Deşi o locuinţă într-un ansamblu nou situat în apropierea mijloacelor de transport în comun este mai greu de găsit, piaţa oferă totuşi şi astfel de oportunităţi.
Când vine vorba de căutarea unei oferte de închiriat, majoritatea celor care locuiesc în Bucureşti se orientează spre blocurile construite înainte de 1990. Preţurile mai mici reprezintă, în teorie cel puţin, argumentul forte din spatele acestei alegeri. La o privire mai atentă însă, se poate observa că, cel mai adesea, nu preţul este cel care face diferenţa, ci localizarea. Asta pentru că, nu de puţine ori, apartamentele din cadrul unor ansambluri rezidenţiale noi destinate clasei medii pot fi închiriate la preţuri apropiate de locuinţele vechi. Potrivit ofertelor listate pe www.imobiliare.ro, cea mai ieftină garsonieră nou-construită scoasă la închiriat are un preţ cerut de 180 de euro pe lună. Proprietatea este situată într-un bloc cu patru etaje finalizat anul trecut în zona Berceni, în apropiere de centrele comerciale Selgros şi Carrefour. Principalul dezavantaj al acestei locuinţe constă în depărtarea de mijloacele de transport în comun, spune agentul imobiliar care o promovează. Spre comparaţie, cea mai ieftină garsonieră confort 1 scoasă la închiriat într-un bloc vechi din Bucureşti are un preţ cerut de 150 de euro pe lună şi este situată la 5 minute distanţă de staţia de metrou Dristor.
Depărtarea de metrou: problema multor ansambluri noi
Cristian Scutariu, agent în cadrul firmei Green World Imobiliare, spune că depărtarea faţă de mijloacele de transport în comun – în special de metrou – reprezintă principalul dezavantaj al unei bune părţi dintre locuinţele noi scoase la închiriat în Capitală. Astfel, chiar dacă preţurile cerute de proprietari sunt apropiate de cele ale apartamentelor vechi, clienţii le preferă adesea pe cele din urmă datorită localizării favorabile. Pentru ansamblurile noi situate spre periferia oraşului optează de obicei clienţii care au maşină sau lucrează în zonele respective.
Deşi există şi câteva ansambluri rezidenţiale construite în cartierele căutate ale Bucureştiului, aici se practică, de obicei, şi preţuri mai mari de închiriere. Scutariu dă exemplul unui apartament cu trei camere, mobilat şi utilat modern, care este scos la închiriere pentru 800 de euro pe lună, în cadrul complexului rezidenţial New Town (în apropierea staţiei de metrou Dristor).
300 de euro pe lună: apartament nou cu două camere, în Titan
Cu toate acestea, pentru un cumpărător dispus să caute cu atenţie, pot fi găsite şi oferte de apartamente noi situate în zonele căutate ale Capitalei, la preţuri convenabile. Alexandra Tudor, consultant imobiliar în cadrul Imoplaza Solutions, dă exemplul unei locuinţe cu două camere ce poate fi închiriată cu 300 de euro în ansamblul rezidenţial Edenia, din Titan. Aceasta dispune de o suprafaţă utilă de 46 de metri pătraţi şi are bucătăria mobilată şi utilată. Spre comparaţie, cel mai ieftin apartament vechi cu două camere din Bucureşti este scos la închiriat cu 200 de euro, în zona Pantelimon. Acesta are o suprafaţă de 54 de metri pătraţi şi este situat la etajul patru din patru.
Potrivit Alexandrei Tudor, principalul avantaj al închirierii unui apartament într-un bloc nou este reprezentat de calitatea construcţiei, a instalaţiilor, reparaţiile fiind arareori necesare. În ceea ce priveşte costurile de mentenanţă pentru spaţiile comune, acestea nu trebuie să fie exorbitante. Reprezentanta Imoplaza Solutions spune că, în cazul apartamentului din Edenia, întreţinerea spaţiilor comune costă 80 de lei pe lună. Pentru un apartament cu două camere în complexul lacul Morii din Giuleşti, închiriat tot cu 300 de euro pe lună, aceste costuri se ridică la 50 de lei pe lună.
Mihai
Prefer apartamentele vechi, care sunt mult mai aproape de serviciu, de prieteni, de rude, de biserica.