Cât te costă să te muți în orașele din România unde vei fi cel mai fericit?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 25 Iunie 2024, Ultima actualizare: 07 August 2024

Două orașe din România sunt prezente într-un top internațional al destinațiilor cu cei mai fericiți locuitori. Dacă vrei să te muți aici vei avea nevoie, cel mai probabil, de mai mulți bani decât dacă ai cumpăra sau închiria o locuință în Capitală.

Cluj-Napoca ocupă locul 195 în cadrul Happy City Index 2024, un clasament realizat de Institute for Quality of Life care își propune să evidențieze calitatea vieții și bunăstarea locuitorilor din mediul urban analizând diverși indicatori legați printre altele de economie, mobilitate și mediul înconjurător. Poziția ocupată în top plasează orașul din vestul României în fața unor destinații precum Istanbul sau Buenos Aires.

Brașov este prezent în clasamentul internațional pe locul 220, obținând un punctaj mai bun decât cel mai mare oraș din Canada, Toronto. Depășește, totodată, orașul american Portland, considerat unul dintre cele mai verzi din Statele Unite ale Americii.

De menționat este, însă, faptul că în cadrul indexului orașele sunt grupate în trei categorii în funcție de punctajul obținut astfel – Gold, Silver și Bronze (n.r. aur, argint, bronz). Ambele orașe din România intră în categoria Bronze a clasamentului.

Cele mai bune punctaje la nivel internațional au fost obținute de orașe din Europa. Primele trei poziții sunt ocupate de Aarhus (Danemarca), Zurich (Elveția) și Berlin (Germania).

Cât te costă să te muți în orașele din România în care vei fi cel mai fericit?

Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași, iar prețurile urmează în mod constant un trend ascendent.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața rezidențială locală a ajuns luna trecută la 2.753 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, depășind cu mult valoarea înregistrată în București, de circa 1.700 euro/mp util. Cumpărătorii plătesc acum pentru o achiziție cu 10% mai mult decât dacă ar fi făcut acest pas cu un an în urmă.

În cazul apartamentelor noi, finalizate începând cu anul 2000, prețurile se apropie de 3.000 euro/mp util.

Citește și: Unde găsești case ieftine lângă Cluj-Napoca? Florești, un pol al superlativelor pe plan local

Chiriașii trebuie să scoată lunar din buzunar, în medie, 250 euro pentru un apartament cu 2 camere sau 677 euro pentru o locuință cu 3 camere, arată datele Imobiliare.ro aferente lunii mai.

În cazul orașului Brașov prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a depășit luna trecută pragul de 1.900 euro/mp util. Și de această dată se poate observa o creștere a prețurilor față de perioada similară a anului trecut, cu aproape 19%. Află aici cât costă o casă în localitățile aflate la periferie.

Chiria medie pentru un apartament cu 2 camere a ajuns în Brașov la 480 euro/lună, iar pentru un apartament cu 3 camere la 600 euro/lună.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum arată locuința ideală în 2025? Cei mai mulți români vor să devină proprietari cu cel mult 120.000 euro – SONDAJ

Apartamentele cu 2 camere aflate în marile orașe din țară sunt cele mai populare locuințe în 2025 în rândul cumpărătorilor. Pentru a fi considerate ideale, acestea trebuie să fie...

citește mai departe
Ce creșteri ale prețurilor anticipează specialiștii pe fondul Ordonanței trenuleț? Încurajarea muncii la gri și falimentul unor firme din construcții, printre primele efecte ale modificărilor legislative

Câștiguri mai mici pentru salariați, noi presiuni puse pe angajatori, încurajarea acceptării muncii la gri, dificultăți în ocuparea joburilor vacante într-unul dintre sectoarele cele mai afectate de deficitul de...

citește mai departe
Cât plătești pentru un apartament la începutul lui 2025? Daniel Crainic, Imobiliare.ro: Acesta poate fi un an al oportunităților de moment, în care va fi important să stăm cu ochii pe piață – HARTĂ

Anul 2025 începe cu surprize pe piața imobiliară. Prețurile ating un nou record în cel mai scump oraș din țară și înregistrează evoluții spectaculoase în principalul centru economic al...

citește mai departe
Retrospectivă Imobiliare.ro: Cinci tendințe care au dominat piața rezidențială și ce anticipează experții pentru 2025

Anul 2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, evoluția sa pozitivă fiind susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparație cu 2023. Cererea...

citește mai departe
Craiova, Sibiu și Oradea, prețuri în creștere în 2024. Cât plătesc cumpărătorii pentru un apartament?

Majorări considerabile ale prețurilor au putut fi observate în 2024 pe unele dintre piețe imobiliare secundare. În Craiova și în Sibiu, de exemplu, apartamentele sunt la începutul lui decembrie...

citește mai departe