Cât ar (mai) trebui să scadă preţurile până să ieşim din recesiune

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 27 Ianuarie 2011, Ultima actualizare: 27 Ianuarie 2011

Comparativ cu perioadele de criză din istoria economică mondială, preţurile locuinţelor din România dau semne că se apropie de atingerea unui prag minim.

Cum vor evolua preţurile proprietăţilor imobiliare – în special ale locuinţelor – în anul ce tocmai a început este o întrebare ce îi preocupă pe toţi cei interesaţi câtuşi de puţin de acest domeniu. Adrian Şişchin, Broker/Owner al lanţului Re/Max în România, este de părere că, deşi piaţa locală mai oferă puţin loc pentru scăderi, ea nu se află totuşi departe de atingerea unui nivel minim al preţurilor. În opinia sa, atât România, cât şi alte ţări ale lumii ar putea trage nişte concluzii utile din istoria economică mondială. De-a lungul timpului au existat mai multe perioade de recesiune, în care proprietăţile imobiliare s-au ieftinit, după ce înregistraseră anterior creşteri semnificative. Astfel, spune Şişchin, în timpul Marii Crize Economice din anii 1930, timp de patru ani preţurile au scăzut, în total, cu circa 44%, potrivit unor statistici realizate la nivel internaţional. În perioada 1941-1943, declinul a fost de 42%, între 1989-1993, preţurile au scăzut cu 51%, iar între 1999 şi 2002, acestea au înregistrat o scădere de 14%. Pe de altă parte, potrivit aceloraşi statistici, din 2007 până în 2010, preţurile proprietăţilor imobiliare s-au diminuat pe plan mondial cu circa 43%.

Ieftiniri de 50% la apartamente din martie 2008
Prin prisma acestor date pot fi stabilite nişte repere privind evoluţia pieţei locale. Potrivit Indicelui naţional imobiliare.ro, preţurile cerute pentru apartamentele noi şi vechi la nivelul întregii ţări au scăzut cu 49,8% de la momentul de vârf al pieţei până la sfârşitul anului trecut. Astfel, dacă o locuinţă putea fi achiziţionată, în medie, cu 2.058 de euro pe metru pătrat în martie 2008, la începutul acestui an aceeaşi suprafaţă costa 1.025 de euro pe metru pătrat.

Interesant este că, după mai bine de doi ani de ieftiniri, începutul de an a fost caracterizat de un elan ascendent al preţurilor. Astfel, potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, primele două săptămâni din 2010 au debutat cu scumpiri ale apartamentelor vechi şi noi din anumite oraşe ale ţării. Potrivit lui Şişchin, această tendinţă este valabilă şi la nivel european. Astfel, conform unui studiu realizat de Re/Max prin chestionarea a peste 300 de agenţi din 22 de ţări europene, printre care şi România, în anumite zone au început să fie semnalate şi uşoare creşteri de preţuri. Asta chiar dacă tendinţa generală în regiune este aceea de menţinere pe un trend descendent. În ce măsură apariţia acestor scumpiri reprezintă un semnal clar al ieşirii din criză rămâne însă de văzut.

Mai multe solicitări, dar mai puţine tranzacţii
Cert este că, pentru moment cel puţin, semne timide de revenire a pieţei există. Comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, prima lună a acestui an s-a diferenţiat printr-un volum sensibil mai mare de solicitări pentru agenţii imobiliari, spune Victor Zaharia, Branch Manager Coldwell Banker Opera. Cu toate acestea, mai puţine dintre aceste cereri s-au concretizat prin încheierea unor tranzacţii. O posibilă explicaţie pentru acestei situaţii ar fi menţinerea discrepanţei dintre aşteptările vânzătorilor şi cumpărătorilor în materie de preţ.

Părerile cititorilor
14 păreri
  • Coco

    Ar scadea poate pana la 3-400E/mp pt cele vechi, atat cat fac avand in vedere ca nou se poate construi ok cu 500E/mp.
    Doar ca toti se opun , in frunte cu guvernul si Prima Casa, care ii ajuta pe tineri, scumpind proprietatile.
    Ca doar nu erau tampiti sa puna boborul in fata interesului bancilor si a lichelelor din imo.
    Cum sa platesti 1000E/mp pt o cocina din Titan sau Militari din 80? Trebuie sa fii o mare lichea si sa nu fi in stare decat sa platesti din bani imprumutati.
    Cine stie cat de greu se strang 10.000E nu face asa ceva.

  • Mihnea

    Piata imobiliara este asediata de supraoferta.

    Prabusirea imobiliara va continua si se va accentua si datorita aparitiei pe piata imobiliara, ca urmare a falimentelor individuale si de firma, a peste 10.000 de hectare de terenuri construibile, intravilane, ce vor prabusi preturile terenurilor suplimentar. In plus un fond imobiliar de peste 6.500-7.000 de vile, in zone precum Pipera, Baneasa, Damaroaia care se vor vinde pe piata cu preturi sub 80.000 de euro vor impinge si fosta piata de lux a imobiliarelor in prabusire. Acestea sunt cifre conservatoare , cuprinzand date de proprietati pe care le avem deja in procese de executare judiciara si confiscare si scoatere pe piata imobiliara cu preturi deja fixate , anunta Lo Petersen, reprezentantul unui consortiu bancar activand pe piata romaneasca. Pe langa aceste proprietati altele se vor adauga in acest an pe fondul scaderii continue a economiei romanesti a subliniat acelasi oficial.
    Economistul sef, Mihail Racaceanu a aratat si el ca prabusirea pietei imobiliare este strict legata de climatul toxic al economiei romanesti. Un calcul simplu arata ca piata imobiliara este strict conecata de evolutia salariului mediu pe economie, a aratat economistul sef. Pretul unui metru patrat construibil , in zonele centrale nu poate depasi de doua ori valoarea salariului mediu pe economie. Cum in Romania salariul mediu este de 250 de euro rezulta ca nicio casa nu se poate vinde cu un pret de peste 500 de euro pe metru patrat, iar la finele anului cand salariul mediu se va reduce la sub 200 de euro si pretul va trebui sa urmeze aceasta tendinta coborand sub 400 de euro , poate 350 de euro. Cum preturile actuale sunt de cc. 700 de euro pe metru patrat, calculul scaderii preturilor e usor de facut si matematica pura, reducere de minimum 50% a taiat rece orice discutie economistul sef

  • Adi Licu

    Daca cineva crede ca preturile sunt la pamant se inseala; ele vor sapa si tot vor scade. Daca nu “e bani” cine sa cumpere. Tiriac si Patriciu nu cumpara apartamente in Berceni sau Rahova. Cui vand propietarii ? Asteptam executarile silite pentru cei care au cumparat cu peste 2000 euro\mp 🙂

  • Adi Licu

    O sa-si vanda bogatii intre ei casele 🙂 . Sau se vor uita la ele cum le scade pretul si ei platesc taxe si impozite care vor creste… Se va construi doar pentru bogati cu preturi de peste 600-700 euro\mp. Cati bogati suntei voi in Romania si cat o sa mai cumparati apartamente si masini smechere? :))

  • Giacomo

    O sa vinda bancile , nu proprietarii actuali …
    Daca nu sint bani , la tv vedem cdoar rele , FMI si Banca Mondiala sint agresivi , atunci cum sa crezi ca merge treaba si isi revine piata imobiliara acum ?
    Ce , sintem copii ?

  • bisni

    mai baiete…piata face pretul…nu faptul ca isi dau toti putoii cu parearea cat ar trebui sa fie pretul : sunt bani in piata apartamentul poate sa fie si
    200 000 euroi daca nu poate sa ajunga si 15 000 de euroi pe ap de 2 camarute

  • bousteanusrl

    ai uitat sa precizezi ca 1 euro ar trebui sa fie echivalentul la 5 RON

  • unguru stefan

    Nu uitati ca majoritatea proprietarilor nu sunt persoane care traiesc dintr-un salariu,de aceea,preturile la case nu vor mai scadea,pentru ca nimeni nu le mai vinde.Proprietarii,asteapta numai posibilitatea saracilor de a cumpara;posibilitate data tot de proprietari,adica de bogatasi.Luati aminte!daca sunteti saraci,asteptati ca bogatasilor sa li se faca mila de voi.

  • Florin

    la ora avtuala cred ca nimeni nu poate spune care este pretul corect. Atat timp cat cumparatorul nu detine resursele necesare iar mediul economic arata tot mai sumbru singurul calcul ar fi: intre 270 si 450€ pe metru patrat construit in functie de calitate +15% profit+ 1-7% corectie de zona(oras). Dar asta reprezinta calculul unei investitii corecte si nici decum puterea de cumparare a romanului

  • Marcu

    “Cât ar (mai) trebui să scadă preţurile până să ieşim din recesiune”

    Iata: garsoniera confort 1 = 8000 euro, ap. 2 cam. 12 000 euro, ap. 3 camere 15 000 euro.

    Acesta este pretul corect.

  • Ana

    DORITI CALCULUL CORECT al unui apt cu 2 camere (mediu) si anume 100 salarii medii * sal mediu BRUT – deci 100* 1836 lei ( brut )…

    si vedeti un apt cu tva cat ar trebui sa coste ( pret mediu – adica nu ghetou nu centru civic )….scadeti cu net si vedeti fara TVA cat este normal sa coste sinu cat se cere…nu are susinere economica…o zi buna va doresc si multa sanatate http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_80860/salariul-mediu-pe-economie-in2010.html

  • horia

    Cred ca s-a cam ajuns la limita minima. 5-10 % este cam tot ce se mai poate, dar nu pentru toate obiectivele. Preturile, respectiv reducerea pretului terenurilor, nu au tinut acelasi “linie” la fluctuatia preturilor ptr. c-tii identice, in zone diferite. Piata trebuie sa se “mai scuture” pe aceasta linie, preturile ajungand (cu o marja de 5-10% de pretul corect al pietii) la o limita admisibila la cerere/oferta. Totul depinde de relansarea investitiilor in constructii, cu adaugarea profitului rezonabil, excluzandu-se speculatiile ce formeaza acum preturile in domeniu.

  • Alina

    Si atunci cum puteti sa luati reper piata din afara, ca sa estimati ce se va intampla la noi, cand, repet, in afara au scazut cu 50% si la noi au crescut cel putin 100% in aceeasi perioada? E evident ca aici e alta situatie.

  • Alina

    Ati uitat sa precizati cat de mult au scazut proprietatile in SUA in ultimii ani. In anumite zone, 90%! E un detaliu important in acest context.

    Pe de alta parte spuneti ca “potrivit aceloraşi statistici, din 2007 până în 2010, preţurile proprietăţilor imobiliare s-au diminuat pe plan mondial cu circa 43%.” Asta in timp ce la noi au crescut cel putin 100%. Si atunci cum puteti sa luati reper piata din afara, ca sa estimati ce se va intampla la noi, cand, repet, in afara a crescut cu 50% si la noi au crescut cel putin 100%? E evident ca aici e alta situatie.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Retrospectivă Imobiliare.ro: Cinci tendințe care au dominat piața rezidențială și ce anticipează experții pentru 2025

Anul 2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, evoluția sa pozitivă fiind susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparație cu 2023. Cererea...

citește mai departe
Craiova, Sibiu și Oradea, prețuri în creștere în 2024. Cât plătesc cumpărătorii pentru un apartament?

Majorări considerabile ale prețurilor au putut fi observate în 2024 pe unele dintre piețe imobiliare secundare. În Craiova și în Sibiu, de exemplu, apartamentele sunt la începutul lui decembrie...

citește mai departe
Cât costă apartamentele vechi din marile orașe înainte de Crăciun? Scumpiri accelerate în Brașov- HARTĂ

Dacă analizăm segmentul vechi al pieței rezidențiale, putem spune că locuințele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an în Brașov. Discutăm despre un avans cu 20%, potrivit Indicelui...

citește mai departe
Cât costă apartamentele noi din marile orașe la final de an? leșenii au acces la cele mai ieftine locuințe – HARTĂ

Cumpărătorii care vor să se mute în casă nouă în decembrie trebuie să se aștepte să achite, în medie, 3.114 de euro/mp util pe apartamentele din Cluj-Napoca finalizate începând...

citește mai departe
Clujenii iau cele mai mari credite ipotecare. Timișenii și constănțenii au cele mai mici rate. Cât plătesc rată noii proprietari în funcție de oraș?

Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, dar plătesc și cele mai mari prețuri pentru a face o achiziție imobiliară. La polul opus se află constănțenii care...

citește mai departe