Cererea a crescut cu 8,3% în acest trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care oferta este mai scăzută cu 6%.
Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro, vorbește în cel mai nou material Imobiliare.ro Insights despre principalele schimbări care caracterizează piața în această perioadă a anului.
„Ne aflăm la jumătatea anului, iar cei care mizau sau chiar mizează pe o scădere a prețurilor ar trebui să-și refacă calculele. Piața este într-o stare de dezechilibru, dar o stare de dezechilibru care îi dezavantajează pe cumpărători. Cererea a crescut cu 8,3% în acest trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care oferta este mai scăzută cu 6%. Cererea crește pe măsură ce apar în piață tot mai multe oferte și din zona de finanțare. Avem astăzi dobânzi fixe din partea unor bănci la sub 5%, care sunt absolut accesibile pentru cumpărători. Vedem așadar această discrepanță tot mai mare între cerere și ofertă, care bineînțeles are repercusiuni asupra prețului,” a declarat directorul de marketing al Imobiliare.ro.
În al doilea trimestru al acestui an, prețurile au fost cu 15% mai ridicate față de anul trecut. La nivel național, prețul mediu a ajuns la 1.611 euro pe metru pătrat util, față de 1.446 euro pe metru pătrat util – valoare atinsă în urmă cu un an.
Urmărește aici materialul complet și evoluția prețurilor în fiecare oraș.
Chiar dacă piața pare să îi avantajeze în această perioadă pe proprietari, o soluție care se poate dovedi eficientă pentru cumpărători ar fi negocierea. „Îi invităm pe cumpărătorii care sunt solvabili și au finanțare la dispoziție să facă pur și simplu o ofertă la nivelul la care ei sunt confortabili și bineînțeles că undeva se vor întâlni la mijloc cu proprietarul, și ambele părți vor avea de câștigat,” a adăugat Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro.