Piața autohtonă se poate „lăuda” deja cu câteva concepte deosebit de inovative în materie de construcții rezidențiale.
Una dintre principalele direcții ale Uniunii Europene în domeniul construcțiilor este reducerea masivă a consumului de energie generat de clădirile noi, scopul fiind atingerea unui nivel aproape de zero până în 2020. În mod interesant, pe piața locală există deja asemenea exemple de eficiență energetică, inclusiv pe segmentul rezidențial (unde schimbările sunt implementate, de regulă, mai lent în comparație cu alte sectoare imobiliare).
Tehnologie germană într-un complex din zona Capitalei
Un astfel de exemplu este dat de casele pe structură din lemn dezvoltate de compania germană HUF HAUS (foto jos). Intrată recent pe piața autohtonă, aceasta a deschis, în toamna anului trecut, primele două unități locative de prezentare din România, în cadrul ansamblului rezidențial premium Dumbrava Vlăsiei, de lângă Balotești. Pentru construcțiile din portofoliu, compania folosește două tipuri de panouri fotovoltaice, ambele produse de Braas – acestea generează mai multă electricitate decât este consumată în mod uzual, ceea ce transformă casele HUF în locuințe complet autonome din punct de vedere energetic.
Valoarea de achiziție pentru locuințele HUF HAUS variază în funcție de preferințele clientului în materie de dimensiuni și facilități. O locuință similară cu cea mai ieftină dintre casele-model de la Dumbrava Vlăsiei, cu mobilier și toate facilitățile incluse, costă aproximativ 1,3 milioane euro.
„Fiind o companie care activează de peste 105 ani, am învățat să ne gândim mereu la viitor, de aceea încercăm să găsim și să promovăm soluții prietenoase cu mediul înconjurător și să transformăm casele sustenabile într-un lucru dezirabil pentru clienții noștri din întreaga lume. Sistemul fotovoltaic este doar una dintre tehnologiile pe care le-am implementat cu succes pentru casele noastre, alături de alte proiecte inedite, cum ar fi sistemul de încălzire cu pompe de gheață. Mulțumită capacității panourilor fotovoltaice de a genera mai multă energie decât cea folosită, casele funcționează independent de furnizorii naționali de energie și, în plus, au capacitatea de a alimenta o stație de încărcare a autovehiculelor electrice chiar în curtea casei.”
Michael Baumann, Director de Vânzări și Marketing HUF HAUS
Investiție străină, concept realizat de un român
Un alt exemplu de ansamblu rezidențial dezvoltat cu o atenție deosebită în ceea ce privește protecția mediului este Amber Gardens (foto jos), o inițiativă a investitorului grec Alesonor în nordul Bucureștiului (zona Otopeni-Tunari, în apropiere de pădure). Dintre cele 55 de vile individuale planificate spre construcție, 19 sunt deja finalizate.
Proiectat de arh. Andrei Comănac, complexul respectă standardele internaționale pentru o „casă pasivă”, ce vizează atingerea directivei de Eficiență energetică a Uniunii Europene pentru 2020, respectiv consum energetic aproape egal cu zero. Astfel, unitățile locative din cadrul Amber Gardens au un consum energetic redus cu 90% față de o locuință standard, încadrată la clasa C, și, respectiv, cu 50% mai mic decât cel al unui imobil similar, de clasa A. În acest context, proiectul a primit prima certificare de „Casă Verde” din București, distincție acordată de Romania Green Building Council (RoGBC).
Prețurile unităților locative din cadrul Amber Gardens pornesc de la 260.000 euro (+TVA), pentru o vilă cu o suprafață de 207 metri pătrați, plus teren de circa 400 de metri pătrați.