Ce se mai întâmplă cu închirierile de apartamente: prețuri și ofertă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 19 Februarie 2019, Ultima actualizare: 19 Februarie 2019

ce se mai intampla cu inchirierile de apartamente preturi si oferta

În ultimul trimestru din 2018, prețurile solicitate la închirierile de apartamente nu au consemnat fluctuații majore în reședințele de județ ale țării.

Comparativ cu piața vânzărilor, care a suportat scumpiri susținute în ultimii ani, chiriile sunt semnificativ mai stabile – în ciuda unor variații sezoniere firești, desigur. Cel mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro și Analize Imobiliare arată că, în ultimul trimestru din 2018, pretențiile proprietarilor din reședințele de județ ale țării s-au menținut cam la același nivel ca în cele trei luni anterioare. Astfel, suma medie solicitată pentru un apartament cu două camere de tip confort 1 (construit între anii 1980 și 2000) din Cluj-Napoca s-a menținut la valoarea de 400 de euro pe lună valabilă și trimestrul trecut. O situație similară poate fi observată și în București, unde pretențiile pentru asemenea unități locative se situează tot la un nivel de 370 de euro pe lună.

300 euro/lună pentru 2 camere în Iași, Timișoara, Brașov

În perioada analizată, și chiriile medii din Iași și Timișoara, alte două centre universitare importante, au rămas la un nivel constant pe segmentul locuințelor bicamerale – aici, un apartament cu o suprafață utilă cuprinsă între 50 și 60 de metri pătrați poate fi închiriat cu aproximativ 300 de euro pe lună, la fel ca în trimestrele anterioare. În Brașov, suma medie solicitată pentru o proprietate similară s-a menținut la o valoare de 310 euro pe lună.

Aceeași tendință de stabilizare poate fi observată și în reședințele de județ cu cele mai accesibile chirii. Astfel, în Drobeta Turnu-Severin, un apartament cu două camere poate fi închiriat tot cu 150 de euro pe lună, în vreme ce o unitate locativă similară ajunge la 170 de euro pe lună în Reșița, la 170 de euro pe lună în Râmnicu Vâlcea (la fel ca trimestrul trecut), la 180 de euro pe lună în Zalău (în creștere de la 175 de euro pe lună) și, respectiv, la 180 de euro pe lună în Slobozia (de la 176 de euro pe lună trimestrul anterior).

Scădere importantă a ofertei

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat cu prețurile, o schimbare importantă a avut loc, cel puțin raportat la trimestrul anterior, în ceea ce privește oferta de locuințe scoase la închiriere. Astfel, în ultimul pătrar al anului trecut, numărul apartamentelor și caselor disponibile în cele șase mari orașe ale țării (proprietăți construite înainte de anul 2000) a cunoscut un declin important, de 27,4%, mai exact, de la un total de 21.620 în trimestrul al treilea, la 15.690 în cel de-al patrulea. Tendința generală de diminuare a ofertei de locuințe disponibile spre închiriere a fost resimțită trimestrul trecut în toate marile orașe analizate. Procentual, cele mai mari scăderi au fost consemnate, din acest punct de vedere, în Cluj-Napoca (-46,2%), Iași (-37,9%), Constanța (-32,2%). De menționat este totuși că, raportat la ultimele 12 luni, oferta de închirieri s-a majorat, în medie, cu 10,5% în marile orașe ale țării, cea mai mare creștere, anume 67,9%, putând fi observată în Timișoara. La polul opus, dingurul oraș în care poate fi observată o scădere la acest capitol este Bucureștiul, cu un minus de 4,1%.

Cea mai amplă ofertă pe segmentul închirierilor se găsește, în continuare, în București, unde în T4 2018 au fost disponibile 7.600 de anunțuri (în scădere de la 9.900 în cele trei luni anterioare). În perioada analizată, piața din Cluj-Napoca a fost surclasată de Timișoara în ceea ce privește oportunitățile de închiriere a unei locuințe, în acest din urmă oraș fiind disponibile un total de 2.620 de anunțuri, față de 2.350 în capitala Transilvaniei.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe