Te-ai mutat într-o locuință închiriată, în gazdă sau la cămin, iar acum ai nevoie de o viză de flotant? Iată cum o poți obține.
Viza de flotant este un document prin care se modifică reședința unei persoane, stabilind oficial o locuință secundară. În termeni simpli, aceasta atestă faptul că un individ locuiește la o altă adresă decât cea de domiciliu, înscrisă în cartea de identitate.
Înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței este obligatorie pentru persoanele care locuiesc la o altă adresă pentru mai mult de 15 zile.
Cine poate avea nevoie de viză de flotant:
- Elevi sau studenți care locuiesc în cămine sau în gazdă;
- Chiriașii;
- Persoane găzduite de rude sau prieteni.
Schimbarea oficială a reședinței este necesară pentru a obține dreptul de a beneficia de anumite servicii, cum ar fi înscrierea la un medic de familie sau obținerea permisului auto în orașul de reședință.
Viza de flotant se eliberează în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Populației (SPCLEP).
Aceasta are valabilitate atât timp cât solicitantul locuiește efectiv la adresa declarată, însă se acordă numai pentru o perioadă de cel mult un an. După acest termen, viza de flotant trebuie reînnoită printr-o nouă solicitare.
Acte necesare pentru viza de flotant
Pentru a obține viza de flotant, solicitantul trebuie să se prezinte împreună cu proprietarul la SPCLEP și să aibă pregătite următoarele acte:
- cerere pentru stabilirea reședinței, completată de către solicitant;
- actul de identitate al solicitantului;
- declarația proprietarului de primire în spațiu, însoțită de acte privind titlul locativ sau, pentru imobilele din mediul rural, adeverință din Registrul Agricol;
- declarație pe propria răspundere a solicitantului, însoțită de nota de verificare a polițistului de ordine publică, prin care se certifică faptul că persoana locuiește efectiv la adresa declarată – în cazul în care nu pot fi prezentate documentele de la punctul anterior.
Pentru minori, regulile sunt puțin diferite, fiind necesară prezența părintelui sau a reprezentantului legal.
Alte informații utile despre viza de flotant
Ce mai este important să știi cu privire la acest document:
- Conform Legii 162/2023 pentru modificarea și completarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, persoanele care locuiesc la altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate să solicite schimbarea reședinței sau a domiciliului în termen de 15 zile de la mutare, alături înscrierea în cartea de imobil;
- Viza de flotant nu este același lucru cu mutația. Aceasta din urmă se referă la schimbarea permanentă a domiciliului, ceea ce implică eliberarea unui act nou de identitate;
- Nu ai nevoie de viză de flotant, dacă locuiești temporar la o altă adresă în scop turistic sau în interes de serviciu;
- Viza de flotant se obține gratuit. Singura taxă care se aplică în acest caz este taxa de timbru, în valoare de 5 lei, care se achită la Poștă sau la ghișeul de Taxe și Impozite;
- În general, viza de flotant se eliberează în termen de 15-30 de zile de la data solicitării;
- Un proprietar nu poate lua în spațiu mai mult de 10 persoane care nu fac parte din familie, la aceeași locuință.
Acum că știi care sunt demersurile pe care trebuie să le urmezi pentru obținerea vizei de flotant, trebuie doar să-ți pregătești actele și să te prezinți la Evidența Populației împreună cu găzduitorul tău.
Elena Neagu
Care este procedura in cazul in care proprietarul locuieste momentan in strainatate si nu se poate prezenta in persoana?