Tot mai mulţi arhitecţi vin cu soluţii de construire durabile, cu un impact redus asupra mediului.
În ultimii ani, pe piaţa locală a construcţiilor – rezidenţiale, dar nu numai – se manifestă un interes din ce în ce mai mare pentru clădirile realizate în armonie cu mediul înconjurător. Prin urmare, iniţiative lăudabile la acest capitol vin din partea a tot mai mulţi arhitecţi români. Un exemplu în acest sens este unul dintre proiectele prezentate la secţiunea Tehnologie, inovaţie şi sustenabilitate în arhitectură a Bienalei de Arhitectură de anul acesta (ce se desfăşoară între 15 octombrie şi 15 noiembrie). Este vorba despre o casă situată într-un sat din judeţul Buzău, structurată pe S+P+1 şi cu o suprafaţă utilă de 1.275 de metri pătraţi.
Din punct de vedere al designului, proiectul se distinge prin combinaţia neaşteptată poate a unor materiale ce se pun reciproc în valoare prin contrast: buşteni din molid, piatră şi suprafeţe vitrate mari. „Spaţiul, experimentat din interior, este uşor, deschis, permeabil, în timp ce, privit din exterior, apare solid, stabil, puternic ancorat în pământ, ca şi cum ar fi ridicat direct din natură”, explică autorii proiectului. Durabilitatea construcţiei rezultă tocmai din utilizarea cu preponderenţă a unor resurse naturale, ca lemnul şi piatra.
Pe plan funcţional, autorii pun un accent deosebit pe valorificarea avantajelor oferite de energia solară. „Forma şi orientarea construcţiei sunt gândite astfel încât să maximizeze aporturile iluminării naturale şi orientării sudice. Pentru a obţine aceasta, amplasamentul ales pentru implementarea construcţiei a fost în zona cea mai înaltă a proprietăţii, ce conferă privelişti deosebite asupra pădurii şi câmpiei ce se desfăşoară mai jos. Utilizarea suprafeţelor generoase vitrate către sud aduce acumulare în masa termică a elementelor pe timpul iernii, în timp ce minimizarea vitrajelor spre nord permite controlul pierderilor de căldură”, se arată în descrierea proiectului.
Un alt principiu important pus în valoare la construcţia acestei case, dotată cu sistem de încălzire şi răcire prin pardoseală şi pereţi, este economisirea energiei. Astfel, pereţii exteriori (pe structură din lemn stratificat) sunt izolaţi cu fibre din celuloză şi plăci termoizolante din fibre de lemn presat şi, totodată, placaţi la exterior cu lemn sau piatră, în sistem de faţadă ventilată. Acoperişul terasei este şi el izolat cu fibre din celuloză şi plăci din fibre de lemn presat şi hidroizolat cu membrane pe bază de bitum. De asemenea, peste subsol este turnată o placă din beton termoizolată cu polistiren extrudat şi vată minerală rigidă. Totodată, ferestrele sunt realizate din vitraje duble termoizolante.
Citeşte şi Casa din… garaje de beton, o soluţie de construire ieftină şi inedită, premiată de către arhitecţi
Citeşte şi alte articole din secţiunea Home & Deco
daniela borcan
Ma puteti ajuta cu informatii despre contructorul acestei case? E prima data cand vad o casa contruita in Romania, pe principiul economiei de energie.Va multumesc anticipat.
nico
doresc sa aflu mai multe detalii, pret, constructor….?
maria
Foarte frumoasa casa si piscina e superba.As dori sa stiu ce pret are casa din foto. Multumesc
Annamaria
Sunt interesata,as vrea detalii de pret,cine o construieste,planuri pentru case mai mici ,adresa de contact…Multumesc.
Dinu
1278 mp?
Putin cam mare pentru gustul meu si bani mei.Chiar si cu piscina!
Dar o constructie normala, 150-200 mp cam la cat s-ar putea ridica ca si cost?
Oprea
superb cam ce pret are o astfel de casa si cine este arhitectul cum putem sa-l contactam?