Acum că ai ajuns la un acord cu viitorul chiriaș, este momentul întocmirii și semnării contractului.
Pe lângă părțile între care se face contractul, numele fiecărui chiriaș, descrierea și adresa proprietății și suma solicitată în avans în contul chiriei, contractul de închiriere trebuie să cuprindă și alte aspecte.
Iată ce ar trebui să se regăsească în acest document.
1.Valoarea chiriei și modalitatea de plată.
Verifică dacă în contract este menționată corect și clar valoarea chirie și moneda în care va fi plătită aceasta. Este de preferat să colectezi chiria în lei pentru că astfel vei scăpa de problema cursului valutar care se modifică în mod constant.
Dacă alegi însă să treci în contract valoarea chiriei în valută, nu uita să menționezi și la ce curs se va face plata – unul fix sau la cursul din ziua în care vei colecta lunar chiria.
Tot aici pot fi introduse și condițiile în care ar putea fi modificată chiria.
2. Termenii agreați în cazul întârzierilor.
În acest caz vorbim despre o perioadă determinată de timp în care se poate face plata cu întârziere și anumite penalități pentru depășirea acesteia.
3. Stabilirea responsabilităților legate de plata utilităților.
În contractul de închiriere trebuie să fie specificată clar responsabilitatea plății întreținerii și a costurilor aferente utilităților. În general, chiriașul este cel care trebuie să se asigure că plata este făcută la timp.
4. Detalii cu privire la garanție.
Contractul de închiriere trebuie să cuprindă obligatoriu și detalii cu privire la garanție, acea sumă de bani care va fi plătită de chiriaș și care are ca rol acoperirea unor eventuale daune sau plăți neefectuate, și care va fi returnată la finalul contractului în cazul în care nu este necesară folosirea ei.
Se vor menționa, de asemenea, condițiile în care se va face eliberarea garanției.
5. Detalii cu privire la responsabilitatea plății reparațiilor/daunelor.
Proprietarul este cel responsabil de menținerea locuinței într-o stare bună, dar chiriașul este cel care trebuie să plătească dacă apar unele probleme din cauza sa.
6. Condițiile în care se va face accesul proprietarului la locuință.
Nu uita să incluzi în contract o clauză cu privire la condițiile prin care poți avea acces la locuință, dar și drepturile chiriașului în acest sens.
7. Clauza legată de animalele de companie.
Poți introduce în contractul de închiriere o clauză prin care să permiți chiriașului accesul în locuință cu animale de companie, dar care să delimiteze și o serie de restricții – poți menționa un număr maxim de animale, rase care nu sunt acceptate și așa mai departe.
Este recomandat, totodată, să existe un inventar al obiectelor și dotărilor din locuință, dar și detalii cu privire la condițiile de folosință ale părților imobilului aflate în coproprietate, acolo unde este cazul.
Descarcă AICI un model de contract de închiriere.
*Acest document are caracter informativ.Îl poți modifica pentru a include clauzele de care ești interesat.