Ce fac dacă am dat avansul și dezvoltatorul intră în insolvență? Sfaturile avocatului te ajută să-ți crești șansele de a obține banii înapoi

scris de Corina Varlan in colaborare cu Alexandra Jivan in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 23 Octombrie 2024, Ultima actualizare: 24 Octombrie 2024

Dacă ai dat un avans pentru cumpărarea unei locuințe și dezvoltatorul a intrat în insolvență, pot fi recuperați banii? Află detalii de la un avocat despre șansele pe care le ai pentru a-ți obține banii înapoi, dar și despre etapele pe care trebuie să le parcurgi în acest sens dintr-un ghid practic din seria “Întreabă Expertul”.

Răspuns Alexandra Jivan, Avocat Partener LEGAL FOR: Imediat ce un cumpărător află de deschiderea insolvenței dezvoltatorului, primul pas este acela de a obține o confirmare oficială a acestui fapt. În acest scop, va verifica pe portalul instanțelor de judecată, la tribunalul în raza căruia se află sediul acelui dezvoltator, dacă există un dosar de insolvență deschis având ca pârât acea societate și dacă cererea a fost admisă.

Presupunând că răspunsul este pozitiv, va întocmi o cerere de admitere a creanței sale pe tabelul creditorilor (creanță formată din avans și orice alte sume datorate de dezvoltator în baza acelei promisiuni, taxa de timbru și onorariul avocatului care îl sprijină în acest demers) și o va comunica împreună cu documentele doveditoare către tribunal.

Ulterior admiterii creanței sale pe tabel, cumpărătorul în mod direct sau prin avocatul ales, poate contacta administratorul judiciar sau lichidatorul desemnat, dar și urmări întreaga procedură în instanță și în buletinul procedurilor de insolvență unde se publică documentele întocmite în această fază, pentru a fi la curent cu cele întâmplate și a-și exprima votul acolo unde este cazul.

Citește și: Mai multă siguranță pentru cumpărători. O nouă propunere legislativă limitează avansul dat dezvoltatorilor

Citește și: Locuință nouă: cum te asiguri că faci o investiție bună? Recomandările expertului în imobiliare

Este adevărat că scopul procedurilor de insolvență (dacă nu se deschide direct faza de faliment) este acela de a găsi o soluție de reorganizare, însă nu întotdeauna reorganizarea e posibilă și atunci se trece la etapa de faliment sau soluția pentru reorganizare presupune chiar eliminarea creditorilor care nu beneficiază de garanții din lista creditorilor. Cumpărătorii locuințelor se vor încadra cel mai adesea în această categorie de creditori negarantați (chirografari), deoarece nu convin cu dezvoltatorul ca acesta să le ofere un drept de ipotecă pe un imobil în schimbul sumelor plătite cu titlu de avans pentru locuința în curs de edificare.

Un alt aspect ce merită punctat în acest context este că imediat ce procedura insolvenței se deschide, toate celelalte litigii în curs (poate chiar deschise de alți clienți nemulțumiți, pentru recuperarea avansului achitat) în care e implicat debitorul respectiv, se vor suspenda.

Așadar și din aceste considerente, recomand cumpărătorilor achitarea unui avans cât mai mic de preț în cazul promisiunilor de vânzare-cumpărare sau dacă se insistă asupra achitării unui avans ridicat, solicitarea unor garanții colaterale din partea vânzătorilor. Garanțiile oferite de promitenții vânzători sunt însă rareori acordate în practică, motiv pentru care revin la recomandarea de a analiza promisiunea de vânzare-cumpărare cu mare atenție și know how juridic, înainte de a o semna.

Vezi și care sunt răspunsurile avocatului la celelalte întrebări frecvente în rândul cumpărătorilor.

Despre Alexandra Jivan: Având o experiență de peste 10 ani în domeniul consultanței de business, de-a lungul carierei sale, Alexandra a oferit consultanță juridică de specialitate cu soluții creative în aria de Corporate Commercial, M&A, Private Equity, Tax și Data Protection multor companii naționale și internaționale, active în domenii diverse, cum sunt cel de IT, producție, transporturi și magazine online. În prezent, Alexandra este Avocat Partener LEGAL FOR.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Părerile cititorilor
1 părere
  • valentin

    Cum va putem contacta doamna Corina ?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Detroit, falimentul unui oras. Cine urmeaza?

In urma cu mai bine de un an am avut curiozitatea de a face un tur virtual al catorva zone …

Citeşte mai departe

citește mai departe
Paradoxul retailului românesc: stoc insuficient vs. oraşe suprasaturate şi proiecte cu probleme

Jucătorii din domeniu vorbesc despre potenţialul substanţial al acestei pieţe, dar îi recunosc şi deficienţele. Segmentul autohton de retail se numără printre cele mai atractive din regiune atât pentru...

citește mai departe
Colliers: Creşterea stocului de spaţii comerciale, la nivelul minim al ultimilor 8 ani

Trecerea pe stand-by a numeroase proiecte de centre comerciale de la izbucnirea crizei se resimte în volumul modest de livrări înregistrat anul trecut. Rezultatele celor mai bine de doi...

citește mai departe
Coldwell Banker va administra City Mall până la vânzare

Compania de consultanţă imobiliară a fost numită manager interimar al centrului comercial aflat în insolvenţă. Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), lichidatorul judiciar al centrului comercial City Mall din Capitală,...

citește mai departe
De ce a cerut Green City insolvenţa

Potrivit oficialilor companiei, prin această decizie cei care au achiziţionat o casă prin rate la dezvoltator ar avea timp să obţină un credit bancar până la finalul lui 2012....

citește mai departe