Odată cu introducera asigurărilor obligatorii de locuinţă, mulţi sunt aceia care se întreabă dacă merită să-şi mai facă şi una facultativă, considerând că sunt deja protejaţi.
Întrebarea este justificată, dar răspunsul este şi el la fel de firesc, odata cu întelegerea rolului asigurărilor obligatorii. Aceste poliţe au un pronunţat caracter social, judecând după preţul mic plătit de proprietari (10 şi respectiv 20 de euro), indiferent de suprafaţă, zonă, expunere la risc etc. dar şi suma de despagubire. În mare, aceste poliţe sunt adresate locuitorilor din mediul rural, pentru a le oferi un sprijin minim în cazul producerii unor calamităţi, după cum afirmă şi reprezentanţii societăţilor de asigurare.
Astfel, an de an inundaţiile sau alunecările de teren lasă mii de oameni fără case şi bunurile agonisite de o viaţă, aceştia rămânând la mila autoritatilor pentru a-şi recupera măcar o mica parte din daune. Pe de altă parte, există şi un rationament economic al statului, care prin această lege degrevează bugetul de stat de o parte din cheltuieli şi transferă responsabilitatea de despăgubire a celor afectaţi către societăţile de asigurare.
Astfel, asigurarea obligatorie îţi acordă un sprijin minim necesar pentru refacerea locuinţei în cazul unor dezastre naturale. Totuşi, trebuie să reţinem că aceste poliţe acoperă doar 3 riscuri: inundaţii, alunecări de teren şi cutremur. De asemenea, despăgubirea maximă pe care o poţi primi din partea asiguratorului în cazul producerii uneia din cele 3 daune este de maxim 20.000 de euro, insuficient pentru valoarea reală a multor locuinţe, nemaivorbind de bunuri.
Totodată, după fiecare daună, suma asigurată se micşorează pentru restul perioadei de asigurare, adică se scade suma plătită drept despăgubire, asigurarea continuând cu suma asigurata rămasă. Astfel, dacă ai o asigurare obligatorie de 20.000 de euro, cu o primă de 20 euro pe an, o daună de 2.000 de euro va reduce suma asigurată la 18.000 de euro. În cazul în care vei mai avea o daună în acel an suma maximă pe care o poţi recupera de la asigurator este de 18.000 de euro iar dacă se atinge limita maximă de despăgubire (în cazul nostru 20.000 de euro) proprietarul este obligat să încheie o nouă asigurare obligatorie.
De asemenea, în cazul în care îţi achiziţionezi o locuinţă prin credit, aceasta te obligă să închei şi o asigurare. Chiar dacă aveţi încheiata o asigurare obligatorie de locuinţă, aceasta nu acoperă valoarea reala a acesteia şi nici toate riscurile pe care le cere banca, astfel că trebui să faci o asigurare facultativă.
Rezumând cele analizate mai sus, un lucru este cert: asigurarea obligatorie este o măsura socială, acoperă doar 3 riscuri minime iar suma de despăgubire este prea mică pentru a-ţi recupera eventualele prejudicii.
Astfel, cele mai frecvente riscuri precum incendiul, furtul, inundaţiile la bloc etc. precum şi bunurile din casă, nu sunt acoperite de această asigurare. O poliţă facultativă poate să acopere toate riscurile la care este expusă locuinţa, preţul unei astfel de poliţe pentru un apartament de 70.000 de euro, situat în Bucureşti şi construit după 1977 fiind între 70 şi 130 de euro pe an. Aceasta va ţine cont de bunurile pe care le ai în locuinţă, suprafaţă, zonă de amplasare etc. şi îţi oferă acoperirea în funcţie de necesităţi.
Mai multe informaţii despre asigurarea locuinţei tale găseşti pe www.asigurarealocuintelor.ro.
Maria
Raspuns pentru Maria Chiriac.
Este important sa alegeti prima data Compania de Asigurari, apoi sa alegeti clauzele de asigurare.
Daca banca a facut alegerea in locul dvs, puteti sa schimbati atat asiguratorul, cat si/sau clauzele.
(Daca va convine cea facuta de banca se pot adauga si bunurile).
Dupa parerea mea, a r fi bine sa evaluati, compania, costul si clauzele:
1. Cereti o copie a asigurarii facultative de la banca.
2. Comparati cu cel putin inca 2 oferte de la alte companii
3. Decideti pe care o alegeti si comunicati bancii dorinta dvs.
Insa, aceste recomandari sunt valabile pentru asigurarea facultativa, nu pentru cea obligatorie.
In speranta ca v-am fost de ajutor, va doresc succes!
chiriac maria
Daca casa este luata prin credit ipotecar si banca te obliga sa faci o asigurare ,eu ,cum pot sa-mi asigur bunurile?