Cât mai costă o casă în apropierea marilor oraşe

scris de Claudia Ciuta in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 23 Septembrie 2010, Ultima actualizare: 23 Septembrie 2010

Ilfov

Dintre toate localităţile analizate în apropierea Capitalei, cel mai mult s-au ieftinit casele din comuna Corbeanca. Aici, casele cu o suprafaţă de până în 150 de metri pătraţi sunt scoase pe piaţă pentru un preţ cu aproape 40% mai mic decât cel practicat la începutul lui 2010. Preţul caselor a căror suprafaţă depăşeşte 150 mp a scăzut cu 18% de la începutul anului.

În prezent, cu o valoare medie de 819 euro/mp, preţul cerut pentru o casă cu o suprafaţă medie de 150 mp din această localitate este puţin sub 123.000 euro.

Ieftiniri importante au fost înregistrate şi în comuna Pantelimon. Aici, valoarea de listare pentru casele cu suprafaţa mai mică de 150 mp a scăzut cu 18%, iar pentru cele a căror suprafaţă depăşeşte 150 mp cu peste 16%. În Pantelimon, o casă cu o suprafaţă de 150 mp poate fi găsită la un preţ mediu de 83.250 euro.

Şi în Otopeni, preţul caselor a scăzut în acest an, cu 9% pentru casele de până în 150 mp si cu aproape 7% pentru casele de peste 150 mp. Totuşi, Otopeniul se menţine printre cele mai scumpe localităţi din jurul Bucureştiului cu o valoare medie de 1.124 euro/mp pentru casele cu o suprafaţă de până în 150 mp, respectiv 913 euro/mp pentru casele a căror suprafaţă depăşeşte 150 mp.

Există şi localităţi unde preţul caselor nu a înregistrat scăderi în acest an. O surpriză în acest sens vine din Popeşti-Leordeni, unde, per ansamblu, pentru casele cu o suprafaţă mai mică de 150 mp, proprietarii cer în prezent 865 euro/mp, cu 6% mai mult faţă de începutul anului. În acelaşi timp, preţul cerut pentru casele din Popeşti-Leordeni cu suprafaţa mai mare de 150 mp a scăzut cu 6,5%.

La fel ca în cazul apartamentelor, cele mai mari oscilaţii ale preţurilor au fost înregistrate la nivelul Capitalei şi localităţilor limitrofe. Interesul pentru case a scăzut simţitor, la nivelul întregii ţări, deşi preţul unei case la periferie este apropiat de cel al unui apartament în oraş. Totuşi, pentru aproape aceeaşi sumă de bani, cumpărătorii par mai degrabă interesaţi de un apartament cu o locaţie bună decât de o casă la marginea oraşului, susţine Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.

Braşov

Casele cu o suprafaţă de până în 150 mp scoase la vânzare în apropierea Braşovului s-au ieftinit cu aproape 3%, preţul mediu ajungând la valoarea de 872 euro/mp, în timp ce preţul caselor cu o suprafaţă de peste 150 mp a scăzut cu peste 7% până la 719 euro/mp.

În Braşov, cea mai importantă ieftinire a fost înregistrată în localitatea Sânpetru. Aici, preţul caselor a scăzut cu 19%, de la 946 euro/mp la 767 euro/mp. Şi casele din Râşnov s-au ieftinit în acest an cu aproape 16%.

În localitatea Cristian din judeţul Braşov, preţul cerut pentru casele scoase la vânzare a scăzut cu 13,5%.

Cluj

Spre deosebire de apartamente, casele scoase la vânzare în judeţul Cluj au înregistrat importante scăderi de preţuri. Astfel, în momentul de faţă, acestea sunt cu 23% mai ieftine decât la începutul anului. Pentru casele cu o suprafaţă de până în 150 mp din apropierea municipiului Cluj-Napoca, preţul practicat în prezent este de 455 euro/mp, în timp ce pentru casele de peste 150 mp, proprietarii solicită în medie un preţ de 555 euro/mp. Printre localităţile cu cea mai bogată ofertă sunt Floreşti, Deusu şi Gilău.

Constanţa

Preţul caselor cu o suprafaţă de peste 150 mp scoase la vânzare în apropierea Constanţei a scăzut în acest an cu peste 7%, de la 642 euro/mp până la 595 euro mp.

Totuşi, preţul caselor de până în 150 mp a crescut în acelaşi interval cu 15%.

Şi în Constanţa, preţul caselor se menţine scăzut în comparaţie cu cel al apartamentelor.

Iaşi

Cu o scădere de aproape 18% pentru casele de până în 150 mp, respectiv aproape 28% pentru cele cu o suprafaţă de peste 150 mp, preţul caselor din apropierea Iaşiului a simţit din plin efectele crizei în acest an. De altfel, cu o valoare medie de 499 euro/mp pentru casele cu o suprafaţă de până în 150 mp, respectiv 432 euro/mp pentru casele mari, dintre toate judeţele analizate, Iaşiul are, de departe, cele mai ieftine case.

Timiş

În comunele din apropierea Timişoarei, preţul mediu pentru casele cu o suprafaţă mai mică de 150 mp utili a scăzut de la începutul anului cu peste 17%, în timp ce preţul locuinţelor mai spaţioase a înregistrat un declin de peste 10%. Una dintre localităţile cele mai afectate de criza imobiliară este şi cea care a cunoscut cea mai mare dezvoltare în anii de boom, Dumbrăviţa. La nivelul celorlalte comune din jurul Timişoarei, evoluţia este diferită. În Giroc, spre exemplu, tendinţa a fost mai degrabă una de stabilizare a preţurilor.

Şi atunci? Ne mutăm la casă?


Poţi vedea aici cum au evoluat preţurile apartamentelor în ultimii doi ani.

Părerile cititorilor
8 păreri
  • larry

    E normal sa mai scada, insa nu inteleg indarjirea cu care proprietarul de case tine atata la pret, in conditiile in care CHIAR EU sunt interesat sa fac un schimb cu casa, in zona Militari de exemplu, oferind un apartament super dotat la 3 minute de Cotroceni?…
    Poate ma ajuta cineva!..

  • Catalin

    Pretul este inca foarte mare. Nu sunt in masura sa judec daca din cauza cheltuielilor dezvoltatorilor sau poate sunt adaosuri nesimtite, insa 75.000 pe 2 camere in afara Bucurestiului? Sa fim seriosi…

  • radusava

    Realitatea este ca preturile vor fi intr-o continua scadere in raport de puterea de cumparare. Criza se va accentua si odata cu acest fapt preturile vor cobori la un nivel care pe unii ii va surprinde.
    Economia este intr-o cadere libera. In Romania, deocamdata, datorita imprumuturilor de orice fel, se consuma mai mult decat se produce, consecintele se vor vedea peste 1-2 ani. Deocamdata functionarii publici si pensionarii sunt platiti din imprumuturile externe facute de Romania, cand nu vor mai exista aceste imprumuturi ne poate spune cineva de unde vor mai primi salarii?

  • mela

    am vazut si ardeleni,si olteni…mai morti de foame decat moldovenii.depinde de fiecare cat a studiat,si ce stie sa faca….

  • asja

    Ce sa faci la Iasi ?
    Moldova se muta in Italia .
    Moldovenii sunt morti de foame .

  • sil

    e de cumparat la iasiiiiiiiiiiiiiiiiii

  • Alex

    De acord ca e de abia la inceput dar scaderi mari nu vor mai fi. Probabil ca 2-3 ani vor mai fi scaderi moderate si se va ajunge la un pret cu 10-20% mai mic decat acum. Dupa care in functie de cat de afectati de criza vom fi, ori vor ramane la acest nivel ani buni ori vor incepe usor sa creasca in paralel cu puterea de cumparare

  • Freedom

    Inca preturile la imobile si terenuri sunt in total dezacord cu puterea de cumparare. Problema majora este ca romanii in general vor sa se imbogateasca peste noapte, toti sunt afaceristi in ziua de azi. Ei uite ca vremea aia a trecut… Unii chiar au facut bani multi vanzand imobile in perioada 2006-2008. Faptul ca preturile scad este normal, ceea ce am vazut in anii trecuti a fost ceva anormal. In final cererea si oferta vor stabili pretul de piata pentru imobile.
    Eu personal cred ca prabusirea pietei imobiliare in Romania este abia la inceput. Mai dureaza foarte putin pana cand cei care s-au imprumutat mult peste cat sunt in stare sa produca vor fi nevoiti sa renunte la proprietati, siliti de creditori sau de buna voie.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața rezidențială după izolare: interesul cumpărătorilor e aproape de normal, iar proprietarii sunt deschiși la vizionări. De ce ajutorul consultantului „cântărește” mai mult acum!

Statisticile Imobiliare.ro arată că indicatorii privind căutările de locuințe se află aproape de nivelul de dinainte de pandemie și chiar peste cel din perioada similară a anului trecut. Adrian...

citește mai departe
Teoretic, economia României a ieşit din recesiune. În imobiliare, preţurile se stabilizează, volumul de tranzacţii creşte. De ce mai este nevoie?

În ciuda unor semnale pozitive clare, jucătorii din piaţă avertizează că până la ieşirea concretă din criză a real estate-ului autohton mai sunt paşi importanţi de parcurs. La mijlocul...

citește mai departe
Cum au evoluat preţurile apartamentelor în luna mai: creşteri pe nou, variaţii uşoare pe vechi

În ultima lună, dezvoltatorii s-au dovedit mai optimişti cu privire la evoluţia generală a pieţei, în vreme ce proprietarii de apartamente vechi au rămas rezervaţi. Evoluţia generală a preţurilor...

citește mai departe
Vrei să ajungi rapid la serviciu? Cu cât creşte apropierea de metrou preţul unui apartament

Dorinţa bucureştenilor de a evita supraaglomerarea oraşului se răsfrânge şi asupra preţurilor locuinţelor. În Bucureşti, ca în orice metropolă, a călători rapid între casă, serviciu şi nu numai este...

citește mai departe
Vilele continuă să se ieftinească. Unde găseşti cele mai mici preţuri

Deşi în Constanţa pretenţiile proprietarilor au scăzut cel mai mult în primul trimestru, oraşul se situează abia pe locul patru în topul celor mai accesibile locuinţe. De la începutul...

citește mai departe