2015 este considerat de consultanți anul revenirii pieței rezidențiale autohtone.
Anul trecut, piața rezidențială autohtonă a revenit pe o curbă ascendentă din multiple puncte de vedere. Evoluția prețurilor este doar unul dintre acestea. Potrivit unui studiu realizat recent de Imobiliare.ro și platforma specializată AnalizeImobiliare.ro, pe parcursul lui 2015 apartamentele s-au scumpit în majoritatea reședințelor de județ (cu trei excepții).
Citește și: Prețurile apartamentelor din România, încotro? Top scumpiri vs. top ieftiniri în 2015
Dincolo de tendința de majorare a prețurilor, găsim, în mod poate previzibil, un apetit crescut pentru achiziția de locuințe; acesta este alimentat de revenirea încrederii în piață, de îmbunătățirea condițiilor de creditare și de contextul economic general favorabil. Deși cifre oficiale, centralizate, nu sunt disponibile în această privință, jucătorii din piață sunt de acord că anul trecut au fost tranzacționate mai multe locuințe decât în 2014. Potrivit estimărilor RE/MAX România, volumul de achiziții a crescut cu 10%, un avans peste așteptările inițiale ale companiei, ce se situau la doar 5%.
„Cu siguranţă, 2015 a fost anul revenirii pieţei imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pieţei în principalele oraşe din ţară, ci şi la o creştere a încrederii investitorilor care au relansat proiecte în toţi polii principali precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad sau Braşov. În plus, observăm că piaţa are perspective de dezvoltare pentru următorii ani.”
Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România
Citește și: Piața locuințelor în 2016, încotro?
Un an record pentru Prima Casă
Un indicator concret al creșterii volumului de tranzacții este dat de programul Prima Casă, care a atins rezultate record anul trecut. Potrivit datelor oficiale, de la începutul lui 2015 până în prima parte a lunii decembrie au fost emise la nivel național 30.070 de garanţii în cadrul acestuia, pentru împrumuturi cu o valoare totală de peste 5 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde de euro). Spre comparație, pe tot parcursul lui 2014 au fost acordate aproximativ 27.000 de credite, în valoare de un miliard de euro. (Desigur, este de așteptat ca datele actualizate pe 2015 să aducă un plus de 1.000-1.500 de credite aprobate în ultimele săptămâni din decembrie, la fel ca în anul precedent.)
Pentru anul 2016, Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România, estimează că trendul ascendent consemnat în 2015 va continua, atât în ceea ce priveşte volumul de tranzacții, cât şi prețurile. „În ceea ce priveşte segmentul rezidenţial, suntem de părere că piaţa va reacţiona diferit în funcţie de oraşul la care facem referire, aşa cum s-a întâmplat şi în 2015. Însă, credem că 2016 va aduce creşteri ale preţurilor medii naţionale cu cel puţin 5% – atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi”, notează acesta.
Robert Tudor – https://compariimobiliare.ro/
Foarte interesant!
Truica Alin
Cred ca preturile o sa ajungă la un nivel mult mai mare decât în 2008.
idu
Cu problemele Chinei ( o economie in contractie din 2014),cu preturile in scadere ale petrolului si o incertitudine ridicata in pietele financiare (programul FED pentru USD in 2016 si alegerile din SUA din nov.2016 ) nu incurajez pe nimeni in a face imprumut pntru o investitie imobiliara in acest an.Bancile ofera ,dar putem da ratele si peste 10 ani?
Cristi
Cred ca va urma o noua criza imobiliara pana la finele anului 2016. aceste cresteri a vanzarilor in imobiliare nu sunt datorita veniturilor sanatoase ale cumparatorului ci datorita faptului ca bancile imping din greu credite in piata, ce-i drept avantajoase si lumea incepe sa “muste” insa economia e inca instabila.