În mod „tradițional”, pretențiile proprietarilor urcă ușor la sfârșitul verii, pe fondul cererii crescute dinainte de începerea anului universitar.
Odată cu venirea toamnei, pe piața bucureșteană s-a simțit o creștere simțitoare a cererii de apartamente de închiriat. În acest context, la sfârșitul lui august-începutul lui septembrie pretențiile proprietarilor s-au majorat cu circa 10%, spune George Olteanu, broker imobiliar în cadrul agenției Platinum Holding. Astfel, proprietarul unui apartament cu două camere din zona Bulevardului Ion Mihalache cerea 330 de euro pe lună, față de 300 de euro pe lună anterior. Comparativ cu perioada similară a anului trecut însă, tarifele practicate în Capitală se situează, per ansamblu, la aproximativ același nivel, precizează Cosmin Olinici, partener în cadrul Galaxy Imob. După „boom-ul” (deja obișnuit) de toamnă, nu toate prețurile revin la nivelul anterior, însă valorile de tranzacționare se reglează ulterior prin negociere, adaugă Olteanu.
Studenții închiriază, de regulă, apartamente cuprinse între 200 și 500 de euro. Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, pentru care pot împărți chiria. Sunt însă și tineri din familii cu o situație materială mai bună, care preferă să locuiască singuri, într-o garsonieră sau un apartament cu două camere, chiar dacă bugetul alocat chiriei este (uneori semnificativ) mai mare.
Contracte semnate de la prima vizionare
Față de anii trecuți, clienții sunt acum mult mai hotărâți, astfel încât tranzacțiile se închid rapid, unele chiar de la prima vizionare, notează reprezentantul Galaxy Imob. Același lucru este semnalat și de agentul Platinum Holding; acesta precizează că închirierile mai complicate, care necesită negocieri (în privința prețului, a condițiilor de restituire a garanției etc.), pot dura până la cinci zile. În general vorbind însă, îți poți da seama dacă un client este interesat de o anumită proprietate din primele 10 minute ale vizionării.
Amenajările contează!
O altă schimbare importantă ține de nivelul de „educație” al potențialilor chiriași – aceștia au așteptări foarte clare în privința condițiilor pe care ar trebui să le ofere locuință. „Pe lângă localizare, care este foarte importantă, intervine factorul amenajărilor interioare”, spune Olteanu, oferind exemplul unui apartament cu două camere din zona Gara de Nord, închiriat cu 500 de euro pe lună, nu datorită zonei, ci datorită conceptului de design interior (realizat de un arhitect).
Per ansamblu, pentru clienți contează mult ca un apartament să fie renovat (sau măcar igienizat), electrocasnicele să fie (dacă nu noi) curate și în bune condiții de funcționare, să aibă cuptor cu microunde, spații de depozitare, iar, la proprietățile mai scumpe, o panoramă deosebită. În plus, potențialii chiriași vor să aibă posibilitatea estimării costurilor pe timp de iarnă.