Bineînțeles că alegerea unui anumit tip de proprietate în care să investești, în detrimentul alteia, va fi determinată, în primul rând, de bugetul pe care îl la dispoziție – fie el exclusiv sau doar parțial cash.
Fiecare situație are, desigur, particularitățile ei, însă iată câteva scenarii posibile:
1. 30.000 de euro
Datorită cererii ridicate pe segmentul închirierilor, cele mai atractive pentru achizițiile în scop investițional sunt, bineînțeles, marile centre universitare ale țării, în frunte cu Bucureștiul și Cluj-Napoca. Cu o sumă de 30.000 de euro, în astfel de orașe îți poți permite să achiziționezi o garsonieră într-o zonă „decentă” (nu în centru!) – partea bună este că astfel de cartiere sunt căutate, în general, de chiriașii din categoria medie. Clienții tipici pentru astfel de locuințe sunt tinerii, fie ei studenți sau nu.
2. 60.000 de euro
Cu un asemenea buget la dispoziție, în centrele regionale mai sus amintite poți achiziționa un apartament cu două camere – o asemenea locuință având avantajul că poate fi interesantă atât pentru tineri, cât și pentru familii. La fel, localizarea proprietății poate fi una satisfăcătoare, însă nu foarte bună (o excepție ar fi, în cazul în care ești dispus să faci rabat de la anul construcției, blocurile vechi din zona
centrală a Capitalei). Având la dispoziție 60.000 de euro, mai poți opta fie pentru achiziția unei garsoniere noi într-un ansamblu mai exclusivist, fie pentru cumpărarea a două garsoniere din categoria medie (de regulă în bloc vechi, dar nu neapărat).
3. 90.000 de euro
Dacă ești dispus să faci o investiție de o asemenea anvergură, oportunitățile tale se diversifică. În această situație, poți opta fie pentru achiziția a trei garsoniere în „cartiere”, fie pentru o unitate locativă cu două camere într-un ansamblu nou de o calitate peste medie (și beneficiind de o localizare mai favorabilă), fie pentru un apartament cu trei camere în bloc vechi, dar amplasat într-o zonă bună a orașului, chiar aproape de centru.