Ce soluţii oferă vânzătorii de locuinţe noi la condiţiile dificile de creditare

scris de Adriana Lefter in categoria Credite, Ştirea zilei
Publicat pe: 1 Februarie 2011, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Dezvoltatorii şi investitorii de portofoliu încearcă să ofere modalităţi de finanţare cât mai flexibile celor care vor să ocolească banca în achiziţia unei locuinţe.

În ultimii ani, contractarea unor credite pentru achiziţionarea unei locuinţe a devenit o misiune tot mai dificilă. Scăderea sensibilă a puterii de cumpărare a populaţiei în urma măsurilor de austeritate adoptate anul trecut reprezintă o piedică în plus pentru cei care îşi doresc o casă. În aceste condiţii, vânzătorii de locuinţe noi încearcă să ofere modalităţi de plată cât mai flexibile pentru cumpărătorii care nu pot – sau pur şi simplu nu vor – să facă un credit bancar. Dezvoltatorul arădean Bermo Group oferă un exemplu sugestiv în acest sens. Având în portofoliu trei ansambluri rezidenţiale, acesta pune la dispoziţia clienţilor săi mai multe variante de finanţare: rate la dezvoltator, buy-back şi chiar leasing imobiliar. „Avantajul nostru este că facem lucrurile să se mişte. Dacă banii nu circulă, toată lumea pierde, inclusiv clientul, chiar dacă nu conştientizează. A ţine banii la saltea pe vreme de criză este poate cea mai proastă opţiune, pentru că banii se devalorizează cel mai rapid”, subliniază Flavius Eşnican, managerul de marketing al Bermo Group.

Apartamente vechi şi terenuri, la schimb pentru o locuinţă nouă
Dezvoltatorul arădean a lansat în vara anului trecut o campanie de buy-back, prin care cumpărătorii puteau achiziţiona un apartament nou oferindu-l la schimb pe cel vechi. Până acum, un număr de 10 apartamente noi au fost achiziţionate în acest sistem. Cele mai căutate au fost locuinţele cu două camere, la o valoare medie de 55.000 de euro, urmate de cele cu trei camere, la preţ de 62.000-63.000 de euro. Cumpărătorii au oferit la schimb nu doar apartamente în blocuri vechi, ci şi terenuri. Interesant este că, în urma celor zece tranzacţii încheiate, dezvoltatorul nu a rămas „pe cap” cu niciun imobil vechi. Asta pentru că în contractul încheiat era prevăzut un termen de 90 de zile în care cumpărătorul îşi putea vinde singur vechea proprietate, la un preţ agreat de acesta. În cazul în care proprietarul nu reuşea să încheie tranzacţia, developerul ar fi intrat în posesia apartamentului sau terenului, cu menţiunea că proprietatea ar fi fost evaluată la o aşa-numită „valoare de buy-back” (aceasta este cu circa 20% mai redusă decât valoarea de piaţă, pentru a acoperi eventualele pierderi survenite în cazul în care vânzarea nu ar avea loc la preţul estimat iniţial).

După buy-back, şi leasing imobiliar
O altă variantă de plată pusă la dispoziţia clienţilor de Bermo Group este cea a ratelor la dezvoltator, stabilite pe o perioadă de trei sau cinci ani. De altfel, majoritatea clienţilor care au făcut o achiziţie prin sistemul de buy-back au decis ca pentru restul sumei pe care o aveau de plătit să apeleze la ratele la dezvoltator, în loc să contracteze un credit. Asta deşi datoria către dezvoltator era una destul de mare, de 40-50% din valoarea totală a apartamentului achiziţionat.

Potrivit lui Flavius Eşnican, asemenea modalităţi flexibile de plată sunt cât se poate de necesare în actualele condiţii de piaţă, când creditarea este încă dificilă, oricât de deschise s-ar arăta băncile. Pe lângă faptul că a decis să păstreze buy-back-ul ca variantă de plată, dezvoltatorul a venit şi cu o idee nouă, aceea de „leasing imobiliar”. Astfel, rata lunară este fixă şi este stabilită de comun acord cu fiecare cumpărător. Se stabileşte de asemenea o dată finală de încheiere a plăţii, moment în care cumpărătorul va plăti o rată reziduală. Clientul poate achita integral locuinţa în orice moment, dacă reuşeşte să contracteze un credit ipotecar.

Şi investitorii caută metode alternative de finanţare
Nu doar dezvoltatorii, ci şi investitorii de portofoliu activi pe piaţa autohtonă încearcă să vină cu modalităţi de plată adaptate contextului actual de piaţă. Reprezentanţii Benevo the Homes Store pun la dispoziţia clienţilor sistemul de vânzare în rate. La această modalitate de plată au apelat anul trecut 29 de cumpărători, dintr-un total de 32. Daniela Iosif, manager de marketing şi business development în cadrul Benevo, crede că astfel de modalităţi de plată sunt esenţiale pentru o companie imobiliară, dezvoltator sau investitor. „Reacţiile clienţilor sunt pozitive, în definitiv acest sistem este o alternativă la accesarea unui credit de la bancă, şi, în unele cazuri, singura alternativă”, subliniază aceasta.

Există şi cazuri în care ideile vânzătorilor de locuinţe se lovesc în practică de birocraţie. Reprezentanţii fondului de investiţii România Invest susţin că, deşi au fost primii din piaţă care au apelat la sistemul de rent-to-buy, această modalitate de plată a fost dificil de aplicat. „Au fost clienţi interesaţi, însă a fost greu să ducem la bun sfărşit acest tip de tranzacţii, întrucât codul fiscal spune că, în cazul unei astfel de achiziţii, TVA se achită în avans şi este de 19%. Ne putem imagina că, după creşterea cotei TVA, cu atât mai puţin se pot încheia astfel de tranzacţii”, subliniază Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo (organizaţia de vânzări a România Invest).

Părerile cititorilor
1 părere
  • Manager

    Metodele sus mentionate ar fi realmente solutii de depasire pentru sectorul imobiliar, cert e ca indicatorii prezentati nu reflecta o situatie tocmai adecvata pentru a depasi colapsul imobiliar dar se impune de actionat, de altfel riscam sa falimentam tot de la un capat…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Pe fondul pandemiei, Prime Kapital lansează un întreg program de sprijin pentru cumpărători, ce include și rate la dezvoltator

Compania a anunțat, recent, că avansurile achitate de către clienți vor fi plasate în conturi fiduciare, garantând, astfel, siguranța acestora. Investitorul și dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital a lansat FlexAssist...

citește mai departe
Credit sau rate la dezvoltator?

Deşi destui clienţi preferă să-şi achite locuinţele eşalonat, direct către developer, acest sistem are dezavantaje pentru ambele părţi. Perioada de recesiune face ca o bună parte dintre cei interesaţi...

citește mai departe