Cei care solicită un împrumut Prima Casă pentru demararea unei construcţii noi trebuie să deţină în proprietate terenul, inclusiv pentru locuinţele ANL.
Schimbarea majoră adusă de partea a doua a programului Prima Casă constă în posibilitatea accesării unui credit garantat de către stat şi în vederea construcţiei de locuinţe noi. Astfel, în vreme ce, pentru imobilele deja finalizate şi pentru cele a căror construcţie a fost deja demarată, limita de creditare a rămas la 60.000 de euro, pentru casele ce urmează a fi ridicate statul garantează un împrumut de până la 70.000 de euro.
De cel mai ridicat plafon, în valoare de 75.000 de euro, beneficiază asociaţiile formate din şapte sau mai multe persoane care vor să construiască împreună un proiect de locuinţe. Un alt punct important constă în includerea locuinţelor ANL în programul de credite garantate de către stat.
Lucrările trebuie finalizate în 18 luni
Dacă te numeri printre cei care vor să-şi construiască o locuinţă prin Prima Casă, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le ştii înainte de a porni la acţiune. Criteriile de eligibilitate pentru astfel de lucrări, derulate atât în regim individual, cât şi în regim asociativ, sunt cuprinse în H.G. 324/2010, publicată în Monitorul Oficial al României la data de 19.04.2010, se arată într-un buletin informativ emis de Uniunea Naţională a Agenţiilor Imobiliare (UNAI), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice Aplicate în Drept Intern, Comunitar şi Internaţional. O primă cerinţă obligatorie pentru solicitanţii unui credit pentru o construcţie nouă este ca aceştia să deţină în proprietate terenul pe care va fi construită casa – inclusiv pentru locuinţele ANL – iar proprietatea să fie înscrisă la Cartea Funciară. Apoi, beneficiarii trebuie să prezinte o autorizaţie de construire eliberată după data de 22 februarie 2010, alături de proiectul tehnic şi detaliile de execuţie a locuinţei. La acestea se adaugă un contract de antrepriză încheiat cu o societate de construcţii, în calitate de antreprenor general al imobilului, act ce va include şi o anexă cu estimările costurilor necesare pentru edificarea imobilului. Contractul de antrepriză trebuie să prevadă şi obligaţia antreprenorului general de a finaliza construcţia în termen de cel mult 18 luni de la data efectuării primei trageri din finanţarea garantată. Termenul poate fi prelungit cu cel mult 12 luni.
Statul, beneficiar la asigurarea pe locuinţă
Un alt document necesar este un certificat de atestare fiscală eliberat la cererea constructorului, potrivit căruia acesta nu are restanţe mai mari de 60 de zile la bugetul consolidat. Beneficiarul va trebui să încheie şi o poliţă de asigurare ce va fi încheiată cu o societate de asigurări agreată de finanţator, având ca beneficiar statul român, asigurare ce trebuie să aibă valabilitate şi după terminarea construcţiei. Solicitantul creditului se obligă să nu cesioneze drepturile de construire şi să nu înstrăineze terenul şi locuinţa construită prin program în primii cinci ani de la data instituirii ipotecii legale. În cazuri speciale, Ministerul Finanţelor Publice poate aproba preluarea finanţării garantate şi a locuinţei de către o altă persoană fizică ce îndeplineşte criteriile de eligibilitate în cadrul programului.
În cazul construcţiei în regim asociativ, se adaugă nişte criterii speciale. În primul rând, unul dintre cei şapte asociaţi trebuie să fie proprietarul terenului pe care se va ridica complexul de locuinţe. O altă cerinţă este ca fiecare dintre beneficiari să solicite împrumutul, în nume propriu, aceluiaşi finanţator, ei urmând să semneze contractele de antrepriză cu aceeaşi firmă de construcţii.
Construcţiile noi, pentru cei cu venituri peste medie
În ceea ce priveşte fezabilitatea prevederilor privind sectorul construcţiilor noi, Ionuţ Butoi, secretar general al UNAI, spune că, prin natura lor, acestea nu se adresează populaţiei de mijloc, ca şi prima parte a programului Prima Casă. Asta pentru că, de cele mai multe ori, tinerii cu venituri medii nu dispun de resursele necesare pentru o asemenea investiţie – nu deţin nici terenul, care poate ajunge la o valoare considerabilă, şi nici de timpul şi banii necesari pentru a aştepta ridicarea unei construcţii noi, plătind în acelaşi timp şi o chirie. „Partea privind construcţiile noi o să trezească interesul celor care aveau deja de când să ridice o locuinţă, iar Prima Casă este o oportunitate mai convenabilă pentru asta”, subliniază Butoi.
catalin
vreau sa styu sy eu cam cat ajunge rata pote sa fie 100 euro
Munteanu
La orice banca te duci, o sa ti se dea acelasi rasp: acest produs nu este deocamdata disponibil – si aici vorbesc despre Prima Casa 2 pt constructii în regim individual. Si atunci iti vine sa arunci cu toate fecalele de pe pamant in guvern, in dezvoltatorii imobiliari etc….pt ca degeaba poti sa ai terenul si sa nu platesti chirie – cazul meu – daca guvernul nu da normele in Monitorul Oficial.
Irimia Madalina
Buna ziua! Incep prin a spune ca sunt destul de confuza la ora acuala, exista aricole care prezinta date despre construirea unei case prin prima casa, insa in momentul in care ajung la banci ( si aici vorbesc despre toate bancile din tara ), mi se spune ca nu mi se aproba creditul decat pentru case deja finalizate…..asa ca pana la urma toate discutiile astea nu fac decat sa ma faca mai confuza. Se construieste sau nu prin Prima Casa?