Piața imobiliară a suferit șocuri succesive în ultimii ani – declanșarea pandemiei COVID-19, începerea războiului din Ucraina, creșterea puternică a inflației și a dobânzilor. Evenimentele care au influențat comportamentul cumpărătorilor și au dat peste cap calculele jucătorilor activi în sectorul de real estate au apărut de fiecare dată în primele luni din an. 2024 pare să fie diferit. Piața traversează o perioadă echilibrată, în care interesul pentru achiziția de locuințe este destul de ridicat, iar prețurile nu doar că nu scad, ci continuă să se majoreze, chiar dacă nu o mai fac în același ritm ca înainte de 2020.
“Cererea este activă și are un volum ridicat fiind în opoziție față de ofertă. Pe fondul unei succesiuni de crize, dezvoltatorii și-au etapizat lucrările și au încetinit ritmul de predare. Au fost în anumite administrații locale și discuții în privința condițiilor de autorizare pentru clădirile rezidențiale noi. Nu este exclus ca acest context să pună o anumită presiune pe prețuri”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, în cadrul unei apariții la Prima TV.
Apartamentele cu 2 camere, preferatele românilor
Directorul de marketing Imobiliare.ro a oferit mai multe detalii și despre proprietățile preferate de cei aflați în căutarea unei locuințe la începutul lui 2024.
“65% dintre cei care caută apartamente le preferă pe cele noi. Vorbim despre marile orașe din țară, acolo unde există o ofertă bine conturată pe segmentul nou”, a explicat Crainic.
Atunci când vine vorba despre numărul de camere, potențialii cumpărători își îndreaptă căutările în special către apartamentele cu 2 camere, acestea fiind și cele mai numeroase ca ofertă. Apartamentele cu 3 camere le urmează în topul preferințelor cumpărătorilor.
Există și o categorie de cumpărători destul de importantă care se îndreaptă spre locuințele situate la marginea marilor orașe. “Vorbim în special de familii care nu sunt neapărat la prima achiziție, cu unul sau doi copii, care au nevoie de mai mult spațiu și atunci contrabalansează oferta limitată pe apartamente noi în zona de 4 camere cu duplexuri, triplexuri, diverse oferte în periurban care, în plus, dispun de curte la prețuri comparabile”, a mai explicat Daniel Crainic la Prima TV.
Ce se întâmplă cu prețurile?
Apartamentele din România s-au scumpit în ultima lună cu 2,5%, arată Indicele Imobiliare.ro. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori a ajuns la 1.580 euro/mp util.
Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș pentru cumpărători și bate la începutul primăverii un nou record pe țară, apartamentele fiind scoase la vânzare, în medie, cu 2.704 euro/mp util. Acesta este urmat în topul național de Brașov și de București.
În rândul marilor orașe, apartamentele se vând la prețuri mai accesibile în Timișoara și Iași.
Cumpărătorii, mai educați. Ce credite preferă?
Românii continuă să fie interesați de realizarea achizițiilor imobiliare, de altfel țara noastră fiind campioană la numărul de proprietari la nivel european. Chiar și generația tânără pare să prefere să cumpere o locuință în loc să o închirieze. O parte semnificativă a cererii continuă să vină din partea tinerilor care sunt la prima achiziție.
În privința finanțării, cei mai mulți optează pentru creditele ipotecare standard, varianta programului guvernamental Noua Casă fiind foarte puțin atractivă. “Acest program, sub forma actuală, nu a ținut pasul cu evoluția pieței”, este de părere Crainic.
Dobânda la Noua Casă este exclusiv variabilă, formată din marja băncii de 2% și IRCC, care în trimestrul I 2024 a fost de 5,97%. Vorbim despre o dobândă de aproape 8% versus dobânzile la creditele ipotecare standard care sunt cu 2% mai mici. Doru Iliescu, General Manager Imobiliare.ro Finance, a oferit mai multe detalii despre situația actuală a programului Noua Casă în cadrul unei ediții recente a webinarului “Întreabă expertul“. Opinia sa, mai jos, în video.
Cumpărătorii au ajuns, în ultima perioadă, să fie și mult mai educați decât erau înainte. “Astăzi, cumpărătorii sunt mai atenți la capcane, au mult mai multe resurse la îndemână. Dezvoltatorii s-au cizelat și ei, la fel și agenții imobiliari”, spune directorul de marketing Imobiliare.ro.