Câte tipuri de dobânzi pentru creditele imobiliare există?

scris de Alexandra Manolache in categoria Ştirea zilei, Ştiri imobiliare, Credite
Publicat pe: 19 Ianuarie 2023, Ultima actualizare: 07 August 2024

Există două tipuri principale de dobânzi pentru creditele ipotecare: dobânzi fixe și dobânzi variabile. Alegerea dobânzii pentru un credit ipotecar poate reprezenta o decizie dificilă, deoarece aceasta poate avea un impact semnificativ asupra costului total al împrumutului pe termen lung.

Dobânzi fixe vs. dobânzi variabile

Una dintre cele mai întâlnite tipuri de dobânzi pentru un credit ipotecar este cea variabilă. Pe de altă parte, dobânda fixă rămâne aceeași o anumită perioadă de timp (cel mai întâlnit scenariu este cel  în care dobânda se păstrează fixă timp de 5 ani, după care devine variabilă pentru perioada de creditare rămasă). Dobânda fixă este potrivită pentru cei care doresc predictibilitate și planificare financiară.

Pe de altă parte, dobânda variabilă ține cont de evoluția pieței financiare, aceasta fiind influențată de indicele ROBOR sau IRCC.

La ce alte aspecte trebuie să fii atent atunci când dorești să obții un credit ipotecar?

Iată câteva lucruri la care trebuie să acorzi atenție pentru a te asigura că vei obține cel mai bun credit ipotecar!

Rata dobânzii

Este important să compari rata dobânzii oferită de diferite instituții financiare pentru a găsi cea mai bună opțiune în funcție de nevoile tale. Dacă nu ai contractat încă un credit, însă dorești să simulezi un scenariu de credit standard, folosește instrumentul Imobiliare.ro.

Comisioane

Acordă atenție tuturor comisioanelor sau taxelor asociate cu creditul, precum este comisionul de rambursare anticipată sau comisionul de administrare a împrumutului.

Durata creditului

Rata dobânzii poate varia în funcție de durata creditului. De exemplu, o rată mai mică a dobânzii poate fi oferită pentru un credit încheiat pe o perioadă mai scurtă de timp.

Avans

Verifică ce procent din valoarea totală a imobilului poate fi plătit ca avans, deoarece acesta poate avea un impact semnificativ asupra costului total al creditului.

Asigurare

Este important să știi dacă este necesară o asigurare pentru creditul ipotecar și dacă aceasta va fi inclusă în costul creditului sau dacă trebuie să plătești costuri suplimentare.

Condiții

Citești contractul cu atenție si înțelege toate condițiile, termenii și regulile care sunt asociate cu creditul ipotecar.

Alternative

Compară diferite oferte de creditare și verifică dacă există alte opțiuni care ar putea fi mai potrivite obiectivelor tale.  Pentru a obține mai multe informații cu privire la costurile asociate unui credit ipotecar, poți apela cu încredere la expertiza unui broker de credite. Cu ajutorul unui

astfel de specialist, vei putea găsi gratuit soluția de refinanțare ideală pentru obiectivele tale financiare.

Concluzie

Înainte de a lua decizia de a solicita un credit ipotecar, este recomandat să consulți un broker de credit pentru a afla mai multe despre opțiunile disponibile și pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită.
Apelează cu încredere la serviciile unui broker de credite! Acesta este un serviciu gratuit, care nu prevede costuri ascunse și prin care poți obține soluția optima de creditare potrivită nevoilor tale. Solicită o întâlnire cu unul dintre brokerii de credite disponibili pe Imobiliare.ro și te vei bucura de o relație bazată pe încredere și respect reciproc.

Cu o experiență de 3 ani ca digital marketing specialist, a dobândit competențe valoroase în comunicare și inovație. Colaborează cu Imobiliare.ro din 2021, ocupându-se de social media și brand. În trecut, a contribuit ca editor al rapoartelor și a comunicatelor de presă.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *