Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 23 Septembrie 2020, Ultima actualizare: 07 August 2024

Fondul locativ autohton rămâne, per ansamblu, unul preponderent îmbătrânit: 87% din totalul locuinţelor existente la nivel național au o vechime de peste 30 de ani.

Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, în România au fost finalizate, în perioada 1990-2019, aproximativ 1,22 milioane de locuințe noi – ceea ce reprezintă doar 13,4% din fondul locativ total calculat de Institutul Național de Statistică, respectiv 9,1 milioane de unități. „Stocul rezidențial este alcătuit preponderent din apartamente construite în regimul comunist, având, în cele mai multe cazuri, un grad redus de confort”, subliniază reprezentanții companiei de consultanță.

Citește și:
O dovadă în plus a nevoii solide de locuințe: peste 40% din tineri încă locuiesc cu părinții. La ce vârstă pleacă de acasă un român – față de un suedez, un francez, un bulgar sau un grec

2019, cel mai bun an pentru construcțiile de locuințe de la Revoluție încoace

„În ciuda dezvoltării susținute din ultimii 4-5 ani, piața rezidențială din România rămâne subdezvoltată, stocul locativ fiind în continuare dominat de apartamentele vechi, care în cea mai mare parte au suprafețe mici, un deficit de locuri de parcare și o calitate scăzută a construcției pe zona de instalații și spații comune. În zonele cu o evoluție economică mai bună, precum București, Cluj, Iași, Constanța, Timiș sau Sibiu, ponderea locuințelor noi este peste media națională, dar și în aceste județe încă este loc suficient de dezvoltare, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai. În plus, și alte județe, precum Bihor, Dolj sau Prahova, prezintă indicatori demografici și macroeconomici pozitivi și un deficit de locuințe noi, astfel că au un potențial bun de dezvoltare rezidențială.”

Mihaela Pană, Partner Residential Agency, Cushman & Wakefield Echinox

 

Citește și:
Cushman & Wakefield Echinox: Piața investițională din România rămâne atractivă și robustă. 2020 ar putea aduce un record al ultimilor șase ani

Nivel apropiat de livrări în București și județul Ilfov

În cifre absolute, Bucureștiul și județul Ilfov se situează la un nivel foarte apropiat din punctul de vedere al livrărilor ce au avut loc în ultimii 30 de ani, cele două zone ocupând primele două locuri în clasament, cu 90.294 și, respectiv, 89.834 de unități locative finalizate. După București și Ilfov, cele mai dinamice piețe rezidențiale au fost, în perioada analizată, județele Cluj (unde au fost finalizate 77.074 de locuințe), Constanța (cu 66.645 de unități), Iași (59.948), Suceava (58.557), Timiș (48.714), Argeș (43.719), Prahova (39.147), Bacău (37.712) și, respectiv, Brașov (35.671).

Citește și:
Spații de birouri de aproape 500.000 de metri pătrați se află în dezvoltare în cinci mari centre regionale. Au termene de predare până la finele lui 2021

Planuri mari pentru Calea Victoriei: șapte noi clădiri de birouri, plus șase hoteluri. Investiţiile pot depăşi 300 de milioane de euro

Statisticile oficiale confirmă interesul pentru împrejurimile Capitalei

Calculele efectuate de specialiștii Cushman & Wakefield Echinox relevă că ponderea locuințelor construite în ultimii 30 de ani depășește pragul de 20% în doar trei județe ale țării, respectiv Constanța (22,1%), Cluj (22%) și Suceava (21,4%). La polul opus se situează județele Teleorman (5,6%), Hunedoara (5,6%) și Caraș-Severin (4,1%), unde locuințele construite în urmă cu peste 30 de ani reprezintă peste 90% din stocul rezidențial local.

La nivelul regiunii București-Ilfov, ponderea locuințelor construite în perioada 1990-2019 se cifrează la o medie de 16,8%, cu mențiunea că există o diferență semnificativă între Capitală (10,3%) și județul Ilfov (46,1%). Această „situație […] ilustrează un apetit ridicat pentru extinderea orașului în localități limitrofe, precum Popești Leordeni, Chiajna, Bragadiru sau Voluntari”, explică reprezentanții companiei.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Mihnea

    9 milioane si ceva de unitati locative la o populatie ce tot descreste demografic sunt excesive!

    9 sunt doar ce este declarat si analizat!

    In realitate sunt 11 milioane pe tot teritoriul, cel putin!

    Pana in 2050 ramanem 15 milioane de locuitori, sa zicem ca intregram migranti rusi, moldoveni, arabi, turci, sirieni, chinezi… etc; dar tot nu o sa avem 20 de milioane de locuitori!

    Iar asta cu foarte multi locuiesc cu parintii este veche de cand lumea!
    E veche de cand ciclul ratelor de dobanda urca sau scad pe trend!

    Si in perioada 1920-1944 trendul dobanzilor cobora iar activele o bubuiau in expresie nominala in sus (nominal intern); iar cand trendul schimba spre ascendent (respectiv din 1940 pana 1981) toata lumea avea putere de cumparare si nu se mai statea cu parintii.
    Din 1981 pana astazi trendul iar coboara la dobanda si activele iar o bubuie in sus.

    Oricum ciclic, copii care stau cu parintii nici nu doresc sa mai cumpere cand ponderea populatiei imbatranite urmeaza sa moara sau sa iasa din campul muncii!

    Sunt sacrifici financiare suplimentare de sustinere populatie imbatranita!

    Ma plimb prin tara asta frumoasa si vad de peste 30-20-10 ani, diferite stocuri acumulate si oameni / familii / parinti decedati ce au lasat in urma sute de mii de betoane.

    Romania in urmatorii ani va fi o tara de migranti!
    Ca vrem, ca nu vrem, asta e trendul demografic!

    Sanse de recuperari profituri inca sunt pe Iasi, chiar daca si acolo sute de blocuri centrale stau goale ca pondere, in timp ce tineretul a ales sa mearga in vai si dealuri, sa faca zilnic 40 minute in trafic, sa plateasca mai scump, sa cheltuie mai mult…

    Asta e Romania si ne ocupa tot timpul.

    PS: cel mai mare Boom l-a avut romania in perioada 70-87, urmat de un ecou boom in 2007 din cauza creditarii tampite a bancii centrale din USA ce a varsat in piata internationala bani ieftini si prosti, in 2017-2025 Romania trece prin ultimul ecou boom (ca intensitate) pe aceasta generatie.

    Deja se moare pe capete mai mult decat se naste, se fuge din tara mai mult decat se intorc!

    Sa nu ne mire daca vom merge ca trend dupa Japonia, Italia, Spania, Portugalia, Germania…

    Doar tarile din Nordul europei si UK vor avea trend demografic pozitiv, restul se vor multumi cu o populatie pe moarte.

    Daca politicile guvernului vor favoriza migratia si natalitatea, poate o sa atenuam aceasta curba depresiva ce cade ciclic la 50-60 de ani!

    Cele mai severe crize sunt cele la 50 de ani, ciclurile generatiilor!

    Pe teritoriul Romaniei au mai fost crize severe (de zeci de ani) si prin 1855-1875, 1920-1944, 1987-1999…in urmatorii ani intram navala in alta criza severa, dar nu dupa ultimul boom tehnologic si urban.

    Din cauza ca populatia pe trend nu va mai cheltuii / investii / risca / etc ca pondere!

    Creditarea masiva pe trend duce inevitabil la achitare masiva pe trend + defaulturile aferente ce se tot aduna in financiar si legislativ.

    Din cauza varstei obiceiurile sociale, ca apasare in economie, se vor schimba!

    Si atunci nu vor mai exista speculantii si articole cum ca tinerii stau cu parintii!

    Exista istoric un ciclu de afortabilitate!
    Cand predomina in piata copii+parinti+bunici atunci ciclul de afortabilitate este scazut; cand predomina ca pondere copii+parinti atunci ciclu este ridicat!

    In fiecare noapte vad cartiere si blocuri intregi intunecate!

    Este o pondere de ocupare de 60% din spatii!

    Avem zeci de filiale bancare ce au inchis / faliment / etc pe acest ciclu!
    Deci se anticipeaza din satelit ca imobiliarele vor devenii mai ieftine in termeni reali iar gradul de accesibilitate si confort se va ridica!

    Cu cat ciclu optimismului este mai puternic pe trend cu atat asimetria ciclurilor demonstreaza la o plasare in viitor a inversei relatiei!

    Nu exista crestere fara descrestere, nu exista expansiune fara contractie, nu exista boom fara bust!

    Governul si Banca vor sa lase impresia ca totul urca liniar!
    Fals!

    Vine o nota de plata!

    Vezi Japonia, Italia, Cipru, Grecia…. o sa intre Spania, Portugalia, Romania, Bulgaria, Belarus…. si multe alte tari.

    Acest ciclu va duce la o criza a fondurilor suverane, a pensiilor (in termeni reali de putere cumparare, nu in nominal), va duce la o noua criza valutara (exact ca in 1600, 1740 si ceva , 1850 si ceva, 1929 si ceva, 1989 si ceva).

    La fel ca in 2000 cand bunicii nostri au vazut cu pensiile lor au fost furate de banci si guverne prin pierdere putere de cumparare la convertia noului leu (ciclu repetat de comunisti in perioada 1929-1945-1955, de au furat din puterea oamenilor ce detineau valute internationale unde guvernul si banca centrala au schimbat peste noapte paritatea de putere cumparare si zeci de mii de boieri sau afaceristi au fugit din tara mancand pamantul).

    Acum avem in Romania Lux, avem masini de lux in ghetouri, avem Lux pe coclauri, avem dezvoltatori Mafioti (care mai ieri faceau bani din femei, alcool, copii la cersit, fotbalisti, prezentatori tv, parlamentari, primari, etc) toti sunt investitori!

    P.S.: istoric ajungem mereu ca sa aduna stocuri, inegalitati sociale, indatorare natii, ca mai apoi sa stingem totul prin razboaie, distrugeri de stocuri, reset de trend demografic prin moartea populatiei vulnerabile mult mai accelerat… si jocul se repeta.

    In primul razboi ca pondere participa populatia imbatranita, mor milioane de varstnici, se distrug / anuleaza milioane de note credit, inflatia galopanta saraceste natii, in al doilea razboi mor alte milioane bune.

    Dupa cele doua razboaie resetul demografic si de credit isi urmeaza iar cursul in raport cu ciclul de nevoi al oamenilor!

    Cei mai castigati ies UK si USA!
    Romania este decimata in perioada aia; asa cum a fost si acum decimata economic si demografic (fuga a 5 milioane de locuitori).

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
„Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale”. În 2020 a fost atins un nou record de locuințe finalizate, iar 2021 se bucură de perspective pozitive

Atingerea rezultatelor preconizate pentru anul în curs va depinde de capacitatea dezvoltatorilor de a-și menține ritmul de lucru și de a face livrările la termenele stabilite. În ciuda contextului...

citește mai departe
Atracția litoralului românesc: peste 3.000 de apartamente programate spre livrare în 2021 în zona Mamaia. Ce randament promite închirierea în regim hotelier

Volumul de livrări previzionat pentru anul viitor ar marca un avans de peste 50% comparativ cu rezultatele înregistrate în 2019. Piața rezidențială din Mamaia, Constanța, înregistrează un boom al...

citește mai departe
Niveluri-record de locuințe finalizate în mai multe piețe rezidențiale transilvănene. Unde sunt „suburbiile” cele mai atractive

Într-unul dintre cazurile analizate, numărul unităților locative finalizate s-a dublat comparativ cu anul anterior. În ciuda provocărilor ridicate de situația din domeniul sanitar, reprezentanții SVN Romania sunt de părere...

citește mai departe
Cosmopolis: Am livrat 500 de locuințe în 2016, asta ne dorim și în 2017

În 2017 se împlinesc 10 ani de la demararea construcției complexului. Situat în nordul Capitalei, în zona Tunari-Ștefăneștii de Jos, ansamblul Cosmopolis este unul dintre cele mai longevive proiecte...

citește mai departe
Re/Max: previziuni imobiliare pentru 2017

În momentul de față, soluțiile de finanțare aunt cele mai favorabile din 1990 încoace. Cum a fost anul 2016 pentru piața autohtonă a tranzacțiilor cu locuințe și cum se...

citește mai departe