Indiferent de buget, camera destinată preparării mâncării trebuie să respecte un principiu simplu: să fie funcțională.
Te gândești la o (re)decorare a bucătăriei și vrei ca rezultatul să fie unul cu totul deosebit? Dacă bugetul ți-o permite, o soluție ar fi alegerea unor produse premium, ce prezintă avantajul alinierii la tendințele actuale în materie de design. „În funcţie de materialele şi finisajele alese, mobilarea premium a unei bucătării de mici dimensiuni (de apartament, n.red.) se poate încadra într-un buget mediu de 2.000 de euro, în timp ce, în cazul unei bucătării mai mari (într-o vilă, n.red.), cu mobilier, blat şi lavoar mai speciale, bugetul poate ajunge până la 7.000 de euro”, spune Camelia Olesen, director executiv în cadrul Kuma România (companie producătoare de lavoare, blaturi şi mobilier pentru băi şi bucătării). De regulă, (re)amenajarea bucătăriei cu produse premium se realizează la un interval de aproximativ 25 de ani, datorită durabilității acestora. „Românii ţin tot mai mult cont de materialele din care sunt realizare blaturile, lavoarele şi mobilierul de bucătărie şi aleg produse rezistente în timp”, notează Olesen.
Blatul și chiuveta, punctul central al întregii încăperi
Indiferent ce tip de amenajare vei alege – pe buget redus, mediu sau ridicat – trebuie să știi că orice bucătărie trebuie să respecte un principiu simplu: să fie funcțională. În cazul apartamentelor, unde spaţiul este limitat, este de preferat mobilierul cu forme liniare, care să includă elementele strict necesare: chiuveta, plita, cuptorul şi frigiderul. O tendință actuală este de a renunța la chiuveta clasică, din inox, în favoarea unor materiale mai puțin convenționale, cum ar fi granitul. În cazul caselor nou-construite, tendința este de a aloca un spaţiu mai mare bucătăriei, aceasta fiind gândită ca o prelungire a celorlalte încăperi – living, dining sau bar. Spaţiul mai mare permite şi alte variante de mobilare, cu blaturi de insulă sau zone de bar, dimensiunile acestora putând fi personalizate în funcţie de necesităţi. „Amenajarea bucătăriilor urmează un trend modern, în care piesa centrală este blatul – în suprafaţă continuă cu chiuveta. Blaturile şi lavoarele create din materiale naturale ar trebui să fie piesele centrale ale unei bucătării moderne”, spune Camelia Olesen.
Mobilier cu linii minimaliste
În ceea ce priveşte mobilierul, în vogă sunt piesele cu linii minimaliste, fie că este vorba de o bucătărie de mici dimensiuni, fie de una cu o suprafaţă generoasă. La capitolul culori, chiar dacă peste hotare sunt alese nuanţele tari, în România în topul preferințelor se situează tonurile de alb, bej, maro sau wenghe. O altă tendință actuală constă în reducerea suprafețelor placate din bucătărie. „Se preferă doar placarea peretelui mobilat, cu materiale compozite similare blatului de lucru, pentru a obţine un efect vizual plăcut”, notează reprezentanții Kuma.
Citește și: 10 greșeli de evitat la amenajarea bucătăriei tale
Liviu
Si costul unde e trecut? Asta ma intereseaza…cifre.