Dacă pe parcursul anului 2023 piața imobiliară a întâmpinat diverse provocări, finalul acestuia s-a încheiat într-o notă optimistă. “Un moment de sclipire” sau o prevestire a unei schimbări pozitive? Specialiștii imobiliari aduc răspunsuri. Vezi interviul aici.
“2023 a fost un an dificil, caracterizat de condiții de piață extrem de grele, însă am observat totuși un număr important de tranzacții. În ultimul trimestru, cererea a crescut cu 21,7% față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce oferta a scăzut cu 25% în acest ultim trimestru din 2023, evidențiind din nou un decalaj în raportul dintre cerere și ofertă, dar de data aceasta în sens invers,” a declarat Daniel Crainic, directorul de marketing al Imobiliare.ro.
Cresc prețurile în imobiliare?
În anul 2024, se așteaptă ca presiunea asupra prețurilor să continue, mai ales în contextul creșterii cererii și scăderii numărului de oferte disponibile pe piață. Acest dezechilibru poate avea consecințe asupra evoluției prețurilor pe termen mediu, conform experților imobiliari.
“Observăm o scădere a ofertelor și a numărului de autorizații, ceea ce va exercita o presiune asupra prețurilor. Această reducere a ofertei provine din mai multe surse, inclusiv din adaptarea dezvoltatorilor la condițiile economice recente, precum inflația ridicată și instabilitatea regională, care i-au determinat să construiască mai puțin. În plus, obținerea autorizațiilor este mai dificilă în anumite orașe, contribuind la scăderea ofertei. Iar în contextul în care cererea este mai ridicată, trebuie să ne așteptăm la o presiune asupra prețurilor (…) Ne așteptăm cu toții ca spre mijlocul acestui an să vedem scăderi în ceea ce privește costul de finanțare, scăderi destul de importante, ceea ce va da, cu siguranță, un impuls puternic pieței.”
În ceea ce privește dinamica pieței, în contextul în care anul 2024 este și un an electoral, acest aspect poate aduce schimbări suplimentare.
“Suntem într-un an electoral, într-un an în care avem o serie de patru alegeri. Alte câteva zeci de țări vor avea alegeri în anul acesta, așa că sunt premisele unei schimbări la nivel mult mai mare, care, desigur, poate să aducă anumite schimbări pe care nu putem să le anticipăm astăzi, dar în condițiile unei stabilități macroeconomice, ne așteptăm ca în 2024 piața imobiliară să evolueze bine. Iar testul a fost dat anul trecut,” Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro.