Cat de accesibile au devenit locuintele in Romania? O comparatie salarii versus preturi

scris de Cristian Orgonas in categoria Ştiri imobiliare, Credite
Publicat pe: 5 Martie 2012, Ultima actualizare: 21 Mai 2012

Preturile pe piata imobiliara scad continuu de cel putin trei ani si jumatate, insa pentru a avea o imagine de ansamblu asupra nivelului la care s-a ajuns in acest moment, trebuie sa raportam preturile la salarii. Cum a evoluat raportul “pret/salariu” in ultimii ani si la ce ar trebui sa ne asteptam in anii urmatori?

Raportul pret/salariu la nivel national

Potrivit indicelui imobiliar calculat de Eurobank (mai multe detalii la sfarsitul articolului), pretul mediu al locuintelor la nivel national in T4.11 a fost de 49.646 euro, in scadere cu 9% fata de T4.10, si cu 40% fata de maximul atins inainte de criza, respectiv 81.862 euro in T3.08. Calculat in lei, pretul mediu a scazut cu 30%.

In acelasi timp insa, daca luam in calcul salariul mediu pe economie, pretul mediu al locuintelor a scazut de la echivalentul a 175 salarii medii brute lunare in 2008, la echivalentul a 97 salarii medii in ultimul trimestru din anul trecut, scaderea reala fiind astfel de 45%.

Evolutia raportului pret/salariu intre 2005 si 2011 se poate observa in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire. Practic, in acest moment, raportul a ajuns la nivelul din 2004, bula imobiliara incepand sa se umfle de prin 2003.

Raportul pret/salariu in Bucuresti

In Bucuresti (+Ilfov), pretul mediu al unei locuinte a fost anul trecut de 72.073, in scadere cu 46% fata de anul 2008, cand pretul mediu a fost de 133.111 euro. In lei, scaderea este de 38%.

Mai departe, potrivit Comisie Nationale de Prognoza, anul trecut, salariul mediu brut in Bucuresti a fost de 642 euro, raportul pret/salariu ajungand astfel la 112, in scadere de la 208 in 2007, scaderea reala fiind de 56%, detalii in graficul alaturat.

In acest moment, in Bucuresti, pretul mediu al unei locuinte reprezinta echivalentul salariului mediu brut pe 9 ani si 4 luni, fata de 17 ani si 4 luni in 2007, si 13 ani in 2005.

La ce sa ne asteptam in anii urmatori?

Dupa cum se poate observa in cele doua grafice de mai sus, raportul “pret/salariu” este sub cel din 2005, iar daca in 2012, preturile se vor reduce cu 5-10%, iar veniturile vor creste cu 5-10% vom ajunge practic la un raport similar celui din 2003, adica vom ajunge la nivelul inregistrat in momentul in care bula imobiliara a inceput sa se umfle.

In aceste conditii, ne putem astepta la o continuare a scaderii preturilor, la o stagnare, sau la inceputul unui nou trend de crestere?

In mod normal, din moment ce raportul “pret/salariu” se afla aproape de momentul de inceput al bulei imobiliare, mult mai probabila este o stagnare a preturilor, sau chiar inceputul unui nou trend de crestere, insa in realitate, lucrurile sunt mai complicate, pentru ca evolutia preturilor nu depinde doar de venituri, ci si de evolutia numarului de salariati, de evolutia creditarii, de sumele trimise in tara de cei care lucreaza in strainatate si nu in ultimul rand, de evolutia numarului de locuitori.

1. Numarul de salariati: de cand a inceput criza, numarul oficial al salariatilor a scazut cu peste 10%, ceea ce inseamna mai putine persoane care realizeaza venituri, deci o scadere a cererii solvabile.

2. Evolutia creditarii: in acest moment, ponderea persoanelor cu credite este mult mai mare decat in urma cu 5-6 ani, iar asta inseamna ca numarul celor care pot lua credite este mai mic. In plus, bancile acorda acum credite mult mai greu decat inainte de criza.

3. Sumele trimise in tara: banii romanilor care muncesc in strainatate au contribuit din plin la cresterea preturilor pe piata imobiliara, insa in ultimii ani, sumele au scazut foarte mult: daca in 2006-2008, in tara intrau anual 5-6 miliarde euro, in 2011 suma a scazut la 3,6 miliarde euro, iar in conditiile in care piata muncii din Italia si Spania nu isi va reveni in urmatorii ani, sumele trimise in tara vor continua sa fie mai mici decat inainte de criza.

4. Numarul de locuitori: in ultimii 20 ani, sporul natural a fost negativ, ceea ce inseamna ca numarul nou-nascutilor a fost mai mic decat cel al persoanelor care au decedat. Or, daca populatia scade, pe termen lung, cererea nu are cum sa creasca.

Prin urmare, in conditiile in care veniturile cresc, iar cea mai mare parte a bulei speculative a fost deja anulata de scaderile din 2008-2011, este greu de crezut ca preturile se vor reduce semnificativ de acum inainte, la fel de greu de crezut fiind insa si ca preturile vor creste, cel putin pe termen scurt si mediu (2-3 ani).

Mult mai probabil este o relativa stagnare la nivelul intregii piete, cresterile sau scaderile avand loc izolat, doar pe anumite segmente de piata.

Nota: pentru a vedea evolutia preturilor (in format excel) intre 2005 si 2011 click aici, metodologia de calcul fiind disponibila aici. Am solicitat EFG Eurobank Property Services mai multe informatii, iar datele transmise arata ca, in calculul preturilor medii la nivel national intra circa 1.200 de evaluari trimestriale, aproximativ 20% dintre acestea provenind din Bucuresti. Tot in ce priveste preturile la nivel national, ponderea oraselor mari (peste 200.000 de locuitori) este de 49%, in timp ce orasele cu mai putin de 200.000 locuitori + mediul rural au o pondere de 51%.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Similea Sudaru

    Dacă sunteți un om competent și corect luați atitudine împotriva programului Prima Casă, care este antieconomic și antinațional. Nu este corect să se protejeze bancherii pe banii contribuabililor. Din cauza acestui program prețurile nu ajung la echilibrul între cerere și ofertă. Piața imobiliară va rămâne blocată până nu se atinge prețul corect. Acesta este în medie de 500 euro/mp.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Retrospectivă Imobiliare.ro: Cinci tendințe care au dominat piața rezidențială și ce anticipează experții pentru 2025

Anul 2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, evoluția sa pozitivă fiind susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparație cu 2023. Cererea...

citește mai departe
Cu avocatul la dezvoltator de la primele negocieri. O nouă inițiativă legislativă propune asistență juridică în tranzacțile imobiliare pentru cumpărători

Reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) au trimis un memoriu, adoptat de Comisia Permanentă, către Guvern, Senat și Camera Deputaților, care argumentează că se impune o modificare...

citește mai departe
Cum identifici o clauză abuzivă în promisiunea de vânzare-cumpărare? Avocatul te învață tot ce trebuie să știi

Ce este, de fapt, o clauză abuzivă și cum poate fi identificată aceasta într-o promisiune de vânzare-cumpărare? Mulți cumpărători ajung în punctul în care urmează să semneze un astfel...

citește mai departe
Cumpără locuința doar după ce ai verificat aceste trei lucruri esențiale, dacă vrei să nu regreți în scurt timp banii dați

O achiziție imobiliară trebuie să fie tratată cu multă seriozitate, indiferent dacă vrei o locuință pentru familia ta sau dacă faci acest pas cu scop investițional. Pe termen lung,...

citește mai departe
Vreau să cumpăr o casă. Cum mă asigur că nu iau țeapă? Avocatul te învață ce să verifici – VIDEO

Atunci când faci o investiție într-o casă trebuie să verifici o serie de aspecte pentru a te asigura că entuziasmul tău pentru proprietatea pe care vrei să o cumperi...

citește mai departe