Ce avantaje are cumpărătorul, dacă alege să cumpere o locuință off-plan?

scris de Corina Varlan in categoria Subiectul lunii, Cumpărători
Publicat pe: 7 Decembrie 2020, Ultima actualizare: 07 August 2024

Ai văzut un ansamblu rezidențial care pare că s-ar potrivi perfect cu stilul tău de viață și, în plus, mai are și o amplasare bună? Lucrările însă nici nu au fost demarate și nu știi dacă ar fi o mișcare inteligentă să investești într-un apartament pe care l-ai văzut doar în “poze”. Ei bine, în acest moment ai putea să beneficiezi de câteva avantaje importante, dacă îți iei inima în dinți și cumperi o locuință. Iată care sunt ele și ce trebuie să verifici înainte să scoți banii din buzunar.

Principalul avantaj pe care îl ai, din poziția de cumpărător, atunci când optezi să faci o achiziție într-un ansamblu aflat la stadiul de proiect este acela că ai la dispoziție o gamă mult mai variată de opțiuni din care poți alege decât dacă aștepți până când proiectul ia contur în realitate.

“Intrând într-o fază incipientă a proiectului, cumpărătorul are de ales din tot portofoliul de apartamente disponibile. Poate să-și aleagă compartimentarea pe care și-o dorește, etajul dorit, vederea dorită, poate să ia mult mai multe variabile în considerare, atunci când își alege apartamentul”, a explicat Bogdan Iliescu, Associate Director Residential în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.

“Pe măsură ce avansăm cu proiectul, automat și disponibilitățile se diminuează. Atunci, clientul este nevoit să facă mai multe compromisuri în alegerea apartamentului”, a mai adăugat el, invitat la emisiunea imoExpert.

Un alt beneficiu de care poți să te bucuri, dacă optezi pentru o locuință off-plan, este acela că cei mai mulți dezvoltatori oferă unele reduceri primilor cumpărători.

“Sunt reduceri, în principiu, de 4%-5%. Poate sunt unii dezvoltatori care oferă și mai mult. (…) Reducerea este strict corelată cu avansul pe care îl are clientul. Dacă este mai mare, atunci discuțiile pot avansa, dacă se merge pe un avans standard de 15%-20%, atunci reducerile sunt simbolice pentru a arăta o deschidere față de clientul care vine în faza off-plan”, a mai menționat Bogdan Iliescu.

Reputația contează

Pentru a te asigura că locuința pe care o cumperi în momentul în care aceasta se află abia la stadiul de proiect va fi livrată, trebuie să fii foarte atent cine este cel care o construiește.

“Important atunci când un client alege să cumpere într-un proiect off-plan este de la cine cumpără. Sunt dezvoltatori care au un istoric bun și, pentru ei, vânzările merg foarte bine pentru că pilonul de încredere de care are nevoie cumpărătorul există deja. Dezvoltatorul a mai livrat proiecte, clientul poate să meargă în piață să vadă despre ce este vorba, să vadă calitatea la care s-a livrat, deci încrederea este câștigată mult mai ușor”, spune reprezentantul Crosspoint Real Estate.

Un alt jucător important în această ecuație este și antreprenorul general al proiectului. Faptul că o bancă se implică și acordă finanțare pentru dezvoltarea acestuia poate fi un alt punct care oferă un sentiment de siguranță cumpărătorului că proiectul respectiv va fi dus la bun sfârșit.

Unul dintre ansamblurile rezidențiale din portofoliul Crosspoint Real Estate pentru care au fost demarate vânzările off-plan recent este Nusco City. Proiectul situat în zona Pipera din Capitală, la doi pași de mall-ul Promenada, va aduce pe piață, în primă fază, 310 apartartamente.

Peste 20% dintre unitățile disponibile și-au găsit deja cumpărători. “Este al treilea proiect rezidențial al dezvoltatorului care a făcut și clădiri de birouri. Vânzările merg foarte bine în această fază incipientă. Tocmai de aceste atuuri ne-am folosit – renumele dezvoltatorului în piață și istoricul lui. Are proiecte livrate, cu clienți mulțumiți”, a explicat reprezentantul companiei de consultanță imobiliară.

Cumpărătorii care oferă, în acest caz, un avans mai mare decât cel solicitat în mod normal, de 25%, primesc unele reduceri.

Urmărește emisiunea imoExpert integral mai jos:

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Mirel TicTac

    Cauta pe youtube: ” Bula Imobiliara 2021 Housing Bubble 2021″ si o sa intelegi de ce.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cât plătești pentru un apartament la începutul lui 2025? Daniel Crainic, Imobiliare.ro: Acesta poate fi un an al oportunităților de moment, în care va fi important să stăm cu ochii pe piață – HARTĂ

Anul 2025 începe cu surprize pe piața imobiliară. Prețurile ating un nou record în cel mai scump oraș din țară și înregistrează evoluții spectaculoase în principalul centru economic al...

citește mai departe
Retrospectivă Imobiliare.ro: Cinci tendințe care au dominat piața rezidențială și ce anticipează experții pentru 2025

Anul 2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, evoluția sa pozitivă fiind susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparație cu 2023. Cererea...

citește mai departe
Cu avocatul la dezvoltator de la primele negocieri. O nouă inițiativă legislativă propune asistență juridică în tranzacțile imobiliare pentru cumpărători

Reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) au trimis un memoriu, adoptat de Comisia Permanentă, către Guvern, Senat și Camera Deputaților, care argumentează că se impune o modificare...

citește mai departe
Cum identifici o clauză abuzivă în promisiunea de vânzare-cumpărare? Avocatul te învață tot ce trebuie să știi

Ce este, de fapt, o clauză abuzivă și cum poate fi identificată aceasta într-o promisiune de vânzare-cumpărare? Mulți cumpărători ajung în punctul în care urmează să semneze un astfel...

citește mai departe
Cumpără locuința doar după ce ai verificat aceste trei lucruri esențiale, dacă vrei să nu regreți în scurt timp banii dați

O achiziție imobiliară trebuie să fie tratată cu multă seriozitate, indiferent dacă vrei o locuință pentru familia ta sau dacă faci acest pas cu scop investițional. Pe termen lung,...

citește mai departe