O categorie importantă de cumpărători doresc să-şi îmbunătăţească condiţiile de viaţă prin achiziţia unei locuinţe mai spaţioase sau de o calitate mai bună.
Deşi în momentul de faţă cea mai mare parte dintre tranzacţiile de pe rezidenţial au loc prin intermediul programului Prima Casă, există şi un număr semnificativ de cumpărători care au la dispoziţie un buget ceva mai mare decât atât – respectiv o sumă de circa 100.000 de euro. De multe ori, clienţii din această categorie se află la o a doua achiziţie de locuinţă, ei ţintind astfel spre îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Întrebarea pe care aceştia şi-o pun adesea este ce tip de locuinţă să-şi aleagă: un apartament nou, cu trei sau patru camere, în cadrul unui ansamblu rezidenţial, sau o casă la curte?
Casă cu grădină, loc de parcare şi boxă
Principalii factori care îndeamnă balanţa fie într-o parte, fie în alta, sunt preţul şi localizarea locuinţei. Prin prisma celui dintâi, „câştigătoare” par să fie vilele. Reprezentanţii companiei Promo Seconda, dezvoltatoare a ansamblului rezidenţial DaCasa Residence, din Chitila, spun că, spre deosebire de anii de boom, în momentul de faţă o pondere mai mare dintre potenţialii clienţi sunt interesaţi de achiziţia unei vile. Principalul motiv pentru aceasta constă în faptul că preţurile au scăzut semnificativ în ultimii mai bine de trei ani. Astfel, dacă înainte de criză cu 100.000 de euro de-abia puteai spera la un apartament vechi cu două camere, astăzi, cu aceeaşi sumă, poţi achiziţiona o casă nou-construită.
Spre exemplu, preţurile vilelor din cadrul complexului DaCasa Residence încep de la 91.500 de euro (pentru o suprafaţă construită de 123 de metri pătraţi şi o grădină de 67 de metri pătraţi) şi pot ajunge la 105.000 de euro (pentru o suprafaţă de 130 de metri pătraţi şi o grădină de 125-135 de metri pătraţi). În plus, fiecare unitate locativă va beneficia de câte un loc de parcare, precum şi de boxă. Complexul, ce urmează să fie finalizat în 2013, este conceput să cuprindă 48 de vile bifamiliale şi trifamiliale, dintre care patru au fost deja finalizate.
Cine vrea să se mute în afara oraşului şi cine nu
Cel mai adesea însă, principalul dezavantaj al proiectelor ce promovează preţuri de 100.000 de euro sau chiar mai mici pentru o vilă nou-construită constă în localizarea în afara oraşului. Iulian Niculae, directorul agenţiei Victoria Consult, spune că, deşi există o cerere însemnată de case la curte pe acest segment de preţ, ofertele din interiorul oraşului sunt foarte puţine. Într-adevăr, astfel de imobile se găsesc de cele mai multe ori în comunele din jurul Capitalei. Cei care sunt dispuşi să-şi vândă apartamentul vechi din oraş pentru a se muta la casă undeva la periferia acestuia sunt, de regulă, cupluri tinere, de 30-40 de ani, cu unul sau mai mulţi copii. Aceştia au venituri medii spre ridicate şi îşi permit să călătorească în fiecare zi cu maşina pentru a ajunge la locul de muncă.
Nu toţi clienţii care au un buget ceva mai mare pentru achiziţia unei locuinţe sunt însă dispuşi să se mute în afara oraşului. Deşi şi-ar dori, la modul ideal, să locuiască la casă, unii sfârşesc însă prin a cumpăra un apartament nou-construit, mai spaţios, cu trei sau patru camere, în cadrul unui ansamblu rezidenţial. La un preţ de achiziţie relativ similar, acesta oferă avantajul localizării în interiorul oraşului. De menţionat este că, datorită cererii scăzute şi competiţiei cu vilele, la apartamentele din această categorie disponibilitatea dezvoltatorilor de a negocia preţul este ceva mai mare.
Adriana Lefter
Cel mai bine ar fi sa apelati la serviciile specializate ale unui broker imobiliar din orasul dumneavoastra.
Adelina
Of.cum pot vinde apart.din Pascani cu 4 camere s-au face un sch.cu o locuinta in Iasi? Ajutati-ma va rog! Multumesc.