Preţul cerut de proprietari reprezintă principalul criteriu de selecţie a unei locuinţe de temporare.
La fel ca în cazul achiziţiei unei case, românii nu au o putere financiară foarte mare nici când vine vorba de închiriere. Potrivit unui sondaj realizat de www.imobiliare.ro în colaborare cu Asociaţia pentru Locuinţe Noi, majoritatea celor interesaţi de ocuparea temporară a unei unităţi locative ar fi dispuşi să plătească maximum 300 de euro pe lună pentru aceasta. Astfel, 40% dintre respondenţi şi-ar permite un cost lunar de 200-300 de euro, 30% s-ar încadra în suma de 150-200 euro, în vreme ce 15% s-ar situa sub pragul de 150 de euro. Pe de altă parte, doar 15% din totalul respondenţilor ar fi dispuşi să plătească o chirie mai mare de 300 de euro pe lună.
Mobilierul nou, mai important decât vechimea imobilului
La capitolul criterii de selecţie pentru o locuinţă de închiriat, pe primul loc se situează preţul – 75% dintre respondenţi au considerat acest aspect ca fiind important şi foarte important. Pe un loc secund se află dorinţa potenţialilor chiriaşi de a locui într-un apartament decomandat. Importante sunt şi aspecte precum dotările şi gradul de renovare a imobilului. Astfel, 70% dintre respondenţi consideră că e cel puţin important ca respectiva locuinţă să fie renovată şi să aibă aragaz, frigider, maşină de spălat. Un alt element ce cântăreşte greu în ochii potenţialilor chiriaşi este reprezentat de accesul rapid la mijloacele de transport în comun – aspect considerat ca important de către 70% dintre respondenţi.
Cât despre anul de construcţie a unei unităţi locative, acesta nu este foarte important. Astfel, 40% dintre cei chestionaţi consideră un criteriu de importanţă medie ca locuinţa să fie una nouă. Mai mult decât vechimea construcţiei contează mobilierul nou, calitatea vecinilor sau disponibilitatea unui loc de parcare.
O treime dintre chiriaşi ar vrea locuinţe de 66-100 de metri pătraţi
Când vine vorba de preferinţele legate de suprafaţa unei locuinţe, se observă o discrepanţă între puterea financiară a potenţialilor chiriaşi şi pretenţiile acestora. Astfel, cele mai căutate sunt imobilele cuprinse între 66 şi 100 de metri pătraţi, acestea fiind indicate de 30% dintre respondenţi. Pe locul al doilea se situează garsonierele şi apartamentele mici, de 36-50 de metri pătraţi, dar şi de locuinţele de 51-65 de metri pătraţi, cele două categorii fiind preferate d 25%, şi, respectiv, alţi 25% dintre cei chestionaţi. Pe de altă parte, 5% dintre potenţialii chiriaşi ar opta pentru un imobil de peste 100 de metri pătraţi, în vreme ce 15% caută o garsonieră de 25-35 de metri pătraţi.
Ca durată de închiriere, 45% dintre respondenţi au declarat că sunt interesaţi să ocupe o locuinţă între unul şi doi ani, în vreme ce alţi 40% ar opta pentru mai mult de doi ani. Doar 15% din totalul celor chestionaţi au spus că ar vrea să închirieze un imobil pentru o perioadă scurtă, de 6-12 luni sau chiar mai puţin de jumătate de an.
Carmen
Da aceasta e realitatea,eu inchiriez dupa caeste criterii_mobila buna,curatenie,acces facil la mijloacele de transport,vecini si vecinatati.