Volumul tranzacţiilor consemnate pe piaţa locală a crescut cu aproximativ o treime faţă de 2010.
2011 a adus o revigorare vizibilă în materie de investiţii imobiliare, atât pe plan local, cât şi la nivel regional. Potrivit companiei de consultanţă Cushman & Wakefield, volumul tranzacţiilor de investiţii înregistrate anul trecut pe piaţa imobiliară autohtonă a crescut cu aproximativ o treime, până la 320 de milioane de euro – faţă de nivelul de 241 de milioane de euro consemnat în 2010. În Europa Centrală, volumul achiziţiilor s-a majorat în 2011 cu mai mult de jumătate, ajungând la 6,1 miliarde de euro, de la 2,9 miliarde de euro în anul precedent. Preferinţele investitorilor au rămas în mare parte neschimbate pe parcursul ultimelor 12 luni. Astfel, cea mai mare parte (49%) din tranzacţiile la nivel de regiune au avut loc pe segmentul de retail, acestea fiind secondate de achiziţiile de clădiri de birouri (37%) şi de proiecte industriale (15%).
Pentru anul ce tocmai a început, previziunile analiştilor nu se ridică la înălţimea performanţelor înregistrate în 2011. „Dat fiind contextul economic mai dificil, nu ne aşteptăm ca volumul investiţiilor pe 2012 să fie la fel de mare ca în ultimul an; estimarea noastră se ridică la 5 miliarde de euro”, spune Charles Taylor, partener în cadrul Cushman & Wakefield.
Din punctul de vedere al capitalului atras de piaţa imobiliară anul trecut, ţara noastră se situează pe locul al patrulea în regiune. Pe locul întâi se află Polonia, cu investiţii în valoare de 2,58 miliarde de euro. Aceasta este urmată de Republica Cehă, cu un volum de 2,2 miliarde de euro, ceea ce marchează o creştere explozivă faţă de cele 479 de milioane de euro din 2010. Locul al treilea în clasamentul celor mai mari investiţii este ocupat de Ungaria, cu tranzacţii în valoare de 728 de milioane de euro, de la 240 de milioane în anul precedent. Topul este încheiat de Slovacia, cu achiziţii în valoare de 263 de milioane de euro, faţă de doar 53 de milioane de euro în 2010.
Citeşte şi Investiţiile în real estate-ul global au crescut cu un sfert anul trecut