Ce înseamnă 60.000 de euro după 6 ani de criză: de la nici măcar o garsonieră în 2008 la apartament sau casă noi, cu 3-4 camere

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 18 Februarie 2014, Ultima actualizare: 21 Februarie 2014

În martie 2008, prețul mediu cerut în Capitală pentru o unitate locativă monocamerală era de circa 82.000 de euro.

Înainte de perioada de recesiune economică, 60.000 de euro era o sumă modestă pentru cumpărarea unei locuințe într-unul din centrele regionale ale țării. În martie 2008, moment de vârf pentru piața rezidențială autohtonă, aceasta permitea doar achiziția unei garsoniere în marile orașe – și nici măcar atât în Capitală. În ultimii șase ani însă, lucrurile s-au schimbat radical. Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro pe baza ofertelor listate pe portal, la ora actuală un asemenea buget este suficient chiar pentru cumpărarea unui apartament nou cu trei sau patru camere sau a unei case la curte.

casa pe euro

București:
În martie 2008, prețul mediu cerut pentru o garsonieră în Capitală era de circa 82.000 de euro, iar al unui apartament cu trei camere urca la 123.000 de euro. Astăzi însă, cu suma de 60.000 de euro pot fi găsite cu ușurință locuințe vechi cu trei sau chiar camere în așa-numitele cartiere „muncitorești” (Titan, Drumul Taberei, Crângași etc.). În Militari, spre exemplu, o unitate locativă cu patru camere și o suprafață utilă de 75 de metri pătrați, construită în anul 1970, are un preț cerut de 60.000 de euro.

Deși la începutul lui 2008 suma de 60.000 de euro era una derizorie pentru segmentul rezidențial nou, în prezent oferta pe această categorie este una consistentă, chiar și în București. Un asemenea buget este suficient pentru achiziția unui apartament cu două sau chiar trei camere în zone precum Berceni, Colentina, Drumul Taberei, Prelungirea Ghencea, Bucureștii Noi, Rahova, Băneasa sau chiar Nicolae Grigorescu. În Drumul Taberei, spre exemplu, în apropiere de Parcul Moghioroș, un apartament tricameral, cu o suprafață utilă de 70 de metri pătrați, are un preț cerut de 60.000 de euro; acesta este situat la etajul trei din șase al unui bloc finalizat anul trecut.

Cu 60.000 de euro locuitorii Capitalei au oportunitatea de a achiziționa chiar și o casă nou-construită într-una dintre localitățile limitrofe, precum Pantelimon, Bragadiru, Corbeanca, Tunari, Chitila etc. Atât cere, spre exemplu, proprietarul unei vile cu patru camere din Corbeanca; locuința a fost finalizată anul trecut, este structurată pe parter și etaj și are o suprafață utilă de 95 de metri pătrați. În limita acestui buget pot fi achiziționate și case în interiorul orașului, dar ceva mai vechi. În zona Rahova, spre exemplu, o unitate locativă cu patru camere, cu o suprafață utilă de aproape 90 de metri pătrați și teren de 270 de metri pătrați, este scoasă la vânzare pentru 54.500 de euro.

Brașov:
În urmă cu aproape șase ani, în orașul de la poalele Tâmpei putea fi cumpărată cel mult o garsonieră cu 60.000 de euro (la un preț mediu de circa 44.600 de euro), în condițiile în care un apartament cu două camere costa atunci aproximativ 83.500 de euro. Astăzi, oferta este mult mai generoasă. În această sumă se încadrează apartamente vechi cu trei, patru și chiar cinci camere din zone precum Astra, Răcădău, Tractorul, Triaj, Noua etc. În cartierul Tractorul, un apartament cu cinci camere, cu o suprafață utilă de 118 metri pătrați, are un preț cerut de 58.000 de euro. Pe segmentul locuințelor noi pot fi achiziționate unități locative cu două până la patru camere; în zona Gării, spre exemplu, o unitate locativă de aproape 68 de metri pătrați, amplasată într-un bloc finalizat anul trecut, este listată la un preț de 58.900 de euro. Bineînțeles, în limita acestei sume pot fi găsite și case la curte; în zona 13 Decembrie, proprietarul unei case construite în 2013, cu o suprafață utilă de 90 de metri pătrați și teren de 160 de metri pătrați, solicită 58.000 de euro.

Constanța:
În orașul de la malul mării, prețul mediu cerut în martie 2008 pentru o garsonieră și un apartament cu două camere era de aproximativ 45.300 de euro și, respectiv, 79.000 de euro. Ca și în celelalte mari orașe ale țării, la ora actuală, un buget de 60.000 de euro permite achiziția unui apartament vechi cu trei sau patru camere în cartiere precum Tomis Nord, Poarta 6, Inel I, Inel II, CET, Far, Energia etc. Chiar și în centru, o locuință cu patru camere și o suprafață utilă de 72 de metri pătrați este disponibilă spre vânzare pentru 52.000 de euro. Pe segmentul rezidențial nou pot fi achiziționate unități locative tricamerale cu suprafețe generoase – cum este cazul unui apartament de 118 metri pătrați din zona Primo, scos la vânzare pentru 59.000 de euro. În zona Brătianu, o casă cu patru camere (construită înainte de 1990), cu o suprafață de 120 de metri pătrați și teren de 430 de metri pătrați, are același preț, respectiv 59.000 de euro.

Cluj-Napoca:
Înainte de decalnșarea crizei, o garsonieră costa, în capitala Transilvaniei, circa 56.300 de euro, în vreme ce un apartament cu două camere ajungea la o medie de aproape 74.000 de euro. Astăzi însă, cu 60.000 de euro pot găsite apartamente cu trei și patru camere în zone precum Mănăștur, Iris, Zorilor etc. În apropiere de centrul orașului, spre exemplu, un apartament cu patru camere de 80 de metri pătrați are un preț cerut de 53.000 de euro. Pe segmentul rezidențial nou pot fi găsite apartamente cu trei și patru camere, cele mai accesibile oferte fiind în afara orașului, în zona Florești. Și în cartierul Zorilor însă, un apartament cu patru camere, de 109 metri pătrați, construit în 2009, are un preț de 52.000 de euro. În zona Florești, o casă construită în 2008, cu trei camere și o suprafață utilă de 82 de metri pătrați este scoasă la vânzare pentru 52.000 de euro.

Timișoara:
Potrivit datelor Imobiliare.ro, în martie 2008 prețul mediu cerut pentru o unitate locativă monocamerală din orașul din vestul țării era de circa 47.600 de euro, iar pentru un apartament cu două camere se ridica la 75.400 de euro. La ora actuală însă, cu 60.000 de euro poate fi cumpărat un apartament vechi cu trei și patru camere în diferite cartiere ale orașului – Torontalului, Girocului, Steaua, Lipovei, Șagului, Aradului etc. În zona Lipovei, o locuință cu patru camere recent renovată, cu o suprafață de aproape 80 de metri pătrați, are un preț cerut de 59.000 de euro. Pe segmentul locuințelor noi, cu această sumă pot fi achiziționate unități locative cu două și trei camere; în Girocului, un apartament de 86 de metri pătrați, finalizat în anul 2010, este disponibil spre vânzare pentru 60.000 de euro. În zona Calea Urseni, în complexul Roua Residence, o vilă de 97 de metri pătrați și teren de 180 de metri pătrați poate fi achiziționată cu aproape 57.000 de euro.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe