de vânzare-cumpărare? Mulți cumpărători ajung în punctul în care urmează să semneze un astfel...

citește mai departe
Cumpără locuința doar după ce ai verificat aceste trei lucruri esențiale, dacă vrei să nu regreți în scurt timp banii dați

O achiziție imobiliară trebuie să fie tratată cu multă seriozitate, indiferent dacă vrei o locuință pentru familia ta sau dacă faci acest pas cu scop investițional. Pe termen lung,...

citește mai departe
Vreau să cumpăr o casă. Cum mă asigur că nu iau țeapă? Avocatul te învață ce să verifici – VIDEO

Atunci când faci o investiție într-o casă trebuie să verifici o serie de aspecte pentru a te asigura că entuziasmul tău pentru proprietatea pe care vrei să o cumperi...

citește mai departe
Ce proprietăți caută românii în 2024? Tendințe pe piața imobiliară la început de an

Piața imobiliară a suferit șocuri succesive în ultimii ani – declanșarea pandemiei COVID-19, începerea războiului din Ucraina, creșterea puternică a inflației și a dobânzilor. Evenimentele care au influențat comportamentul...

citește mai departe