
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” se pregătește de o nouă ediție în 2025, cu cel mai mare buget alocat vreodată: 2,2 miliarde de lei. Potrivit autorităților, vor fi introduse și schimbări importante privind modul de selecție a beneficiarilor. Un anunț oficial cu privire la acestea se lasă însă așteptat. Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România spune chiar că va rămâne neschimbat însă criteriul “primul venit, primul servit”.
„Am participat la o întâlnire la Ministerul Mediului, împreună cu reprezentanți ai Administrației Fondului pentru Mediu, pe tema programului Casa Verde Fotovoltaice 2025. Vestea proastă este că se vor păstra criteriile de anul trecut la înscriere, adică primul venit-primul servit. Deci va continua olimpiada de competențe digitale”, a declarat, pentru HotNews.ro, Dan Pîrșan, președintele Asociației.
În 2024, programul a avut un buget de 2 miliarde de lei și peste 66.000 de beneficiari s-au înscris pentru a primi până la 30.000 de lei pentru a deveni prosumatori. Ediția de anul trecut a fost marcată de un interes imens, dar și de critici privind metoda de înscriere – platforma online a fost asaltată în primele minute, iar locurile s-au ocupat rapid. Prosumatorii au acuzat că sistemul este viciat și că s-au folosit programe de inteligență artificială pentru a se completa formularul cât mai rapid.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a recunoscut încă din toamna anului trecut că sistemul de selecție bazat pe principiul „primul venit, primul servit” și-a atins limitele. Oficialul a promis că în 2025, înscrierile nu vor mai funcționa ca o cursă contracronometru, ci vor fi guvernate de criterii clare, punctaje și factori de departajare transparenți și discutate în prealabil cu instituții relevante precum ANRE și Asociația Prosumatorilor.
Ce mai este nou în 2025
Una dintre cele mai importante noutăți o reprezintă lansarea, în premieră, a unui program dedicat exclusiv achiziției de baterii de stocare.
Bugetul alocat acestei inițiative este de 400 de milioane de lei, iar scopul este sprijinirea celor care dețin deja panouri fotovoltaice, dar nu beneficiază de soluții pentru stocarea energiei.
Se estimează că aproximativ 50.000 de prosumatori vor putea accesa acest tip de ajutor financiar.