Ce impact poate să aibă limitarea avansului solicitat cumpărătorilor asupra dezvoltatorilor? Exemple europene pentru reducerea riscurilor

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 11 Octombrie 2024, Ultima actualizare: 11 Octombrie 2024

O nouă propunere legislativă înregistrată la Senat pentru dezbateri prevede limitarea avansului solicitat de către dezvoltatori cumpărătorilor, în contextul în care la ora actuală nu există un prag prevăzut prin lege în acest sens. Adoptarea sa poate avea un impact semnificativ asupra evoluției pieței imobiliare.

Discutăm despre un avans de cel mult 10% din prețul total al tranzacției, respectiv de până la 40% în cazul în care dezvoltatorul dispune de o poliță de asigurare în vederea protejării investiției.

“Dezvoltatorii vor fi nevoiți să se bazeze mai mult pe finanțări bancare sau pe surse proprii de capital, ceea ce ar putea face piața mai competitivă și ar filtra dezvoltatorii care nu au o bază financiară solidă. Acest fapt ar putea duce la o piață mai sigură și stabilă pe termen lung”, ne-a declarat Toma Filipovici, Președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).

“Dezvoltatorii cu planuri pe termen lung vor câștiga o cotă de piață importantă”, a mai adăugat el.

Citește și: Patru pași pe care este indicat să-i parcurgi când cumperi o locuință aflată în construcție

În momentul de față, există în România unele soluții pentru asigurarea cumpărătorilor. Este vorba, conform reprezentantului APAIR, de conturi de garanții, de realizarea plăților eșalonate în funcție de stadiile construcției sau de semnarea unor contracte de rezervare până la maturizarea și intabularea proiectului.

Cât plătesc avans cumpărătorii din alte țări europene?

Mai multe state europene au implementat deja mecanisme care au ca obiectiv protejarea cumpărătorilor. În Franța, de exemplu, avansul la stadiul de proiect este de 5% la semnarea contractului. Plățile ulterioare sunt corelate cu stadiile de construcție. Mai mult, dezvoltatorii sunt obligați să ofere garanții bancare. Acestea îi protejează pe cumpărători în cazul în care proiectul nu se finalizează.

Un alt exemplu vine din Spania unde avansul poate varia între 10% și 20%. Și de această dată dezvoltatorii au obligația de a oferi garanții bancare pentru sumele încasate.

Avansul dat de cumpărători în Germania este de 10%-15%. Plățile se fac pe măsură ce construcția avansează. Sistemul german include garanții pentru returnarea sumelor plătite, în cazul în care apar probleme cu finalizarea proiectului.

În Marea Britanie avansul solicitat poate varia. Există, însă, programe precum “Help to Buy” în cadrul cărora acesta este limitat la 5% pe anumite categorii de cumpărători. Întâlnim, totodată, programe de asigurare a construcției care îi protejează pe cumpărători de riscuri.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Alegerea locuinței doar pe baza prețului poate avea efecte adverse! Cum alegi corect și ce documente ceri dezvoltatorului?

Cumpărătorii trebuie să ia în considerare șase criterii în alegerea locuinței potrivite, în special atunci când se gândesc să facă o achiziție într-un proiect aflat la stadiul de plan....

citește mai departe
Patru pași pe care este indicat să-i parcurgi când cumperi o locuință aflată în construcție

Procesul de realizare a unei achiziții imobiliare, în special atunci când discutăm despre proiecte rezidențiale aflate în plan sau în construcție, este unul pe care trebuie să îl parcurgi...

citește mai departe
Mai multă siguranță pentru cumpărători. O nouă propunere legislativă limitează avansul dat dezvoltatorilor

Românii ar putea fi mai protejați în viitorul apropiat, dacă aleg să cumpere o locuință aflată în construcție. O nouă propunere legislativă are ca obiectiv limitarea avansului cerut de...

citește mai departe
Peste 1.000 de proprietăți la Târgul Imobiliar Timișoara. Află ce premii te așteaptă la eveniment!

Indiferent de proprietatea pe care o cauți vei găsi, cu siguranță, opțiunea potrivită pentru tine la Târgul Imobiliar Timișoara. La ediția de primăvară a evenimentului vor fi prezenți 10...

citește mai departe
Locuință nouă: cum te asiguri că faci o investiție bună? Recomandările expertului în imobiliare – VIDEO

Vrei să cumperi un apartament într-un bloc nou sau o casă finalizată recent? Este recomandat să verifici o serie de aspecte încă de la început pentru a te asigura...

citește mai departe