Comisionul agentului imobiliar este procentul care îi revine acestuia pentru mijlocirea procesului de vânzare-cumpărare.
Comisionul poate fi diferit în funcţie de zonă şi de agenţia cu care lucrezi. Până la începutul crizei, cele mai frecvente comisioane reprezintau 3-4% din preţul imobilului pentru vânzare-cumpărare, respectiv 80% din valoarea chiriei pe o lună, în cazul închirierii.
După momentul august 2008, comisioanele au început să scadă. Acest procent este menţionat în contractul pe care îl semnezi cu agentul/agenţia în momentul în care începeţi colaborarea.
În cazul unei reprezentări exclusive (agentul lucrează doar pentru vânzător, nu şi pentru cumpărător sau invers), comisionul cerut este mai mare decât în cazul intermedierii (caz în care agentul percepe comision de la ambele părţi).
De ce este atât de important contractul de colaborare al agentului?
Piaţa imobiliară este în continuă mişcare; agentul va investi în promovarea imobilului, este vorba de cheltuielile pe care le execută pentru a face proprietatea cât mai cunoscută sau vizibilă.
Până acum, exista riscul ca anumiţi clienţi să folosească seviciile agenţiilor, până ajungeau în etapa de încheiere a tranzacţiei, când abordau direct propietarul, scoţând agenţia din joc.
De aceea, agenţiile propun acum acest contract pe care îl vei semna în momentul începerii colaborării. În contract este menţionat faptul că nu poi să cumperi un imobil pe care l-ai descoperit prin intermediul agenţiei, excluzând-o pe aceasta.