Cât costă un apartament în Capitală, în funcție de zonă: de la sub 1.000 la peste 2.000 euro/mp

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 22 Ianuarie 2018, Ultima actualizare: 22 Ianuarie 2018

Față de alte mari orașe, Bucureștiul oferă o paletă mult mai largă de opțiuni când vine vorba de achiziția unei locuințe.

Fie că vrei să vinzi, fie că vrei să cumperi o locuință, cu siguranță că unul dintre aspectele care te preocupă cel mai mult în procesul de încheiere a unei tranzacții este prețul „corect”. Acest indicator este caracterizat prin natura sa variabilă prin excelență: atât de la interval de timp la altul, de la un oraș la altul, cât și de la o zonă la alta. Cel mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare (platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro) ilustrează, pentru marile orașe ale țării, tocmai aceste nuanțe.

cat costa un apartament in Bucuresti in functie de zona

Creșteri, dar și scăderi de preț în ultimul trimestru

În București, spre exemplu, prețul mediu solicitat de către vânzători pentru un apartament s-a majorat cu 1,8% în ultimul trimestru al anului trecut, ajungând la o valoare de 1.250 de euro pe metru pătrat util. (De menționat este că, dintre cele mai mari șase orașe ale țării, aici a fost consemnat cel mai mic avans al prețurilor pe 2017, respectiv 7,7%.) Pe zone, evoluția prețurilor a fost însă sensibil diferită.

Astfel, trimestrul trecut, cele mai importante scumpiri au avut loc în cartiere din zona centrală și semicentrală a Capitalei, acestea fiind cuprinse între 3% și 5% (o diferență considerabilă față de creșterea maximă de 12,8% consemnată în cele trei luni anterioare, în Cotroceni). Cel mai mare avans, de 4,4%, a avut loc în zona Dacia-Eminescu; pe locul al doilea în topul creșterilor de preț se situează cartierul Vitan Nou (unde locuințele s-au apreciat cu 4,1%), acesta fiind urmat de Herăstrău-Nordului (cu un plus de 4%), Crângași (cu 3,4%) și Victoriei-Romană-Universitate (cu un avans de 3%).

Pe de altă parte, Bucureștiul are, spre deosebire de Cluj-Napoca, câteva cartiere în care au avut loc o serie de scăderi de preț comparabile în ultimul pătrar al anului trecut: în mod interesant, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele scoase la vânzare într-una dintre cele mai bine cotate zone ale orașului, respectiv Kiseleff-Aviatorilor (un minus de 4,3%); cu 3,2% s-au depreciat și locuințele din zona Parcul Carol/Cantemir-Mărășești, iar pe următoarele locuri în clasamentul reducerilor se află cartierul Ștefan cel Mare (-2,6%), Pipera (-1,6%) și Giulești (-1,6%).

Cele mai exclusiviste vs. cele mai accesibile zone

În ciuda tendinței de ieftinire resimțite în al doilea semestru din 2017, în zona Kiseleff-Aviatorilor se găsesc în continuare cele mai scumpe apartamente din București, acestea având o valoare medie de listare de 2.490 de euro pe metru pătrat util. Distanța față de zona Herăstrău-Nordului, ce ocupă următoarea poziție în clasament (cu 2.470 de euro pe metru pătrat util), s-a micșorat însă considerabil în perioada analizată: de la o diferență de 230 de euro pe metru pătrat util, la doar 20 de euro pe metru pătrat. Un apartament costă acum 2.000 de euro pe metru pătrat util în zona Dorobanți-Floreasca, 1.790 de euro pe metru pătrat util în Aviației și, respectiv, 1.640 de euro pe metru pătrat util în Unirii.

Spre deosebire de un centru regional ca Timișoara, unde prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente este evident mai scăzut, Bucureștiul are și câteva opțiuni mai ieftine de achiziție, respectiv cartiere cu prețuri de sub 1.000 de euro pe metru pătrat util. Astfel, o locuință la bloc poate fi achiziționată cu 890 de euro pe metru pătrat util în Ghencea, cu 920 de euro pe metru pătrat în Rahova, cu 980 de euro pe metru pătrat în Giurgiului și tot cu 980 de euro pe metru pătrat în Giulești. Sectorul 5 este, așadar, cel mai accesibil pentru locuitorii Capitalei.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Alexa

    Timp de 10 ani am stat in buricul Bucurestiului, m-am saturat pana peste cap de aglomeratie, praf si mizerie. Ne-am luat de curand un apartament cu sotul si copiii in Cosmopolis si de abia asteptam sa-l mobilam cat mai repede ca sa ne mutam acolo.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe