Atunci când pe piață apar proprietăți atractive comparativ cu media pieței, timișorenii nu ezită să cumpere.
La o privire aruncată asupra tabloului imobiliar național, Timișoara se distinge ca fiind cel mai accesibil mare oraș al țării din punctul de vedere al cumpărării unei locuințe. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, prețul mediu cerut de vânzătorii timișoreni se ridică la o medie de 833 de euro pe metru pătrat. Acesta este cel mai mic nivel înregistrat de cele șase mari orașe analizate (printre care se mai numără București, Cluj, Constanța, Iași și Brașov). Un alt avantaj de care beneficiază timișorenii aflați în căutarea unei locuințe este cea mai mare rată de scădere a prețurilor cerute înregistrată în prima jumătate a acestui an – 10,7%, față de scăderea de doar 5,8% din Capitală, următoarea clasată în topul scăderilor.
25.000 de euro, prețul corect pentru o garsonieră
Cum arată însă piața timișoreană privită mai îndeaproape? Victor Grosu, consultant imobiliar în cadrul agenției locale Hitch&Mosher, spune că cererea este foarte mare, însă cea mai mare parte a clienților așteaptă ca prețurile să mai scadă. Aceștia se gândesc că, dacă mai amână decizia de cumpărare o lună-două, mai economisesc 2.000-3.000 de euro. “Umblăm foarte mult, avem foarte multe cereri, dar puține se concretizează”, sintetizează reprezentantul Hitch&Mosher. Asta și pentru că, deși au operat scăderi importante de preț, majoritatea proprietarilor continuă să fie cu un pas în urmă la acest capitol. Victor Grosu estimează că un preț corect pentru o garsonieră în Timișoara ar fi de 25.000-27.000 de euro. Pe de altă parte, un apartament cu două camere s-ar vinde cu 45.000-48.000 de euro, iar unul cu trei camere ar putea ajunge la 55.000 de euro.
O treime din tranzacții, cu banii jos
În ciuda atmosferei generale de expectativă, atunci când pe piață apar oferte interesante, locuințele se pot vinde și în câteva săptămâni, chiar și cu plata cash. Un astfel de exemplu este dat de Eugen Encuțescu, broker în cadrul agenției Eugene Estate. Acesta a intermediat, la sfârșitul săptămânii trecute, un precontract de vânzare-cumpărare pentru o garsonieră de 30 de metri pătrați, scoasă la vânzare cu 24.500 de euro. La nici trei săptămâni de la publicarea ofertei, vânzătorul și-a găsit deja un cumpărător, cu banii gheață. Potrivit lui Encuțescu, acest gen de tranzacție nu este unul neobișnuit. El spune că, din circa 15-16 vânzări intermediate de agenția sa în decurs de o lună, cinci sau șase sunt cu banii jos.
Mai multe camere, suprafețe mai reduse
Cele mai frecvente astfel de tranzacții nu sunt însă cu garsoniere, ci mai degrabă cu apartamente cu două camere. Pe acest segment, o ofertă atractivă în condițiile actuale de piață este reprezentată de un apartament cu două camere scos la vânzare la sfârșitul săptămânii trecute. În ciuda suprafeței reduse, de doar 40 de metri pătrați, Encuțescu estimează că o astfel de proprietate va fi vândută rapid.
Tot o ofertă-chilipir comparativ cu media pieței este disponibilă și pe segmentul locuințelor timișorene cu trei camere: un apartament scos la vânzare pentru 40.000 de euro. Victor Grosu spune că proprietatea se află pe piață de la sfârșitul lunii mai, dar abia la jumătatea lui august proprietarul a fost de acord să scadă prețul cu 10.000 de euro. Principalul dezavantaj al acestui apartament este că dispune de o suprafață pretabilă la două camere, nu la trei, respectiv 55 de metri pătrați. Cu toate acestea, având în vedere ajustarea semnificativă de preț, locuința are mult mai multe șanse de a-și găsi un cumpărător.