Zona cuprinsă între Grădina Zoologică și Șoseaua Pipera Tunari oferă avantajul unei comunități sigure și închegate.
Pentru acei chiriași care visează să stea la curte – și dispun și de un buget pe măsură -, vilele (relativ) nou-construite din zona Pipera pot reprezenta o variantă atractivă la casele din interiorul orașului, ridicate, de cele mai multe ori, înainte de 1990. Deși nu lipsită de dezavantaje, aria cuprinsă între Grădina Zoologică și Șoseaua Pipera Tunari (ce include partea cunoscută ca „Iancu Nicolae”) oferă avantajul unei comunități sigure și închegate, chiar „elitiste”.
Aici poți găsi anunțuri de vile disponibile spre închiriere în această zonă
Ofertele mai accesibile, cele mai căutate
Nicolae Preda, agent imobiliar specializat pe zona Pipera, apreciază că prețurile practicate aici sunt cu cel puțin 30% mai mici acum comparativ cu perioada de boom. Potrivit brokerului, oferta de case-vile disponibile spre închiriere poate fi împărțită în trei categorii majore. Cea dintâi este reprezentată de vile înșiruite, construite înainte de perioada de boom (în anii 2003-2004), ce au suprafețe de până în 200 de metri pătrați utili. Prețurile pentru acestea pornesc de la 800 de euro pe lună. Astfel de case sunt structurate de regulă pe parter și mansardă, au trei dormitoare și o curte de mici dimensiuni (100 de metri pătrați sau puțin peste). Asemenea locuințe, „un fel de apartamente pe pământ” practic, sunt și cele mai căutate de către chiriași, datorită prețurilor mai mici, spune Preda.
A doua categorie este formată din vile individuale, construite în anii 2006-2008, cu suprafețe de până la 260 de metri pătrați utili, structurate pe parter, etaj și mansardă. Acestea au o curte ceva mai mare și prețuri de închiriere ce se încadrează între 1.800 și 2.500 de euro pe lună.
Pentru cea de-a treia categorie, prețurile se încadrează, de regulă, între 3.500 și 5.000 de euro pe lună. Este vorba, iarăși, de locuințe individuale, dar cu suprafețe semnificativ mai mari, de până la 500 de metri pătrați utili, și cu o curte generoasă, de 500 de metri pătrați (suprafață liberă). Astfel de locuințe au fost construite din 2007 încoace.
2013 a tras în jos activitatea de închiriere
În mod firesc, cererea de locuințe de închiriat în zona Pipera a scăzut pe timp de recesiune, în vreme ce oferta a fost suplimentată de proprietarii aflați în dificultate financiară. Așa se și explică, cel puțin în parte, și tendința de scădere a prețurilor. Profilul clienților însă nu s-a schimbat cu mult – aceștia sunt, în continuare, oameni de afaceri, cu businessuri proprii sau care activează în multinaționale, precum și mulți expați.
În a doua parte din 2012, spune Nicolae Preda, activitatea de închiriere din zonă a fost foarte bună, însă anul trecut s-a simțit o scădere semnificativă, de circa 50%, pe acest segment. Deocamdată, piața nu dă semne majore de revigorare, însă o „prognoză” ar fi prematură, întrucât activitatea pe închirieri „ia avânt”, în general, de-abia pe la sfârșitul lunii martie.