Ce este comisionul agentului imobiliar?

scris de Claudia Ciuta in categoria Cumpărători
Publicat pe: 14 Septembrie 2010, Ultima actualizare: 14 Septembrie 2010

Comisionul agentului imobiliar este procentul care îi revine acestuia pentru mijlocirea procesului de vânzare-cumpărare.

Comisionul poate fi diferit în funcţie de zonă şi de agenţia cu care lucrezi. Până la începutul crizei, cele mai frecvente comisioane reprezintau 3-4% din preţul imobilului pentru vânzare-cumpărare, respectiv 80% din valoarea chiriei pe o lună, în cazul închirierii.

După momentul august 2008, comisioanele au început să scadă. Acest procent este menţionat în contractul pe care îl semnezi cu agentul/agenţia în momentul în care începeţi colaborarea.

În cazul unei reprezentări exclusive (agentul lucrează doar pentru vânzător, nu şi pentru cumpărător sau invers), comisionul cerut este mai mare decât în cazul intermedierii (caz în care agentul percepe comision de la ambele părţi).

De ce este atât de important contractul de colaborare al agentului?
Piaţa imobiliară este în continuă mişcare; agentul va investi în promovarea imobilului, este vorba de cheltuielile pe care le execută pentru a face proprietatea cât mai cunoscută sau vizibilă.

Până acum, exista riscul ca anumiţi clienţi să folosească seviciile agenţiilor, până ajungeau în etapa de încheiere a tranzacţiei, când abordau direct propietarul, scoţând agenţia din joc.

De aceea, agenţiile propun acum acest contract pe care îl vei semna în momentul începerii colaborării. În contract este menţionat faptul că nu poi să cumperi un imobil pe care l-ai descoperit prin intermediul agenţiei, excluzând-o pe aceasta.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe